úterý 24. května 2016

Mladý Mesiáš

AUTOR: Anne Rice
ORIGINÁL: Christ the Lord: Out of Egypt (Alfred A. Knopf, Canada, 2005)
PŘEKLAD: Petr Štika
NAKLADATELSTVÍ: Omega
ROK: 2016
POČET STRAN: 272
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:



Anotace
Svatou zemí zmítají nepokoje a sedmiletý Ježíš s rodinou opouští Egypt a vydává se na nebezpečnou cestu domů do Jeruzaléma. Během cesty chlapec přemýšlí o záhadách, které obklopily jeho narození. Román Anny Riceové, vycházející z evangelií a Nového zákona, je brilantně napsaný. Spojuje hlasy přítomnosti a Ježíšova slova, pomocí nichž se Ježíš snaží pochopit svůj neobyčejný život a vypráví svůj příběh.

Hodnocení
Ať už jste věřící nebo ne, o Ježíšovi jste jistě slyšeli. Byl to muž, který kázal o tom, že brzy přijde Boží království, a konal zázraky - uzdravoval pouhou modlitbou nebo dotekem. Jak všichni víme, Ježíš zemřel na kříži. Ať už jste věřící nebo ne, díky Ježíšovi všichni slavíme v prosinci nejkrásnější svátky v roce a na jaře zase Velikonoce. O Ježíšovi, jako o dospělém muži, je mnoho informací. Ale co o Ježíšovi jako o dítěti? Tady už je informací velice málo. Anne Rice se tématem Ježíš-dítě začala zabývat v roce 2002. V roce 2005 jí vyšla kniha pod názvem Christ the Lord: Out of Egypt.

Každý z nás zná příběh narození Ježíše Krista, příběh o tom, že se narodil v Betlémě na seně, všude okolo něj se vznášeli andělé, kteří zpívali, přišli se mu poklonit tři mudrcové, kteří následovali kometu, jež zvěstovala Ježíšovo narození. To vše víme.

Ale neví to sedmiletý Ježíš, který žije se svou rodinou v Egyptě v Alexandrii. Už teď si malý Ježíš uvědomuje, že je jiný než ostatní chlapci. Jak je možné, že dokázal proměnit hliněné vrabce ve skutečné ptáky?

Poté, co nejprve pouhými slovy zabil jednoho chlapce a vzápětí ho oživil, musel s celou rodinou uprchnout pryč. Vydali se nejprve do Jeruzaléma. Blížilo se období svátku pesachu (připomíná vyjití z otroctví a cestu ke svobodě; zároveň je oslavou probouzení půdy a země) a oni chtěli v Chrámu tento svátek oslavit, jenže krveprolití přimělo Ježíšovu rodinu k tomu, aby pokračovali v cestě dál - do Nazaretu.

Už tehdy má Ježíš otázky, na které dostává nedokončené či vyhýbavé odpovědi. Opravdu matku navštívil anděl? Je synem anděla? Co se stalo při jeho narození? A proč je tak jiný? Nikdo mu nechce nic říct, vždyť se to jednou všechno dozví. Až přijde ten správný čas....

Zapomeňme na chvíli, že je to kniha o Ježíšovi. Když si tuto skutečnost uvědomíme, zjistíme, že je to kniha o chlapci, který touží po vědění, je chytrý a bystrý. Má kolem sebe velkou milující rodinu, která drží při sobě. Snaží se získat informace, které by mu mohli odhalit, kdo ve skutečnosti je. Bude však malý Ježíš dost silný na to, aby pravdu přijal? To zní jako zajímavý příběh, co říkáte?

A příběh opravdu zajímavý je. Kromě základního příběhu se čtenář dozvídá také něco o historii Židů, o tradicích a zvycích, dozví se také životopis krále Heroda a o jeho bezbřehé krutosti. 

Některé pasáže v knize jsou psány jazykem, který se mi hůře četl - různé modlitby a zdrávasy k Bohu, přišlo mi, že je všechno psáno moc spisovně a dokonale. Co také musím zkritizovat, byly překlepy. Nebylo jich mnoho, ale byly tam a při čtení jsem se se musela zastavit a chvíli přemýšlet, jaké mělo být správné slovo.

I přes tyto drobné vady na kráse, se mi kniha líbila. Zajímavý námět, který byl dobře zpracován, popisy míst byly napsány tak, že jsem měla pocit, jako kdybych tam byla taky. Jsem moc ráda, že jsem si knihu mohla přečíst a doporučuji ji přečíst všem těm, kteří mají rádi hezké příběhy.

Obálky
Za sebe můžu říct, že filmová obálka (viz titulek) je asi nejhezčí z tohoto výběru.
  

O autorce
Anne Rice je americká spisovatelka, která píše knihy s hororovou, fantasy a erotickou tématikou. Později začala psát knihy s křesťanským námětem.

Anne Rice byla vdaná za Stana Rice, který byl básník. V roce 1972 jim zemřela čtyřletá dcera na leukémii a krátce po její smrti Anne Rice napsala svůj první román Interview s upírem, které se stalo první knihou desetidílné série Upířích kronik.
Zdroj: wikipedia

Napsáno pro nakladatelství Omega.
Knihu můžete zakoupit v knihkupectvích Knihy Dobrovský.

5 komentářů:

  1. Ten námět Ježíše jako dítěte se mi hrozně líbí. Je to nový úhel pohledu na příběh, který známe všichni. Vážně mě to zaujalo, děkuju za recenzi:)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná recenze a kniha vypadá opravdu dost zajímavě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Já měla za to, že jsi knihu taky četla.

      Vymazat
    2. Nene, Mesiáše jsem nečetla. Když jsem ho zaregistrovala, říkala jsem si, že asi by to nebylo nic pro mě. Ale když čtu samé pěkné a kladné ohlasy, možná se po něm někdy podívám :)

      Vymazat