středa 28. září 2016

Velká iluze

AUTOR: Mika Waltari
ORIGINÁL: Suuri illusioni (Werner Söderström Ltd, 1928)
PŘEKLAD: Jana Mašková
NAKLADATELSTVÍ: Omega
ROK: 2016
POČET STRAN: 176
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:



Anotace
Redaktor Hart potká v Helsinkách známého a oba spolu odejdou do salonu paní Spindellové. Zde se seznámí se zahořklým spisovatelem Hellasem a krásnou Caritas, do níž se na první pohled zamiluje. Milostný trojúhelník vždy znamená problémy…

Hodnocení
Po dočtení knihy Velké iluze jsem ztratila veškeré iluze o lásce, které jsem měla. Je to lehce depresivní kniha, která nemusí každému čtenáři sednout.

Mika Waltari Velkou iluzi napsal v roce 1928, což, uznejte sami, je velmi dávno. Čtenář se musí oprostit od všeho, na co je zvyklý u současných severských autorů - napětí, drsnost, krása severské přírody a mnohé další typické znaky.

Mika Waltari svůj příběh situoval do Helsinek, do elitní společnosti. Představuje nám redaktora Harta, muže, který je osamocený. Hart se seznamuje s krásnou dívkou Caritas, je mladá, krásná a Hart pro ni ztratil své srdce. Jenže Caritas miluje Hellase, novináře a básníka, jehož povaha je hodně nevyzpytatelná, je to cynik a přišel mi dost namyšlený a příliš sebevědomý. 

A tak začíná milostný trojúhelník, i když popravdě řečeno není vůbec typický. Pokud čekáte pořádnou nálož romantiky, tak na ni zapomeňte. Dostane se vám příběh s trochou filosofických úvah o životě, lásce, přátelství i iluzích.

Kniha je rozdělená do dvou částí. V té první Waltari píše filozofické úvahy, ve druhé části příběhu se zaměřuje na děj. Spíše se mi líbila druhá část, kterou jsem si užila mnohem více. Už jenom proto, že čtenář spolu s hrdiny opustí pochmurné Helsinky a vydá se do daleké Paříže, kde děj vyvrcholí nečekaným závěrem.

Iluze - to je slovo, které se v příběhu dost často objevuje. Někdy v dobrém smyslu, někdy ve smyslu negativním. Iluze je o tom, že člověk se žene za něčím, o čem si myslí, že je pro něho dobré, vysní si svůj vzdušný zámek, svou lásku, ale ze snu se probudí a zbude jen pouhá iluze. A právě tyto negativní iluze se v příběhu objevovaly mnohem častěji než ty pozitivní.

Co se mi na příběhu líbilo, byla Hartova čistá nesobeckost a ačkoliv by měl Hellase nenávidět a soupeřit s ním o Caritas, překvapilo mě, že se s tímto mužem spřátelil. Zní to až neuvěřitelně, v dnešní době by to určitě bylo úplně jinak. 

Velká iluze je krátká novela. Má jen 168 stran. Pokud je vám Waltari blízký a máte rádi jeho knihy, určitě si tento příběh přečtěte. Uvidíte, že Waltari umí psát nejen knihy historické a detektivní, ale také knihy společenské.

Obálky
Nejvíce mě zaujala prostřední obálka s dívkou a Eiffelovou věží v popředí. Tak nějak podobně jsem si Caritas představovala.
    

O autorovi
Mika Toimi Waltari byl finský spisovatel, novinář a dramatik. Jeho nejznámějším dílem je historický román Egypťan Sinuhet. Mika Waltari byl jedním z nejplodnějších finských autorů. Napsal nejméně 29 románů, 15 novel, 6 sbírek pohádek, 6 sbírek poezie a 26 dramat. Podílel se také na tvorbě scénářů pro film a rádio, psal literaturu faktu, překládal a napsal stovky přehledů a článků. Ve světě je nejznámějším finským autorem a jeho díla byla přeložena do více než třiceti jazyků.

Napsáno pro nakladatelství Omega.
Knihu můžete zakoupit v knihkupectvích Knihy Dobrovský.

Žádné komentáře:

Okomentovat