neděle 13. listopadu 2016

Zemřeš-li dřív než já

AUTOR: Věra Fojtová
NAKLADATELSTVÍ: Ilsa
ROK: 2010
POČET STRAN: 204
ZDROJ: knihovna



HODNOCENÍ:




Anotace

Román „Zemřeš-li dřív než já“ je poutavým příběhem života Jana Siky. Muže, který na konci svých dnů bilancuje dosavadní život. Prostřednictvím retrospektivních statí je čtenář postupně vtahován do nelehkých, i když zdánlivě všedních, a tím pádem i blízkých, osudů hlavního hrdiny a jeho rodiny. Čtivým a barvitým jazykem psané vyprávění o životě a smrti, lásce a rozumu, přetvářce a pravdě, vztahu rodičů a dětí i dětí a rodičů umožní čtenáři nahlédnout nejen pod pokličku života Jana Siky, ale také sebe sama. 


Hodnocení
Věra Fojtová píše detektivky se sympatickým kapitánem Kubou. Občas však zabrousí i do jiného žánru. Kniha, kterou jsem přečetla, patří do žánru společenských dramat. Je to knížka smutná a tragická a po dočtení jsem měla trochu depresi a splín. 

Příběh je rozdělen do dvou částí. Tu první vypráví Jan Sika. Leží na smrtelné posteli a vzpomíná na své dětství, na život, který nebyl zrovna jednoduchý, na to, jak chtěl být jiný než jeho otec, kterého neznal, na manželství, které se mu moc nevydařilo, na děti, na které měl vysoké nároky.

V druhé části knihy se čtenář dozví osudy Sikovy manželky a jejich dětí. Děti i manželka vzpomínají na to, jaký Jan byl otec a manžel a ne vždy se shodnou. Každá z dcer i syn mají své vlastní problémy, jež se zdají neřešitelné. Postupně vyplouvají na povrch tajemství, která měla zůstat skryta.

Druhá část byla dramatičtější, dialogy velice reálné, žádné přikrášlování situace. Osudy Sikových dětí byly rozdílné - Adam tak trochu měkota, neuměl si prosadit svou, problémy vždy řešil někdo za něj, Hana je svobodná, přesto má komplikované vztahy s muži, a Eva ač vdaná, tak i ona má s mužem problémy. Ač rozdílní, přesto mají společnou jednu věc - všichni toužili po rodičovské lásce, která se jim často nedostávala a jeden žárlil na druhého, že ten měl té lásky více než druhý.

Psychologický román je sondou do všech postav, zpytování jejich svědomí, zda rozhodnutí, která v životě udělali, byla správná. Příběh se nečte snadno a rozhodně na čtení musí být správné naladění.

Ráda bych knihu doporučila dál, nejspíše příznivcům dramat, tragédií a psychologie a také příznivcům českých autorů.

O autorce
Věra Fojtová se narodila v roce 1947. Psala básně, ale především se věnuje románům. V její tvorbě najdete jak detektivní žánr, tak i historický a píše i o lidských vztazích. 

Žádné komentáře:

Okomentovat