sobota 27. února 2016

Příběhy dvanácti měsíců

AUTOR:  Josef Krček
ILUSTRÁTOR: Renáta Fučíková
NAKLADATELSTVÍ: Albatros
ROK: 2015
POČET STRAN: 128
ZDROJ: vlastní


HODNOCENÍ:



Anotace
Od ledna do prosince ubíhá rok za rokem, století za stoletím. Ale co tentokrát strávit rok s poutavým vyprávěním dvanácti měsíců? S jedním být rozpustilý a veselý, s jiným poněkud zádumčivý, s dalším trochu čarovat a hřát se u ohníčků, a zvolna tak vstoupit do zázračných vánočních svátků. Putujte ročními obdobími slovem i obrazem, zpívejte, rozmýšlejte a radujte se. Ať vám každý měsíc přinese šťastné dny!

Hodnocení
Příběhy dvanácti měsíců není pohádka o Marušce a hledání jahod. Možná k tomu svádí název knihy, ale nenechte se mýlit. Kniha vás provede měsíc po měsíci od ledna do prosince všemi svátky, tradicemi, písněmi i svatými.

Kniha, kterou jsem obdržela v ruce, se mi líbí. Není to běžné čtení, jak by se zdálo. V knize se seznámíme s jednotlivými měsíci. Nejprve se začne tím, jak se měsíce řeknou v cizím jazyce, jak vznikl název k měsíci, také to, jaké jsou pranostiky, jaké zvyky se k danému měsíci vážou. 

V knize jsou také různé básně a písně, méně známé i ty známější. Čtenář se seznámí také s hrami, které se hrají od domu k domu, zvyky, které se dodržují na vesnicích.

Musím také zmínit ilustrace, které knihu doprovází. Obrázky Renáty Fučíkové jsou kouzelné. Tématem jsou lidové motivy i lidé v krojích. Všechny ilustrace jsou krásně barevné, přesto převládají dvě barvy a to červená a modrá. To vše působí velmi zajímavě.

V tiráži knihy je napsáno, že Příběhy dvanácti měsíců jsou určené pro malé i velké čtenáře. S tímto musím souhlasit. Řekla bych, že kniha je vhodná jako doplněk do škol, k vyhledávání informací o určitém svátku či měsíci a povídání si o nich.

O autorovi
Hudebník, skladatel, zpěvák, umělecký vedoucí, muzikoterapeut, spisovatel – a to nejsou všechny profese, které obsáhne osobnost Josefa Krčka. T V 90. letech vyučoval muzikoterapii – založil školu Musica Humana, a na waldorfské škole učil hudební výchovu. Josef Krček se zabývá starší českou a evropskou hudbou a lidovými písněmi. Je autorem 40 skladeb pro dechové orchestry, složil filmovou hudbu a hudbu pro rozhlasové pohádky, hry a seriály, upravil přes 200 lidových písní. Vydává CD, publikuje zpěvníky. Zdroj: www.albatros.cz

Napsáno pro Databázi knih.

Žádné komentáře:

Okomentovat