sobota 19. března 2016

Herkules a strašidla

AUTOR:  Alžběta Dvořáková
ILUSTRÁTOR: Eva Chupíková
NAKLADATELSTVÍ: Portál
ROK: 2016
POČET STRAN: 96
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:




Anotace
Rozmazlený pražský kocour Herkules se se svou mladou paní a jejím mužem přestěhují do starého statku za vesnicí, kde se mu ani trochu nelíbí. V zarostlé zahradě se seznámí s toulavou kočkou Komtesou a vyslechne si její vyprávění o kočičích strašidlech, která se v jeho novém domově ukrývají. Zpočátku se zdráhá jejím varováním uvěřit, ale brzy se přesvědčí, že Komtesa mluví pravdu. Kočičí duchové působí obyvatelům domu velké škody a vinu vždycky svalí na Herkula. Rozzlobený kocour se strašidlům rozhodne postavit.. 

Něco málo o ději
Herkules si se svou paničkou Martou žil docela spokojeným pražským životem. Jeho idylka skončila v momentě, kdy se Marta zamilovala do Jana. Jako manželé se odstěhovali na statek, který patřil Janovi. Herkules je zděšen - copak se dá žít v takovém zapadákově? Marta se musela zbláznit, když přistoupila na Janův návrh.

Herkules však netuší, že situace může být ještě horší. To když od nové kočičí kamarádky Komtesy zjistí, že na statku straší. Pokud je to pravda, kdo a proč tam straší? Je Herkules ohrožený na životě? Na všechny tyto otázky najdete odpovědi v nejnovější knize Alžběty Dvořákové.

Hodnocení
Duchařských knih pro děti je v našich luzích a hájích jako šafránu. Do tohoto tématu se pustila česká spisovatelka Alžběta Dvořáková. Kniha je určená pro mladší čtenáře, především tak pro devítileté děti, které se se čtením již dobře sžily a seznámily.

Příběh moc strašidelný není, snad trochu v závěru, kdy kočičí strašidla naháněla strach všem. I mně a také konec byl lehce drastický. Ale kočičí odplata byla po právu zasloužená.

Seznamujeme se s kocourem Herkulem. Je to pražský kocour, který je zvyklý na svoje pohodlíčko, a stačí mňouknout a splní se mu vše. Proto je nemile překvapen statkem kdesi v místě, kde lišky dávají dobrou noc. Naštěstí je tu toulavá kočka Komtesa, která se chce statku vyhnout, ale neviditelná síla ji tam stále táhne. Skamarádí se a Komtesa mu vypráví svůj smutný příběh.

Do příběhu byl vpasován text psaný kurzívou - to jsou Herkulovy myšlenkové pochody. Některé hlášky byly trefné a vtipné, občas nabručené, občas ubrečené. Co se však hodně dceři i mně líbilo, byly verše na konci každé kapitoly. Zajímavě také vypadal text vsazený do obrázku.

Děti se také z příběhu dozví, že ne všechny kočky jedí jenom granule, ale aby se nějak uživily, chytají myši. Zhýčkanému Herkulovi to připadá strašné a nechutné, když ho Komtesa vyzve, aby se k ní přidal a ulovili si spolu nějakou pěknou myšku.

Příběh je krátký, trochu strašidelný, trochu tajemný. A jako ve většině dětských knih i tady vítězí dobro nad zlem.

O autorce
Alžběta Dvořáková je překladatelka, redaktorka a lektorka češtiny pro cizince.

Napsáno pro nakladatelství Portál.
Knihu můžete zakoupit v eshopu nakladatelství.

Žádné komentáře:

Okomentovat