pondělí 12. března 2018

Tohle jsem měla napsat v přítomném čase

AUTOR: Helle Helle
ORIGINÁL: Dette Burde skrives i nutid  (Samleren, 2016, Kodaň)
PŘEKLAD: Helena Březinová
NAKLADATELSTVÍ: Paseka
ROK: 2017
POČET STRAN: 167
ZDROJ: knihovna






Anotace
Mladá Dorte bydlí sama v domku naproti malému nádraží. Před rodiči předstírá, že studuje literaturu na univerzitě v Kodani, jenže to není pravda. Často je jí zatěžko vůbec vstát z postele, nechává plynout čas a čeká, co jí přivede do cesty náhoda. Také zkouší psát: o svém prvním příteli i dalších prchavých známostech a sexuálních zážitcích, o bezdětné tetě, po níž dostala jméno, o všem, co tak často nefunguje, jak by mohlo…

Hodnocení
Dánská spisovatelka Helle Helle napsala minimalistický román o všedních dnech jedné všední dívky.


Ráda bych se připojila ke komentářům, které opěvují tuto knihu, ale příznivce autorky nejspíš zklamu. Mám ráda bohaté romány, které jsou plné emocí, citů, různých maličkostí, které autor rozvine. V této útloučké knize však nic podobného nenajdete.

Seznamujeme se s dvacetiletou Dorte. Postavila se na vlastní nohy, odstěhovala se do malého domečku u nádraží. Tady nejenže lehce dává domek dohromady, ale rekonstruuje i svůj život. Vzpomíná na své milence, na to, jak se s jedním rozešla a vzápětí si našla druhého. Mluví také o své tetě, po které dostala jméno. I ona střídá partnery - nemá štěstí v lásce. Dorte si nejvíce rozumí právě s tetou, která je její oporou v nesnázích a může se vždy na ni obrátit. Mladá Dorte denně dojíždí do Kodaně. Rodičům i tetě nalhala, že tam studuje literaturu na univerzitě. 

Vlastně o Dorte toho moc nevím. Netuším, co měla ráda, jaké měla koníčky. Vůbec nic. Čtenář si musí hodně věcí domýšlet, aby si o Dorte udělal nějakou představu.

Když si vzpomenu, tak se mi vybaví typově podobná kniha od české spisovatelky Biancy Bellové Celý den se nic nestane. Tam taky "to něco" nepřicházelo. Život zkrátka plyne normálním tempem a vy čekáte, zda se něco přihodí a rozvíří poklidnou hladinu dní. 

Tím, že Dorte (a vlastně také všechny postavy) neprojevuje city, mi přišlo, že je povrchní, namyšlená a že nemá srdce.

Kapitoly jsou krátké, samotná kniha je v menším formátu, takže při dobré vůli máte knihu za dva večery přečtenou.

Netuším, zda autorčiny další knihy jsou psané podobně. Pokud ano, jsem si jistá, že další knihy od Helle Helle už číst nebudu.

I obálka knihy je taková nevýrazná. V prvé řadě vás upoutá oranžová barva, při dalším zkoumání zjistíte, že je zde vyobrazená ženská hlava z profilu.

Pokud nemáte rádi příběhy "o ničem", nečtěte ji, dostane se vám  zklamání. Pokud si ovšem rádi přečtěte netradiční vyprávění o běžných věcech, které se můžou stát komukoliv z vás, je tato kniha psaná jen a jen pro vás.

O autorce
Helle Helle je autorkou šesti románů a tří svazků kratších próz. V českém překladu byla představena povídkovou sbírkou Zbytky a romány Představa o nekomplikovaném životě s mužem, Ženy bez mužů, Na dně a Jestli chceš. Její knihy vyvolaly výrazný ohlas na domácí scéně i v zahraničí a byly dosud přeloženy do sedmnácti jazyků. Helle Helle je nositelkou řady literárních ocenění včetně ceny Kritikerprisen, Ceny Dánské umělecké rady a Ceny P. O. Enquista.

Žádné komentáře:

Okomentovat