pátek 20. ledna 2017

Dobrodružství začíná pod hvězdami

AUTOR:  Dana Šianská
ILUSTRÁTOR: Barbora Kyšková
NAKLADATELSTVÍ: Fragment
ROK: 2016
POČET STRAN: 128
ZDROJ: vlastní


HODNOCENÍ:



Anotace
Poetický vánoční příběh plný zázraků! 
V zasněženém lese najdou dívenku, ke které se nikdo nehlásí, a ani ona sama netuší, jak se tam ocitla. V nemocnici, kam je odvezena kvůli silnému podchlazení, pozná Aleše. Dlouhá nemoc ovlivnila jeho pohled na svět a na lidi. Vše vidí z té horší stránky, nevěří, že by se mohl někdy vyléčit.

Hodnocení
Příběh, který je zasazen do vánočního času, jsem četla právě o Vánocích. Je to příběh o víře v uzdravení, o tom, že se nemáme vzdávat a bojovat. To je začátek téměř každého uzdravení.

Když je dítě nemocné, není to žádná legrace. A když se dítě ocitne v nemocnici, je to velká zátěž nejen pro dítě, ale i pro rodiče. A když je dítě v nemocnici v době nejkrásnějších svátků, je to o to více smutné.

Aleš zničehonic přestal chodit, a tak už tráví nějaký čas v nemocnici, aby se zjistilo, co se v Alešově těle děje. Aleš je v nemocnici hodně dlouho a přestal věřit v uzdravení. Je v depresi, nesměje se a je mu také smutno.

Těsně před Vánoci se v nemocnici objeví podivná holčička. Našli ji v lese silně podchlazenou. Nemluví, jen pevně svírá svůj baťůžek. Kolem dívenky se strhne velký humbuk, nikdo neví, kdo je, jak se jmenuje a odkud je. To ale nevadí, hlavní je, že se dokázala skamarádit s Alešem a odpoutat ho od jeho nemoci a přivést na jiné myšlenky. Elenka (tak holčičku pojmenují) Aleše naučí, jak v mysli cestovat mimo zdi nemocnice. Spolu zaženou Děsici a při svých cestách za dobrodružstvím potkají tajemné modré labutě...

Bylo to krásné čtení plné věcí k zamyšlení. Autorka se věnuje nejen nemocem, ale také umírání, o kterém člověk, ať už malý nebo i velký, nerad mluví. Je to také příběh o přátelství a pomoci, o tom, že když v něco věříme, tak se to i stane. Nejen hezké věci, ale i ty smutné. Proto bychom měli myslet pozitivněji, neboť i pozitivní postoj je cesta k úspěchu, uzdravení či změně.

Knihu doprovází černobílé ilustrace od Barbory Kyškové. Nejsou sice na každé stránce, ale jsou krásné. Její Elenka byla kouzelná a ty její vlasy! Která z nás by takové vlasy nechtěla?

Kniha je určená pro starší čtenáře a vhodná ke společnému čtení s rodiči, ale klidně i s paní učitelkou ve třídě. Příběh k tomu dokonale vybízí.

O autorce
Dana Šianská pochází z Klášterce na Ohří, kde prožila prvních devět let života. Pak její rodina přesídlila do Loun. Jako dospělá osm let pracovala v knihovně v Lounech, podílela se i na rozvoji knihovny v Postoloprtech. Později v roce 1980 nastoupila do Elektrárny Počerady a v jejím oddělení pro dokumentaci pracuje dosud. Má dvě dospělé děti, syna a dceru. Zdroj: Žatecký deník

Napsáno pro Databázi knih.

Žádné komentáře:

Okomentovat