čtvrtek 6. dubna 2017

Štvanice

AUTOR:  Janet Evanovich, Lee Goldberg
ORIGINÁL: The Chase (Bantam Books, 2014)
PŘEKLAD: Alžběta Lexová
NAKLADATELSTVÍ: Mystery Press
ROK: 2017
POČET STRAN: 269
ZDROJ: vlastní e-kniha

HODNOCENÍ:



Anotace
Nick Fox a Kate O’Hareová jsou jako oheň a střelný prach. On je víceméně napravený zločinec, ona agentka FBI. A jakkoli nepravděpodobně to zní, společně tvoří dokonalý tým. Tentokrát je jejich cílem Carter Grove, majitel impozantní sbírky kradeného umění. Grove je ale zároveň ředitelem největší bezpečnostní agentury na světě, a tedy rovnocenný soupeř. Divoká štvanice zavede Kate a Nicka do Skotska, Šanghaje, Montrealu a Washingtonu a nesourodá dvojice bude muset předvést svůj zatím nejtroufalejší kousek, aby Cartera poslala za mříže.

Hodnocení
Už jste se někdy setkali s lupičem-gentlemanem? Já ano, jmenoval se Arsene Lupin, jeho autorem je Maurice LeBlanc. Lupin ožil na začátku dvacátého století. Lupinova novodobá podoba se jmenuje Nicholas Fox a je napravený zloděj, který spolupracuje s FBI. Jeho partnerkou je mladá a ambiciozní Kate O'Hare, která se nechává strhnout Nickovými bláznivými nápady, i přesto, že ví, že tím jde proti FBI.

Štvanice je druhý díl zatím k pětidílné sérii. První díl jsem nečetla, ale po Štvanici je mi jasné, že si Podfuk přečtu. Štvanice se mi totiž líbila a hodně.

V tomto díle šlo o bronzového kohouta, kterého z muzea ukradl nechutně bohatý Carter Grove. Bronzový kohout však patří Číně, která si na něj samozřejmě činí nároky. Jak ale čínským zástupcům vysvětlit, že kohout, který je v tuto chvíli v muzeu, je jenom velmi povedený padělek? Raději nic nevysvětlovat. Nick a Kate jsou pověřeni, aby Carterovi pravého kohouta sebrali a posléze vyměnili tak, aby Číňani dostali toho pravého.

O různé šarády, převleky tu není nouze. Člověk se až diví, jak je možné všechno vymyslet tak, aby to dávalo smysl a logiku. Autorům se tenhle kousek opravdu povedl. Hlavně veškeré divadélko, které mělo za úkol kamuflovat krádež.

Oba hlavní hrdinové mi byli sympatičtí. Nick byl vynalézavý a lstivý jako liška, trochu sexy mužský, který ženu svého srdce bude obletovat. Kate je jeho protiklad. Sice je také nejspíš pohledná, ale tím, že pracuje u FBI, navenek působí jako nudná a usedlá myš. Opak je pravdou - dokáže prohodit oknem dva silné chlapy bez mrknutí oka. Mezi Nickem a Kate to lehce jiskří. On jí dělá návrhy, ona ho stále odmítá. Vzhledem k tomu, že je to pětidílná série, je nejspíš jisté, kam to všechno povede. Ale třeba se taky můžu mýlit.

Kniha se četla moc dobře. Ze začátku jsem chvíli tápala, co je zač Nick a co s ním má Kate společného a jak je možné, že hledaný zloděj si jen tak v kuchyni debatuje s agenty FBI, ale brzy jsem se do příběhu rychle dostala. I proto si chci přečíst první díl, abych věděla, jak to všechno začalo.

Štvanice je oddechová a lehce humorná detektivka s akční zápletkou. Já ji můžu jenom doporučit, protože byla skvěle napsaná, bavilo mě to, bylo to vtipné a napínavé. Rozhodně jsem se nenudila a vsadím se, že čtenář, který má rád podobné žánry, se bude bavit také.

Obálky
    

O autorech
Janet Evanovich je uznávanou autorkou detektivní série o Stephanii Plumové, která si získala nejen oblibu čtenářů, ale také uznání v literárních kruzích. Za své dílo získala řadu literárních ocenění: John Creasey Memorial, Last Laugh a Silver Dagger Awards od Asociace tvůrců detektivního žánru, Lefty Award od Left Coast Crime a dvakrát Dilys Award od Asociace nezávislých knihkupců v oblasti detektivního žánru.

Lee Goldberg je americký spisovatel, scenárista, vydavatel a producent. Spolupodílel se na různých TV kriminálních sérií, např. Diagnóza: Vražda, Strážce moře nebo Můj přítel Monk.

Napsáno pro Mystery Press
Knihu můžete zakoupit na stránkách nakladatelství

Žádné komentáře:

Okomentovat