úterý 15. března 2016

Smrt odpoledne

AUTOR:  Ernest Hemingway
ORIGINÁL:Death in the Afternoon  (Charles Scribner's Sons, New York 1932)
PŘEKLAD:  Luba a Rudolf Pellarovi
NAKLADATELSTVÍ: Odeon
ROK: 2015
POČET STRAN: 360
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:



Anotace
Kniha Smrt odpoledne se zrodila z Hemingwayova vášnivého zaujetí pro býčí zápasy, jež se snaží zasvěceně a zároveň poutavě přiblížit ze všech úhlů, do nejmenších podrobností, včetně jejich zákulisí i samotného boje s býky, líčeného jako dramatický rituál, jehož aktéři se na každém kroku vystavují nebezpečí smrti.

Hodnocení
Kdo by čekal detektivku od slovutného mistra Hemingwaye, tak ať na to rychle zapomene. Smrt odpoledne není žádná krimi záležitost, ale detailně popsané zápasy s býky.

Od Hemingwaye jsem četla několik knih a upřímně můžu říct, že tahle z nich byla nejlepší. Když pominu fakt, že se na býčí zápasy odmítám dívat a nesouhlasím s nimi, je tato kniha velmi dobře napsaná. Říkám si, že to možná bylo i proto, že se v ní nevyskytovaly téměř žádné dialogy, které v předchozích knihách vyzněly jako ty o koze, já o voze. Hemingway mě docela pobavil tím, že se v jedné kapitole zmiňuje, že je zde málo rozhovorů a chtěl to napravit. V duchu jsem si říkala, že by to neměl dělat. Naštěstí byly tyto dialogy srozumitelné.

Hemingway upozorňuje, že by tuto knihu neměl číst nikdo, kdo býčí zápasy neviděl. Neznalá býčích zápasů jsem si pustila Youtube a dívala se na matadory, jak s býky zápasí. Nechápala jsem, proč z býkovy šíje trčí jakési tyčky a proč má matador tak divné pohyby a kroutí se u toho s pláštěnkou jak žížala. Jediné, čemu jsem rozuměla byla býkova smrt mečem.

Hemingway byl velkým vyznavačem býčích zápasů a věřím, že kdybyste ho mohli potkat, dokázal by na toto téma povídat řadu hodin a stále by bylo vykládat o čem. 

V knize vás dopodrobna seznámí se vším, co s corridou souvisí - názvy sedadel v aréně, jaké jsou nejlepší zápasy ve Španělsku, kdy je nejlepší je navštívit, také vám vysvětlí jednotlivé pohyby matadorů, kdo to jsou banderilleros a co banderillas, jací jsou nejslavnější matadoři, také jejich povahy, osudy, taktiky a nevynechá také býky, jací jsou nejvhodnější, jak se dělí apod. Je toho opravdu hodně na vysvětlování. 

Věnuje se také smrti. Smrti, která se týká nejen býků, ale i koní a matadorů, kteří při zápasech přijdou o život. O tom, jak je s koňmi nelidsky zacházeno, jak jsou někteří matadoři nepoučitelní a lačnící po penězích a hazardují se svými životy.

Kniha je rozdělená do několika částí. Ta první je nejrozsáhlejší. Zhruba na 260 stranách si můžete přečíst vše, co se zápasy souvisí a pak následuje slovníček pojmů a výrazů, které se při zápasech užívají. 

S býčími zápasy nesouhlasím. Připadá mi nelidské a kruté chovat býky jenom proto, aby byli zabiti v aréně jen pro radost divákům. Přesto jsou býčí zápasy o odvaze - postavit se býkovi, byť oslabenému vpíchnutými banderillas (ano, to jsou ty tyčky, o kterých jsem už psala), ale stále hrdě bojujícímu v zápase, ve kterém býk nikdy nezvítězí.

Obálky
    


O autorovi
Je považován za čelního představitele tzv. ztracené generace.
Po získání základního vzdělání se stal reportérem v Kansas City Star. V první světové válce se stal dobrovolníkem italské armády. Jako reportér se zúčastnil španělské občanské války.
Po válce působil jako dopisovatel, poslední roky života strávil na Kubě.
V roce 1961 pravděpodobně spáchal sebevraždu (zastřelil se), nezanechal po sobě žádný vysvětlující dopis, jeho smrt bývá také vysvětlována jako nehoda při čištění hlavně.

Zdroj: databáze knih



Napsáno pro Databázi knih

Žádné komentáře:

Okomentovat