sobota 9. prosince 2017

Kdo by v létě myslel na Vánoce

AUTOR:  Ilona Fišerová
ILUSTRÁTOR: Kateřina Šišperová
NAKLADATELSTVÍ: Albatros
ROK: 2017
POČET STRAN: 144
ZDROJ: vlastní








Anotace
Honzíkovi je jedenáct a kromě astmatu ho netrápí vůbec nic. Zajímá se o vlajky z celého světa a přeje si jen tři věci: pejska Zrzka, strávit léto u dědy na venkově a jednou se stát cestovatelem. Jenže s přáními se musí nakládat opatrně. Splnit se totiž může téměř všechno, zvlášť když se Honzík nedobrovolně ocitne v chorvatském hotelu, co vypadá jako pyramida. A v pyramidách se přece dějí neuvěřitelné věci! Pssst... o tom se nesmí mluvit! Cosi tady totiž podléhá přísnému utajení. A Honzík je rozhodnutý přijít všemu na kloub. Během tří týdnů však bude muset projít velkou zkouškou. Ale je vůbec možné za tak krátkou dobu zase začít věřit na zázraky?

Hodnocení
Kdo by v létě myslel na Vánoce? Já tedy určitě ne a mnozí z vás si na ně vzpomenou, až se přiblíží listopad a prosinec. Stejně je na tom Honzík. Má sice přání, ale ta se dají splnit spíše v létě - moc si přeje malého pejska a také by chtěl strávit prázdniny u dědečka.



Obě přání jsou splnitelná, ale to by se nesmělo nic pokazit. A jako naschvál se stane neštěstí - dědeček se ocitá v nemocnici a o pejska by se tak neměl kdo postarat. A tak místo k dědovi musí jet do Chorvatska k moři, na které se Honzík vůbec netěší. On a další děti jsou však ubytování v hotelu, který vypadá jako pyramida. A jak je známo, v pyramidách se můžou plnit přání.

Po přečtení anotace jsem nebyla vůbec moudrá, nevěděla jsem, co od knihy očekávat. Nakonec se z příběhu vyklubala velice originální zápletka. Autorce se podařilo zakomponovat do knihy nejen zajímavý děj, ale i trochu poučení..

Samostatnou součástí titulu je i Honzíkův sešit, který se týká Vánoc ve světě. Zajímavou formou se malý čtenář dozví, kdo nosí dárky například v severských zemích, v Portugalsku, Rusku nebo u nás. Jsou zde zmíněné tradice i zvyky, které se liší národ od národu. Věděli jste, že v Itálii nosí dárky Befana a v Rusku Děda Mráz se Sněhurkou?

Příběh je vcelku jednoduchý. Najdete zde spíše kladné hrdiny, ale objevují se i záporáci. Jak v každé pohádce platí, že dobro vítězí nad zlem, platí to i tady. A plní se i tajná přání, i když trochu jinak, než jak původně zněla.

Musím zmínit knižní ilustrace, protože ilustrace k dětským knížkám neodmyslitelně patří. Nakreslila je Kateřina Šišperová, mladá ilustrátorka a grafička. Některé obrázky jsou pouze černobílé a některé barevné. Ovšem barvy jsou tlumené a hodně v přírodních barvách.

Pohádka se hodí k předvánočnímu času, i když se děj odehrává v létě. Však víte, kdo by v létě myslel na Vánoce?

O autorce
Ilona Fišerová začala psát už na prvním stupni základní školy, ale všechna její díla se při dokončení podobala něčemu, co už někdy někdo napsal. Proto všechno putovalo do šuplíku nebo do koše. Po základní škole nastoupila na Obchodní akademii do Hradce Králové, pak se stala úřednicí a na svůj sen psát knížky pro děti tak trochu zapomněla. Jenže to se změnilo po narození dětí. S nimi a pro ně se fantazie a chuť psát zase probudily a vzniklo mnoho pohádek a příběhů. A protože se pohádky líbily i ostatním, brzy přišel na svět rozhlasový seriál – Kovářské pohádky, který odvysílal Český rozhlas v pořadu Hajaja v roce 2007. V roce 2009 byl natočen druhý rozhlasový seriál – Dar ze ZOO.
Svou první knížku Na orlích křídlech vydala ve spolupráci s nakladatelstvím Albatros v roce 2014. Další knížky pak na sebe nenechaly dlouho čekat (Pejsek Dar - Záhada v ZOO, Poselství blíženců...) Zdroj: autorčin web

Napsáno pro Databázi knih

2 komentáře:

  1. To je zajímavý námět a otázka. Já třeba na Vánoce začínám myslet vždycky až tak v listopadu. :D

    Hezká recenze, přeji pěkný advent. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to mám taky tak - někdy od listopadu už začínám řešit, čím obdarovat své blízké. Tobě také hezký advent!

      Vymazat