středa 3. ledna 2018

Velké maličkosti

AUTOR: Jodi Picoult
ORIGINÁL: Small Great Things (Ballantine Books, 2016, New York)
PŘEKLAD: Alexandra Fraisová
NAKLADATELSTVÍ: Ikar
ROK: 2017
POČET STRAN: 528
ZDROJ: vlastní






Anotace
Ruth je zkušená sestra pracující na novorozeneckém oddělení. Svého syna vychovává sama, neboť je vdovou po válečném hrdinovi. Nyní stojí před soudem, protože ji obvinili ze smrti novorozence – syna bílého amerického fašisty. Ruth je totiž černoška. Je však v tomto případu důležité, jakou má kdo pleť? Nebo je to jenom zástěrka pro předsudky a přesvědčení, které řídí životy nás všech?

Hodnocení
Na nejnovější knihu Jodi Picoult jsem se těšila. Miluji její romány, které se vyznačují dojemností, krásou a především kontroverzí.
Autorka Velké Maličkosti zasadila do nemocnice. Hlavní hrdinka je černoška Ruth. Pracuje jako sestra na porodním oddělení. Má dvacet let zkušeností, pacientky ji mají rády. Chová se ke všem rodičům a čerstvě narozeným miminkům úplně stejně. Jednoho dne je však přivolána k miminku, jehož rodiče jsou poněkud zvláštní. Chovají se odměřeně. Brzy vyjde najevo, že Brittany a Turk Bauerovi jsou skinheadi a rasisti. Jejich příkaz, aby se o malého Davise nestaral žádný afroamerický personál je jasný. Dochází ale k tragédii a miminko umírá. Ruth byla přítomna při resuscitaci a Bauerovi vše bohužel sledovali. Zranění a nešťastní rodiče Ruth zažalují. Roztočí se tím kolotoč událostí, při kterých vyjde najevo nejedna pravda.

Možná někteří mohou namítnout, že postavy jsou prvoplánově záporné a kladné. Myslím si, že i když autorka své postavy vykreslila s tímto úmyslem, věděla, co dělá. Otázka černošské populace je v Americe stále palčivá. Jodi Picoult se této otázky zhostila velmi dobře a vytvořila román, který se čte jedním dechem.

Jak je už u autorky zvykem, příběh vypráví hned několik postav. V tomto románu jsou vypravěči Ruth, Turk a Kennedy. Všichni tři svůj příběh přednáší v ich-formě, což je úplně ideální. Nemám proti tomu žádných námitek, protože tato forma se k danému stylu naprosto hodí.

Ruth jsem vám v krátkosti představila již o několik řádek výše. Je postava, která je především kladná. Oblíbila jsem si ji. Byla přímočará, spravedlivá a patří k těm, které si stojí za svým cílem.

Turk Bauer se ke skinheadům a vyznavačům bílé rasy dostal náhodou. Přesto ho tento kult plně oslovil a stal se jeho členem tělem i duší. Ztráta dítěte je hrozná věc a nikdo si nezaslouží, aby mu zemřelo, ať už je dotyčný člověk jaký je. Ale smrt odnesla Ruth, která se připletla do cesty rasistovi.

A nakonec tu máme Kennedy, mladou veřejnou obhájkyni, která čeká na svůj velký případ. Ten Ruthin ji zaujme a o to více se bude snažit, aby případ vyhrála.

Nebudu se příliš rozepisovat dále o ději. Stačí, když jsem nastínila přípběh v prvním odstavci. Věřte, že je to jen zlomek toho, co se v knize událo.

Autorčin styl je velmi poutavě psaný. Mám její knihy moc ráda, a i když jsem se snažila být objektivní, neubráním se nadšeným reakcím na Velké maličkosti. Je to kniha, která vás drží v napětí a vy jenom musíte číst, abyste se dozvěděli, jak to všechno skončí. A i když to možná tušíte, víte, že  na konci na vás stejně bude čekat nějaký ten zvrat.

I když jsem z knihy nadšená, z úplného závěru jsem trochu rozpačitá. Konec mi přišel moc americký. Nemyslím si totiž, že se zlý člověk může stát přes noc hodným. To patří do pohádek, ne do reálného světa. Na druhou stranu jsou nejspíše výjimky, protože Jodi Picoult ve své poznámce poukazuje na fakt, že se některé události opravdu přihodily a ona tak vycházela ze skutečných příběhů.

Obálky
Jak se vám líbí obálky z Goodreads? Mně moc. Tu první jsem vídávala na Jodiných stránkách poměrně často, takže pro mě není žádné překvapení. Ale ty ostatní jsou moc krásné a také dojemné. Ale stejně si myslím, že naše patří k nejhezčím.
    

    

O autorce
Jodi Picoult získala titul v oboru tvůrčího psaní na Princeton a magisterský titul v oboru vzdělání na Harvardu. Žije v New Hampshire se svým manželem a třemi dětmi. V jednom z rozhovorů prohlásila, že ráda zpracovává náročná témata, která je možno nahlížet z různých stran a která vzbuzují ve čtenářích mnoho otázek.

Napsáno pro Databázi knih.

4 komentáře:

  1. Jodi Picoult je opravdu úžasná autorka. Četla jsem sice jen 3 knihy, ale všechny mě dokonale pohltily (hlavně Čas odejít). Na tuto novinku se moc těším a věřím, že bude stejně skvělá, jako všechny její další knihy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu, že je úžasná. Patří k mým nejoblíbenějším. Doufám, že nakladatel vydá i další její knihy, případně ty, které už nejsou k sehnání. Pokud se ti líbily předchozí, tak tato se ti bude líbit taky.

      Vymazat
  2. Zatím jsem od autorky četla jen jeden román, chtěla jsem si přečíst něco dalšího a do ruky se mi dostal tento. Neměla jsem moc chuť tento příběh číst. Toto téma mě vůbec nezaujalo. Půjčím si něco, co vyšlo dřív. Láká mě román Čas odejít - to jste četla?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čas odejít jsem zatím nečetla, ale mám ji doma a chci si knihu přečíst dřív, než vyjde další román. Já od Jodi přečtu všechno, i kdyby měla napsat historické military. :-) Ale chápu, že každý má jiný vkus. Třeba chuť přečíst si Velké maličkosti bude jindy.

      Vymazat