čtvrtek 4. února 2016

Povídky jsou žánrem dnešní doby

Rok se s rokem sešel a kroměřížská knihovna 2. února 2016 opět uvítala rodačku a spisovatelku Markétu Pilátovou. Markéta Pilátová žije větší část roku v Brazílii, kde vyučuje krajany češtinu. Během dvou zimních měsíců mají brazilské děti prázdniny, a tak se na tuto dobu vrací zpět do České republiky a setkává se svými čtenáři.

Kniha povídek Kulaté rámy slov vznikala od roku 2010 na podnět redaktora Českého rozhlasu Jiřího Vondráčka. Současně tato kniha byla knihou, která se na podzim 2015 četla v Šumperku v rámci knižního festivalu Město čte knihu.

Markéta Pilátová napsala řadu knih jak pro děti, tak pro dospělé. Povídky Kulaté rámy slov jsou v současnosti její nejprodávanější knihou. A to se o lidech říká, že povídky nečtou. "Povídky jsou žánrem dnešní doby," podotýká spisovatelka. Lidé si je mohou číst před spaním, přečtou jednu a mohou jít spát. Kdežto u románu přečtou jednu kapitolu, ke knize se vrátí za tři dny a už nemusí navázat na nit a knihu odloží.

O čem Kulaté rámy slov jsou? Jsou to neobyčejné příběhy obyčejných lidí, kteří, ač žijí v Brazílii, mají kořeny v Čechách a nechtějí na ně zapomenout. Markéta Pilátová posluchačům představila tři krátké povídky: Divoká hortenzie, Kulaté rámy slov a nakonec asi nejpůsobivější povídka s názvem Neboj, tati.

Další kniha, kterou spisovatelka představila, se jmenuje Hrdina od Madridu. Je to krátká novela, která je vzpomínáním veterána Františka na španělskou občanskou válku. Tato útlá knížka byla vydána už v letošním roce, regionálním nakladatelstvím z Českých Budějovic.

Markéta Pilátová také odpovídala i na otázky posluchačů. Jedna z nich se týkala její připravované knihy o Janu Antonínu Baťovi. Spisovatelka odpověděla, že kniha by mohla vyjít ke konci tohoto roku. A já doufám, že se to podaří, protože čtenáři by se tak mohli znovu s Markétou Pilátovou setkat. 

Žádné komentáře:

Okomentovat