čtvrtek 28. července 2016

V ZOO není žádná nuda

AUTOR:  Eva Horáková
ILUSTRÁTOR: Michaela Bergmannová
NAKLADATELSTVÍ: Portál
ROK: 2016
POČET STRAN: 64
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:




Anotace
Knížka prvního čtení pro děti je zároveň příběhem na pokračování i krátkými pohádkami. 
Jedná se o příběh chlapce Huga, jehož tatínek je ředitelem zoologické zahrady. Hugo ve volném čase chodí na návštěvu k jednotlivým zvířatům a ta mu vypravují zajímavé a veselé příhody ze svého života a ze života svých zvířecích příbuzných. Všechny zvířecí příběhy jsou propojeny s životem chlapce a jejich rodičů.

Něco málo o ději
Malý Hugo se se svými rodiči přestěhoval do zoologické zahrady, protože jeho tatínek je veterinář. Hugovi se moc stěhovat nechtělo, ale díky svým novým zvířecím sousedům našel brzy nové kamarády.

Hodnocení
Hledáte vhodné čtení pro předškoláka či prvňáčka? Tato útlá kniha je pro ně úplně ideální. V knize je všechno, co děti zaujme - zvířata, krásné obrázky a jednoduché příběhy. A to je záměr této knihy.

Je určená začínajícím čtenářům, kteří nepotřebují komplikované a dlouhé příběhy. Tady jeden příběh vychází sice na více stran, ale délka je vyvážena velkými písmeny.

Při čtení jsem se neubránila pocitu, že jsem podobný styl někde viděla. Jako první mě napadl kreslený francouzsko-britský seriál Pojďme za zvířátky (64 Zoo Lane), který jsem s dětmi ráda sledovala. Autorka se možná tímto seriálem nechala inspirovat a napsala devět příběhů. Jsou to příběhy o statečnosti, přátelství a nechybí také poučení.

Nejvíce se mi líbil příběh o syslovi Doriánovi a o tom proč sysli nosí slunečník. Občas si také připadám jako ten sysel - když je horko, raději si zalezu do stínu a nevylézám a nepomůže ani ten slunečník. Ale není zde jenom příběh o syslovi, malí čtenáři zde najdou povídání o lemurech, surikatách či hulmanech a dalších zvířátkách.

Knihu doplňují barevné ilustrace Michaely Bergmannové. Její zvířátka jsou sympatická a kouzelná. Líbilo se mi, že obrázky jsou krásně syté a tím tak lahodí dětskému oku.

Vyprávění doporučuji všem dětem a také jejich rodičům.

O autorce
Eva Horáková je učitelka s dlouholetou praxí, učí na 1. stupni ZŠ. V nakladatelství Portál jí vyšla řada knížek prvního čtení (pro genetickou metodu výuky) Zvířátka, Svět hraček a her, Pohádkový svět a Pohádky pro všední den.

Napsáno pro nakladatelství Portál.
Knihu můžete zakoupit v e-shopu nakladatelství.

Žádné komentáře:

Okomentovat