pondělí 10. října 2016

Hnojníky v hlavě

AUTOR: Václav Reithmaier
NAKLADATELSTVÍ: -
ILUSTRACE: Zuzana Lomičková
ROK: 2016
POČET STRAN: 107
ZDROJ: vlastní


HODNOCENÍ:



Anotace
Hlavní hrdinové - On a Ona - jsou ve středním věku, a tomu odpovídá i styl vyprávění. Byla-li Obora muflonů o nedospělých dospělých psána s kritickým humorem. Hnojníky v hlavě odrážejí krutou realitu dlouhodobých vztahů, nestojí-li na pevných základech mravních hodnot obou partnerů. Příběh odehrávající se v kulisách města Plzně roku 2015 připomíná nejen řadu akcí a událostí spojených s titulem Evropské hlavní město kultury, ale také vykresluje známá i neznámá zákoutí Plzně a jejího okolí. On je zahlcen prací, Ona se "nudí" na mateřské. On si filozofuje, Ona mění plenky. On je stále ve společnosti, Ona je sama. To se má ale brzy změnit...

Něco málo o ději
Hlavními postavami je On a Ona. Manželé, které kdysi pojila láska. Pak přišla Malá a všechno se změnilo. Ona se doma starala jen o dítě, On měl práce nad hlavu. Zákonitě jejich vztah ochladl. Ona se pak vrátila do práce, do života, najednou neměla čas Ona a On se začal starat o domácnost, o Malou, zkrátka o všechno. A pak přijde nevěra...

Hodnocení
Určitě téměř každého čtenáře zarazí název knihy, který je poněkud zvláštní. Na internetu jsem zjistila, že hnojník je druh chutné jedlé houby, ale spolu s alkoholem a požitím některých druhů hub dochází k nežádoucím účinkům od bolení hlavy až po bezvědomí. Hnojník však také může být druh brouka, který je v České republice notně rozšířen. Tento brouk vyhledává především koňský a hovězí trus. Samičky kladou do trusu vajíčka, proto označení hnojník. Myslím, že informace o hnojníku bohatě stačí. Ať už autor měl na mysli houby nebo brouky, rozhodně bych nechtěla mít v hlavě ani jedno.

Hnojníky v hlavě je velmi krátký příběh, ve kterém však autor nastínil život, který se může stát každému z nás. Lidé se v čase mění, jejich chování, myšlení, názory. Někdo je ve vztahu šťastný, někdo se v partnerství dusí a hledá možnost, jak uniknout ven.

Změnil se nejen On, ale i Ona. On byl populární a žádaný, objevoval se ve společnostech, práce měl nad hlavu a na manželku neměl čas. Pak se narodila Malá a on zjistil, že je rád, že má Malou a že s ní může být každou volnou chvíli.

Ona byla zpočátku milující manželka, milující matka, ale život v domácnosti ji ubíjel. Poté, co se vrátila do práce, rozproudila se jí v žilách krev a byla to právě ona, kdo najednou neměl čas na rodinu.

Příběh z větší části vypráví On. Toulá se Plzní, různými zákruty, uličkami, poznává své město a filozofuje o maličkostech, o životě, o lidech. Čtenář může sledovat politickou situaci u nás i ve světě. Z jeho pohledu se čtenář dozví o změnách, které se udály v jeho životě. 

Ona dostala v příběhu místa málo, i přesto si o ni čtenář dokáže udělat obrázek. Možná mohla dostat více prostoru, aby vysvětlila, co ji k takové změně vedlo. Ano, čtenář sice ví důvody, ale jen z jednoho úhlu pohledu, ale každá mince má dvě strany...

Kniha se velmi dobře četla, byla to taková sonda do jednoho lidského osudu a věřím, že podobný osud prožil i někdo další. Kromě hlavního příběhu jsou zde další mikropříběhy, které nezaberou víc jak několik řádků. Dalším prvkem jsou toulky Plzní. Kdo Plzeň nezná, díky autorovi se s tímto městem může blíže seznámit.

Tímto bych moc chtěla Václavu Reithmaierovi poděkovat za poskytnutí recenzního výtisku.

O autorovi
Václav Reithmaier je ženatý, má dvě děti. Je absolventem Vysoké školy ekonomické a Západočeské univerzity. Pár let pracoval v IT - nejdříve jako administrátor, poté konzultant, pak metodik a analytik. Posledních pár let provozuje v Plzni saunu s nekuřáckým barem a deskoherním miniklubem. A právě díky této činnosti mohla vzniknout novela Obora muflonů. Je jedním ze zakládajících členů Hnutí Mysli!

4 komentáře:

  1. Musím říct, že název knihy mě fakt zarazil a vůbec jsem o ní neslyšela a nikde ji dosud neviděla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kniha je jen v e-podobě, v klasickém knihkupectví se koupit nedá.

      Vymazat
  2. Děkuji Vám nejen za příznivou recenzi, ale zejména za čas strávený četbou mé knihy a ochotu dát mi zpětnou vazbu. Děkuji. V. Reithmaier

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sliby se mají splnit, nerada dlužím odpověď. :-) Navíc se kniha dobře četla, takže není důvod psát negativně. :-)

      Vymazat