středa 26. října 2016

Kůzlátka

AUTOR:  Mária Rázusová-Martáková, Jaroslava Blažková
PŘEKLADATEL: Michaela Škultéty
ILUSTRÁTOR: Vladimír Král
NAKLADATELSTVÍ: Portál
ROK: 2016
POČET STRAN: 48
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:



Anotace
Dvě pohádky o kůzlátkách spojené do jedné knihy: „Rozprávka o kozliatkach, ale poslušných“ a „Rozprávka o kozliatkach, ale neposlušných“. Obě pohádky jsou filigránsky spojené do jednoho svazku, který lze číst z obou stran.

Hodnocení
Znáte pohádku o neposlušných kůzlátkách? Tu zná snad každé malé dítě. Ač s různými obměnami, základ pohádky zůstává vždy stejný - neposlušná kůzlátka otevřou vlkovi, který si kvůli vyhlídce na chutnou večeři nechá upilovat jazyk či poprášit moukou tlapky tak, aby mluvil jako maminka koza či aby barvou splňoval podmínku k otevření dveří. Této klasické pohádce se věnuje Mária Rázusová-Martáková, která ji převyprávěla. Každá správná pohádka končí happy-endem, I tato má svůj šťastný konec, takže se děti nemusí bát.

Druhou pohádku napsala Jaroslava Blažková a je trochu z jiného soudku. Ocitáme se v rodině chytrých kůzlátek, které žijí velmi zdravým způsobem. A když u nich zaklepe hladový vlk, dětičky ho k sobě jen tak nepustí a ještě si z něho utahují. Příběh je vtipný a v každém ohledu nový.

Záleží jen na vás, kterou pohádku budete číst jako první. Obě dvě se uprostřed knihy setkají, vy knihu otočíte vzhůru nohama a vrátíte se na začátek nového příběhu. 

Kniha je vytištěná na krásném hladkém papíru ve vysoké kvalitě. Ilustrace jsou barevné a velmi zajímavé. S ilustracemi Vladimíra Krále jste se mohli setkat v knížce Analfabeta Negramotná.

Tyto dvě pohádky jsou krátké, takže je budete mít přečtené vcelku rychle. U nás se staly oblíbeným večerním čtením.

O autorkách
Mária Rázusová-Martáková byla poetka, dramatička, překladatelka, autorka literatury pro děti a mládež.

Jaroslava Blažková je slovenská prozaička, publicistka a autorka knih pro děti a mládež. Dětství prožila v Čechách i na Slovensku, od roku 1948 však žila v Bratislavě. Od roku 1968 až dosud žije v Kanadě, kam emigrovala se svojí rodinou. Za tvorbu pro děti dostala cenu UNESCO H. Ch. Andersena.

Žádné komentáře:

Okomentovat