pondělí 14. listopadu 2016

Jde sem lesem

AUTOR:  Daniela Krolupperová
ILUSTRÁTOR: Eva Chupíková
NAKLADATELSTVÍ: Portál
ROK: 2016
POČET STRAN: 88
ZDROJ: vlastní


HODNOCENÍ:



Anotace
Toník je obyčejný městský chlapec, který si ze všeho nejraději hraje na tabletu a příroda mu přijde k uzoufání nudná a nebaví ho ani při krátkém výletu: natož, když musí o prázdninách strávit celý měsíc u babičky na vsi. Ale jeden dobrodružný výlet do lesa všechno změní...

Hodnocení
Když jsem před několika lety objevila knihy od Daniely Krolupperové, netušila jsem, že její knihy budu (budeme) mít tolik ráda a budu je cíleně vyhledávat. Ale stalo se a postupně její knihy společně s dětmi čtu. 

Jedna z posledních novinek od této spisovatelky se jmenuje Jde sem lesem. Autorka opět nadpis zrýmovala (stejně jako v předchozích knihách Zákeřné keře, Rybí sliby a Mizící hmyzíci). 

Hlavní postavou je Toník. Toník je městský kluk - ven moc nechodí, raději sedí doma u tabletu a hraje hry a vůbec nechápe, jak to mohli rodiče v dětství bez tabletu vydržet! Vždyť to musela být strašná nuda. O letních prázdninách však tu "nudu" zažil na vlastní kůži - měl strávit celý měsíc u babičky v malé vesničce. Babička chytne v televizi jen pět kanálů, avšak žádný dětský a vůbec nemá internet. Toník se na prázdniny vůbec, ale vůbec netěšil. 

Jednou šli do lesa na borůvky. Babička Toníkovi slíbila upéct borůvkový koláč, ale Toníkovi trhání borůvek vůbec nešlo. Vzteky kopl do bandasky, až se ta troška borůvek vysypala. Ale to neměl dělat, protože lesnímu skřetovi opravdu vadilo, kdy někdo rušil ticho lesa. Toníkovi přichystal do cesty bludný kořen a Toník o něj zakopl. A od té chvíle začalo pro Toníka velké dobrodružství.

Příběhem se to vílami a skřítky jenom hemží. Všechny tyto kouzelné bytosti představují některé léčivé bylinky, děti se tak mohou seznámit se skřítkem z jitrocele či panenkou z levandule. Děti se touto formou naučí poznávat konkrétní bylinky, k čemu se používají či kde rostou. A Toník bude valit oči, jak jsou tyto rostlinky léčivé (dokonce kopřiva, i když tomu Toník nechtěl věřit). Pomalu poznává, že jeho babička je vlastně kouzelnice, když umí z léčivých bylin připravit různé masti, odvary nebo čaje.

Knihu ilustrovala Eva Chupíková. Obrázky jsou moc povedené. Celostránkové ilustrace jsou tajemné a zářivé, což se nám moc líbí. Také se nám líbily i fakta o bylinkách. Byly napsány jednoduše, text doprovází obrázek bylinky a na konci každého příběhu je pro malé čtenáře kvíz, co si o bylince zapamatovali.

Takže za nás knihu doporučujeme. Je zde nejen krásný příběh o hledání cesty k babičce, ale také příběh o léčivé moci a v neposlední řadě také zajímavá pověst o zlém rytíři Bolemilovi a jeho dceři Hátě. Přesně takhle si představuji příběh pro děti jakéhokoliv věku.

O autorce
Daniela Krolupperová je překladatelka, novinářka a spisovatelka. Píše především pro děti a její knihy mají i poučení: Draka je lepší pozdravit aneb O etiketěSedmilhář Josífek nebo Já se nechtěl stěhovat!

1 komentář:

  1. Knihu som už zaregistrovala, ale nemá zmysel ju zatiaľ kupovať, lebo synovec a netere sú primalé, aby udržali pozornosť. Ale nemôžem sa dočkať, kedy sa to zmení a ja im titul kúpim.

    OdpovědětVymazat