středa 7. prosince 2016

Sám v muzeu

AUTOR:  Petra Braunová
ILUSTRÁTOR: Hza Bažant
NAKLADATELSTVÍ: Edice ČT
ROK: 2016
POČET STRAN: 80
ZDROJ: vlastní



HODNOCENÍ:



Anotace
Muzeum je úžasné místo, které skrývá víc, než se zdá, a není v něm žádná nuda! Když pan vrátný zavře muzeum a vydá se na obhlídku, potkává nejen prostořekou uklízečku Blaženku, ale i nečekané návštěvníky. Jsou to historické osobnosti spojené s některým vystaveným exponátem, jehož napínavý příběh nám vylíčí.

Hodnocení
Komiks Sám v muzeu vznikl na základě scénáře stejnojmenného televizního cyklu pro děti a mládež. Autorka v krátkosti převyprávěla devět příběhů. Všechny příběhy se odehrávají v různých muzeích. Hlavními postavami je vrátný a uklízečka Blaženka, kteří ve všech příbězích vystupují jako vypravěči. Blaženka působí trochu hloupě a zřejmě moc povědomí o historii nemá, zato vrátný si ve znalostech historie libuje a z příběhů je znát, že má staré časy moc rád.

Každý příběh vypráví o různých artefaktech či lidech, kteří se zasloužili o různé objevy. Čtenář se tak může dozvědět informace o Janu Ámosi Komenském, o Janu Barrandovi či Emilu Holubovi.

Knihu ilustroval Hza Bažant. I když je to poněkud zvláštní jméno, ve skutečnosti se pán jmenuje Jan. Jeho ilustrace doprovází i televizní cyklus.

Sám v muzeu není až tak úplně komiks, jak by se mohlo zdát. Má sice komiksový charakter, ale spíše slouží jako zdroj informací. Kniha je ideální pro žáky druhého stupně do hodin dějepisu.

Kniha je poutavá, moc se mi čtení líbilo, navíc jsem se dozvěděla nové informace, o kterých jsem neměla tušení.

Několikrát jsem zmínila, že kniha vznikla na základě televizního scénáře. Jeho průvodci jsou opět pan vrátný (Oldřich Vízner) a uklízečka Blaženka (Anna Polívková). Spolu s nimi vystupují postavy, které se k příběhu vážou. Stejně jako v knize, tak i tady vrátný působí seriozně a Blaženka rozlítaně a zbrkle. Spojení obou průvodců je však velmi zajímavé. Na několik dílů jsem se podívala, abych mohla mít srovnání a můžu říct, že televizní pořad je pro mě hodně líbivý.

Knížku zatím odkládám na poličku do dětského pokoje, kde bude čekat na svou příležitost. Ta přijde brzy...

O autorce
Petra Braunová působila několik let ve francouzských a belgických rodinách jako au-pair. Své bohaté zkušenosti z tohoto období pak zúročila v knížce Česká služka aneb Byla jsem au-pair. Literatura je její koníček už od dětství, často přispívá články do různých časopisů. Se svými dětmi Olivečkem, Marií a Johanou žije v Praze. Díky jim je neustále v kontaktu s dětským světem neutuchající fantazie a lotrovin, který je nevyčerpatelnou inspirací pro její literární tvorbu.
Zdroj: databáze knih

Žádné komentáře:

Okomentovat