neděle 29. dubna 2018

ZFILMOVÁNO: Madisonské mosty

KNIŽNÍ PŘEDLOHA: Robert James Waller
ORIGINÁL: The Bridges of Madison County
REŽIE: Clint Eastwood
HUDBA: Lennie Niehaus
NATOČENO: 1995
KAMERA: Jack N. Green
OBSAZENÍ:  Clint Eastwood, Meryl Streep a další
STOPÁŽ: 135 minut




Anotace
Na farmě Johnsonových vyřizují s právníkem sourozenci Carolyn a Michael pozůstalost po matce Francesce. Nemile je překvapí matčino přání, být zpopelněna a rozprášena z nedalekého Rosemanova mostu. Potom však mezi jejími věcmi objeví závěť Roberta Kincaida, který chtěl přesně to samé. Když se z jejího dopisu dozvědí, že s Kincaidem měla kdysi krátký milostný poměr, začnou blíže zkoumat její osobní deníky a ponenáhlu se do nich začtou..

Hodnocení
Knihu Madisonské mosty jsem četla ještě v době mého pubertálního věku. Tedy v období, kdy jsem byla romanticky založená a toužila jsem po bezedné lásce. Proto jsem Francesčino rozhodnutí nechápala a obrečela jsem ho. O dvě desítky let jsem její rozhodnutí pochopila, přesto jsem ho znovu obrečela.

Zdroj: webmagazin.cz

V domě svých rodičů se setkávají sourozenci Michael a Carolyn, aby dali dohromady matčinu pozůstalost. V její závěti je přání, aby byl její popel rozprášen u Rosemanova mostu. Sourozenci tomu nerozumí. Objeví však její deníky, které si psala v roce 1965. Zpovídá se v nich, že během čtyř dnů, kdy zůstala sama doma (oni dva a manžel Richard odjeli na výroční dobytčí trh) se seznámila s fotografem Robertem Kincaidem, který v madisonské oblasti fotil zastřešené mosty.

Mezi Francescou a Robertem přeskočí vášnivá jiskra. Objevují jeden druhého, vědomi si toho, že za čtyři dny bude konec. Nebo ne? Odejde Francesca s Robertem do neznáma, ale s tím, že si konečně splní své sny? Nebo zůstane s Richardem a dětmi v jistotě, ale s vědomím, že až do konce života bude ženou v domácnosti?

Johnsonovi bydlí na samotě. Mají farmu, o kterou se svědomitě starají. Žijí si svým staromódním a stereotypním životem. Francesca pochází z Itálie, kde potkala Richarda. Vzal ji s sebou do Ameriky. Francesca si myslela, kolik možností se jí otevře. A nakonec skončila v úplně obyčejně šedivém manželství, kde se nic neděje. Už ani její téměř dospělé děti ji nepotřebují.

Zdroj: www.madisoncounty.com

Robert Kincaid je fotograf, který jezdí po celém světě. Je světaznalý, přesto si v sobě uchoval pokoru. Tvrdí, že nikoho nepotřebuje, že má rád všechny lidi stejně, nikoho víc, nikoho míň. I když je sám, nežije jako poustevník. Na svých cestách potkal jistě mnoho žen. Setkání s Francescou ho silně zasáhlo a on si uvědomuje, že by kvůli ní mohl přehodnotit svoje zásady i život. Věří, že by spolu mohli být šťastní. Ale opustí Francesca svoje jistoty?

Film Madisonské mosty natočil Clint Eastwood v roce 1995. Do hlavních rolí obsadil Meryl Streep jako Francescu a sebe coby světoběžníka Roberta. Oba dva herci byly opravdu uvěřitelní ve svých rolích. Meryl Streep ztvárnila Francescu jako obyčejnou ženskou, která působí odměřeně už jen díky svému vzezření. Příkladem může být její účes. Vlasy nosí sepnuté v drdolu. Jen večer si je rozpustí a jejich  krása učiní z Francescy velmi přitažlivou ženu. 

Clint Eastwood je o devatenáct let starší než Meryl Streep. Ani si neumím představit, že by Roberta měl hrát někdo jiný. Některé momenty mi rozbušily srdce a já si říkala, jak je ten Eastwood sexy chlap. Působil zpočátku drsňáckým dojmem, ale byla to jen póza. Ve skutečnosti byl člověkem, který by rád měl někoho, o koho by se chtěl opřít a strávit s ním zbytek života.

Scéna v dešti byla hodně emotivní a hrála hodně na city diváků. Přiznám se, že posledních dvacet minut mi slzy tekly proudem. Film můžu jen doporučit, především spíše ženám, které jsou romanticky založené a touží po velké lásce.

Snímek patří k těm filmům, na které budete ještě dlouho vzpomínat. 

Madisonské mosty získaly řadu nominací, například v roce 1996 Academy Awards (Meryl Streep - hlavní herečka), v roce 1996 Golden Globes (nejlepší film - drama, Meryl Streep - nejlepší herečka) nebo César Awards ve stejném roce za nejlepší zahraniční film.

Žádné komentáře:

Okomentovat