sobota 12. března 2016

Rošťák Oliver

AUTOR:  Petra Braunová
ILUSTRÁTOR: Zdeňka Krejčová
NAKLADATELSTVÍ: Albatros
ROK: 2011
POČET STRAN: 95
ZDROJ: knihovna

HODNOCENÍ:





Anotace
Šestiletý Oliver je kluk jako buk. Ale přesto se mu stává, že ho lidé oslovují jako holčičku. Jak je to možné? Všechno mají na svědomí jeho krásné blonďaté kučery spadající mu až na ramena. Jednoho dne, když zůstane sám, už toho má Oliver dost. Vezme nůžky - a šmik šmik! A je to! Oliver se takto odhodlaně vrhá do všech svých dobrodružství, ať už doma, nebo venku. Jedno velké na něho čeká ve školce v přírodě....

Něco málo o ději
Oliver chodí ještě do školky. Je předškolák, takže  už je velký kluk. Ale dospěláci si ho často pletou s holčičkou kvůli jeho dlouhým vlasům. A tak rodičům natruc se ostříhá. Maminka je právě v porodnici a bude ji čekat velký šok...

Ale to není všechno - děti s paní učitelkou pojedou na deset dní do školky v přírodě. Oliver bude tak dlouho bez rodičů! Zvládne to? Nebude na to ovšem sám - skamarádí se s Maricou, dívenkou, která u nás žije s babičkou kvůli nepokojům v Chorvatsku. Jak dopadne desetidenní výlet? Co všechno se tam přihodí? Na děti čeká jedno obrovské dobrodružství.

Hodnocení
Můj třetí přečtený Oliver je zároveň první díl z trilogie o tomto chlapci. Já vím, že se série mají číst od začátku, ale co naplat, když se vám jednotlivé díly dostaly od konce?

V tomto díle se poprvé seznámíme s Oliverem. Je prozatím jedináček, ale co nevidět se mu narodí malá sestřička. Všechno se bude točit kolem sestřičky a co Oliver? Toho si budou pořád všichni plést s holkou a to Oliver přece nechce! A tak se ostříhá. Sám. Maminku čeká jedno velké překvapení.

Jenže Olivera čekají další věci, které musí zvládnout. Například školka v přírodě. Dokážete si představit, že je vám šest a najednou se ocitnete na deset dní bez rodičů? Já ne. A Oliver si to taky neuměl představit do doby, než odjel na školku v přírodě. Zpočátku je mu smutno, ale pak se spřátelí s holčičkou Maricou a je z toho láska na první pohled.

Knihy Petry Braunové se velice dobře čtou a dětem jsou příběhy blízké. Jsou reálné, to, co se v nich děje, se může stát kterémukoliv dítku. Ať už narození sourozence, krátkodobé odloučení od rodičů nebo i první dětská láska.

V Albatrosu kniha vyšla v edici První čtení a je určená pro začínající čtenáře. Ideální pro šikovné prvňáky a pro všechny druháky se smyslem pro dobrodružství a odvahu. Protože tyto dvě vlastnosti budou při čtení zapotřebí. Pro citlivé dospělé doporučuji přibalit i kapesník. Ne, nebojte, žádná tragédie se zde nestane, vždyť je to čtení pro děti.

Text je psán větším písmem, ale mezi písmeny už není tolik volného místa jako pro malé čtenáře. Knihu doprovázejí ilustrace Zdeňky Krejčové, která ilustrovala všechny díly s Oliverem.

Olivera doporučuji přečíst. Je to moc krásný příběh a po přečtení si budete chtít přečíst i další díly, které jsou stejně skvělé jako první kniha..

O autorce
Petra Braunová působila několik let ve francouzských a belgických rodinách jako au-pair. Své bohaté zkušenosti z tohoto období pak zúročila v knížce Česká služka aneb Byla jsem au-pair. Literatura je její koníček už od dětství, často přispívá články do různých časopisů. Se svými dětmi Olivečkem, Marií a Johanou žije v Praze. Díky jim je neustále v kontaktu s dětským světem neutuchající fantazie a lotrovin, který je nevyčerpatelnou inspirací pro její literární tvorbu.
Zdroj: databáze knih




Žádné komentáře:

Okomentovat