sobota 10. září 2016

Kuba nechce prohrávat

AUTOR:  Petra Braunová
ILUSTRÁTOR: Jiří Bernard
NAKLADATELSTVÍ: Albatros
ROK: 2014
POČET STRAN: 88
ZDROJ: knihovna

HODNOCENÍ:




Anotace
Kuba nerad prohrává. A zvlášť teď, kdy do třídy přibyl nový kluk Sebastián. Žil s rodiči ve Velké Británii, samozřejmě umí výborně anglicky, skvěle vypadá a vůbec... Spolužačky jsou nadšené, Kuba otrávený. Ale nevzdá se. Nezlomí ho ani nový miláček děvčat, ani nový pan učitel!

Něco málo o ději
Třeťák Kuba už se školy nebojí, ani mu už počítačový upír nebere energii. Tentokrát však Kuba neumí prohrávat. Chce být ve všem první a nejlepší. To se mu však moc nedaří a úplně nejhorší je, že k nim do třídy přibyl nový žák. Jmenuje se Sebastian a umí snad všechno na celém světě a v tom, co dělá, je prostě jednička. Holky ho zbožňují, kluci s ním chtějí kamarádit. Jen Kuba k Sebastiánovi cítí nepřátelství.

Hodnocení
Kuba potřetí. Po předchozích dvou dílech přichází na řadu příběh o třeťákovi Kubovi. Tentokrát trošku z jiného soudku - Kuba neumí prohrávat. V ničem. Ani při člověče nezlob se, ani při páce, prostě v ničem. Chce být nejlepší. V podstatě se mu to daří, ale pak přijde katastrofa v podobě nového spolužáka Sebastiána. Přijel z Velké Británie, takže nejenže umí skvěle anglicky, ale také dobře česky, umí hrát taky fotbal a to Kuba těžce nese a snaží se Sebastiána přetrumfnout.

Navíc jejich paní učitelka odchází na rizikové těhotenství a třetí třída dostává nového pana učitele.  A stejně jako paní učitelka, tak i on si získá jejich pozornost laskavostí a porozuměním. Pan učitel Rybička má svou třídu rád a není mu lhostejné, co se v ní děje. Proto na dva kohouty přichystá několik zkoušek. Vše nakonec dopadne úplně jinak....

I třetí díl o Kubovi je velmi podařený. Autorka zde nenápadně vmísila poučení a také několik rad a výchovných pomůcek k překonání rivality. 

Kniha je určená pro devítileté děti, text je snadno pochopitelný a vybízí děti, aby o příběhu vyprávěly a říkaly, co je dobře a co špatně.

Knihu opět ilustroval Jiří Bernard. Zdá se, že tato spolupráce plně funguje, už si totiž nedokážu představit, že by knihy Petry Braunové měly jiného ilustrátora. Sice nový pan učitel vypadá trochu divoce, ale jinak jsou obrázky opravdu povedené.

Celá série o Kubovi se mi hodně líbila. Myslím si, že by takových knih, které nejen pobaví, ale i poučí, mělo existovat mnohem víc a mělo by se o nich více mluvit. I z tohoto důvodu čtu dětské knihy od českých autorů, konkrétně od autorek, protože spisovatelů moc není.

O autorce
Petra Braunová působila několik let ve francouzských a belgických rodinách jako au-pair. Své bohaté zkušenosti z tohoto období pak zúročila v knížce Česká služka aneb Byla jsem au-pair. Literatura je její koníček už od dětství, často přispívá články do různých časopisů. Se svými dětmi Olivečkem, Marií a Johanou žije v Praze. Díky jim je neustále v kontaktu s dětským světem neutuchající fantazie a lotrovin, který je nevyčerpatelnou inspirací pro její literární tvorbu.
Zdroj: databáze knih

Žádné komentáře:

Okomentovat