středa 17. srpna 2016

Nefertiti - Sluneční stín

AUTORChristian Jacq
ORIGINÁL: Néfertiti - L'ombre du soleil (XO Éditions, 2013, Francie)
PŘEKLAD: Magdalena Sládková
NAKLADATELSTVÍ: Metafora
ROK: 2015
POČET STRAN: 271
ZDROJ: vlastní
HODNOCENÍ:




Anotace
Je to více než tři tisíce let… a její příběh nepřestává fascinovat. Neuvěřitelný osud nejkrásnější egyptské královny. Nefertiti. Legendární královna, jejíž krása díky známé barevné bustě překonala věky. Kdo vlastně byla tato výjimečná žena? Dochované písemnosti a archeologické nálezy napovědí mnohé, ale dokáže vědec nahlédnout přes propast času až do lidských srdcí? Poodhalit tajemství dávných vášní?

Hodnocení
Od nakladatelství Metafora jsem přečetla několik beletrizovaných životopisů a všechny se mi líbily, protože byly čtivé a zajímavé. Výjimku však tvoří životopis o královně Nefertiti, který byl sice čtivý a také zajímavý, ale nedozvěděla jsem se to, co se od životopisu většinou očekává.

Od životopisné knihy si představuji, že bude celá o dotyčné osobě, sem tam odkaz na další osobu, která měla na dotyčného velký vliv. V této knize jsem se sice několik údajů o Nefertiti dozvěděla, ale spíše než o ní jsem četla o faraonovi Achnatonovi. 

To o něm jsem se dozvěděla hodně informací. Achnaton zasvětil svůj život a svou víru bohu Atonovi, bohu slunce. Byl velký reformátor, označuje se také jako "kacířský" faraon. To kvůli tomu, že zrušil téměř všechnu víru v boha Amona, ke kterému se modlili předchozí faraonové. Přenesl hlavní město do Amarny, do místa, které bylo původně pustinou. Nikdo mu nevěřil, že dokáže vybudovat tak mocné město jako je Achetaton.

To všechno byl nedokázal bez podpory své milující manželky Nefertiti a její chytrosti, laskavosti a lásky. Byla to správná žena, kterou měl rád téměř každý, kdo s ní přišel do kontaktu. Měla snad nějaké mocné kouzlo, že všechny obrátila na svou víru? 

Jediný, kdo jejímu kouzlu nepodlehl, byla princezna Kija z Mitannie. Kija se stala diplomatickou manželkou faraona, aby se zabránilo válce Egypta s Mitannií. Kija toužila stát po boku Achnatona, ale v cestě jí stála právě Nefertiti. Proto spřádala plány, jak se Nefertiti zbavit...

Historická fakta smíchaná s dávkou fikce. To je příběh o Nefertiti, která prý byla nejkrásnější egyptskou královnou. Stala se laskavou matkou, milující manželkou, chytrou političkou, která šikovně tahala za nitky. přesto se ani ona ani Achnaton nesnížila k tomu, aby zbytečně vyvolávala nesváry a války. Byla pro to, aby se konflikty řešily kompromisem.

Jak jsem se již jednou zmínila, kniha nebyla jenom o Nefertiti, ale i o Achnatonovi, Kije a dalších postavách, které měli co do činění s vládou tohoto božského páru. Název knihy je tedy hodně zavádějící. Ale to nemění nic na tom, že se kniha dobře četla, dozvěděla jsem se řadu historických informací a ponouklo mě to k tomu, že jsem si na internetu vyhledala další údaje, abych si upřesnila to, co mě zaujalo a jak příběh pokračoval dál.

O autorovi
Christian Jacq ve svém díle a bádání se zaměřuje především na vládu Ramesse II., ale i ostatním dějinným obdobím starého Egypta. Je zakladatelem Ramessova institutu, který se zabývá fotografickou dokumentací Egypta se zaměřením na vykopávky a památky. Je autorem mnoha populárně naučných publikací a historických románů, v nichž dokáže čtivě spojit fakta s literární fikcí. Prvního většího úspěchu dosáhl s knihou Egypťan Champollion (1987). V letech 1995–1997 napsal pentalogii o Ramessovi II., která vyšla ve čtyřiceti pěti zemích. Je ale také autorem tetralogie o Wolfgangu Amadeu Mozartovi. Zdroj: Metafora

Knihu můžete zakoupit v e-shopu knihkupectví nakladatelství
Děkuji knihkupectví Knihcentrum za poskytnutí recenzního výtisku.

 


1 komentář:

  1. http://kniznirecenzeetc.blogspot.cz/2016/08/knut-hamsun-hlad.html

    OdpovědětVymazat