sobota 11. února 2017

Kiko a tulipán

AUTOR: Markéta Pilátová
ILUSTRÁTOR: Daniel Michalík
NAKLADATELSTVÍ: Meander
ROK: 2016
POČET STRAN: 72
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ



Anotace
Desetiletá Kiko pochází z Japonska, ale žije na Moravě a ještě k tomu na zámku. Jenže – už se zase musí stěhovat! Tentokrát z Kroměřížského zámku na zámek ve Velkých Losinách, kde její tatínek restauruje další tajemnou knihu. Kiko má ale něco jako nemoc – působí na ni měsíc a ona v noci putuje zámkem… Náměsíčná Kiko se v zámecké zahradě setkává s oživlými kamennými trpaslíky, moudrou Archivářkou, ale svými mimořádnými schopnostmi zaujme také zlého kouzelníka

Hodnocení
Markéta Pilátová je nejen autorkou pro dospělé čtenáře, ale i pro děti. Jednou z knih pro malé čtenáře je i japonská holčička Kiko, se kterou jsme se mohli seznámit již v příběhu Kiko a tajemství papírového motýla. Děj se odehrává na kroměřížském zámku a byl opravdu skvěle napsaný. Nejnovější kniha pro děti kroměřížské rodačky se tentokrát odehrává ve Velkých Losinách, taktéž na zámku, který je opředený velkým tajemstvím a strašidelným příběhem.

Tentokrát Kiko na zámku při svém bloudění potkává oživlé trpaslíky z kamene a hlavně se seznamuje s krásnou a smutnou Archivářkou, kterou ve věži zamkl zlý kouzelník. Zlý kouzelník touží po všech kouzlech světa, aby se stal nejmocnějším ze všech kouzelníků. Zuby si brousí i na naši malou Kiko, která umí kouzlit s origami. Když skládá, čas se zastavuje. A to přesně kouzelník potřebuje. Najde Kiko dost odvahy k tomu, aby se kouzelníkovi postavila?

Na rozdíl od předchozí knihy je tento díl mnohem temnější a strašidelnější. Je určen pro starší děti, autorka se tak mohla uchýlit k tomu, aby popsala zlé praktiky kouzelníka. 

Kapitoly jsou hodně dlouhé, obrázků také ubylo. Za to jsou ale krásně ilustrované. Daniel Michalík již ilustroval první knihu o Kiko a už tehdy se mi jeho obrázky moc líbily. Ilustrace jsou opravdu povedené.

Příběh zlého kouzelníka a Archivářky se mi moc líbil, byl o moci, chamtivosti, byl však také o lásce k bylinkám a k lidem. 

Druhý díl o holčičce Kiko můžu opět doporučit všem čtenářům. 


O autorce
Markéta Pilátová žije v Bataypora (Baťova dobrá voda) v Brazílii, kde učí nejen češtinu, ale také naslouchá příběhům krajanů, pořádá kuchařské workshopy, chodí na tréninky folklorního kroužku a píše o krajanech v reportážích pro týdeník Respekt. Také začala učit na třech brazilských základních školách češtinu a protože je v lednu a únoru v Brazílii léto a děti mají prázdniny, tráví dva měsíce volna v České republice. Na svém autorském kontě má řadu knih pro děti i dospělé čtenáře. Za ty dětské zmiňuji např. příběhy o Víle Vivivíle, příběh o Jurovi či o holčičce Kiko. Pro dospělé čtenáře napsala knihy Má nejmilejší knihaŽluté oči vedou domů a Tsunami blues.

Žádné komentáře:

Okomentovat