pondělí 26. října 2015

Husův dům

AUTOR:  Klára Smolíková
ILUSTRÁTOR: Jan Smolík
NAKLADATELSTVÍ: Albatros
ROK: 2015
POČET STRAN: 80
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:




Anotace
Německá Kostnice na břehu Bodamského jezera je idylické historické městečko, kterým dnes proudí davy turistů. S rodiči sem zavítá i Blanka. U bludného kamene najde husí pírko, díky kterému se setká s velice zvláštní husou. Pták umí mluvit, ví všechno o Janu Husovi, a dokonce nechá několikrát dívku nahlédnout do minulosti. Husa se nechá přemluvit k výletu, a tak Blanku čeká spousta zajímavých objevů nejen v Kostnici, ale i v Praze a na Kozím hrádku.

Něco málo o ději
Blanka se se svými rodiči vrací z dovolené, kterou strávili v Itálii. Domů jedou přes Německo a jejich první zastávka je v Kostnici u Bodamského jezera. Tam potkává neobyčejnou husu. Ta husa umí mluvit! A co víc? Má velké znalosti o Janu Husovi a také se umí přenášet v čase. A tak se Blanka s novou kamarádkou ocitne v Kostnici v roce 1415!

A nejen to. Po návratu z minulosti ji kamarádka husa doprovází dál do Prahy i do Kozího hrádku. A Blanka poznává vše, co je spjato s Mistrem Janem Husem.

Hodnocení
V roce 2015 uplynulo 600 let od upálení Mistra Jana Husa. K této příležitosti nakladatelství Albatros vydalo knihu Husův dům, který má přiblížit zábavnou formou životopis Jana Husa.

Seznamujeme se s holčičkou Blankou, která je velmi zvídavá. Chytrá husa, která se před Blankou objeví, ji zavede do minulosti a ukáže jí, jaký byl osud Mistra Jana Husa, spolu objeví místo, na kterém byl Hus upálen, vysvětlí jí, kdo byl kdo na středověké univerzitě a jak to bylo s vykázáním Husa na Kozí hrádek, kde kázal, když měl kostely zakázané.

Kniha je rozdělená do několika částí. Jedna z nich je Blančin příběh a její cestování časem a prostorem. Tato část je určená začínajícím čtenářům, protože písmena jsou dostatečně velká, kapitoly krátké a v textu se nevyskytují žádná těžká slova.

Další částí jsou historické vsuvky, které vysvětlují některé pojmy jako je pohodný či reforma. Také jsou zde i medailonky Husových současníků např. Zikmund Lucemburský, a lidí, kteří Husa ovlivnili, např. Jan Viklef.

Třetí část je komiks, který doplňuje každou kapitolu. Komiks, stejně jako vsuvky, vysvětluje historický odkaz, např. odpustky nebo jak probíhala univerzitní výuka v bytech učitelů. Nutno podotknout, že komiksy jsou nejen vtipné, ale také se na ně příjemně dívá. 

Komiksy a historické vsuvky jsou určené pro starší děti, které mají o historii již povědomí. A určitě se jim tyto vysvětlivky budou hodit do hodin dějepisu.

Celkově mi kniha přišla hodně originální, dobře se četla a také jsem se dozvěděla zajímavé informace, které jsem kdysi věděla a v průběhu mnoha let zase zapomněla.

O autorce
Klára Smolíková se vypracovala na renomovanou autorku dětských knih s populárně vzdělávacím zaměřením. Píše scénáře komiksů a večerníčků. Má za sebou bohaté lektorské a metodické zkušenosti, angažuje se v muzejní pedagogice.

Napsáno pro Databázi knih.

neděle 18. října 2015

Kubík a bubák Galaktol

AUTOR:  Hana Chocholatá, Tereza Janesová, Barbara Havlíčková
ILUSTRÁTOR: Kristýna Ligasová
NAKLADATELSTVÍ: Nadace O2 Think Big
ROK: 2013
POČET STRAN: 72
ZDROJ: půjčeno

HODNOCENÍ:




Anotace
Pohádková knížka vznikla za pomoci projektu Think Big O2 a občanského sdružení Metoděj. Cílem bylo napsat knihu, která bude pomáhat dětem s jiným typem stravování než je obvyklé.

Něco málo o ději
V jedné rodině žije maminka, tatínek, bratři Kuba a Pavlík. Navíc spolu s nimi žije čert Čertík, který vymýšlí různé lumpačiny a čas od času ponouká Kubíka, aby snědl něco, co by Kuba jíst neměl. Kubík ale ví, že kdyby to udělal, objevil by se tu bubák Galaktol, který by ho strašil. A tak se řídí tím, co ví a je správné a nikdy Čertíkovým pokusům nepodlehne.

Hodnocení
Je to už nějaký čas, kdy jsem byla na přednášce o vzácných onemocněních. Přednáška mě zaujala natolik, že jsem Sylvu, maminku Matýska, který onemocněl galaktosémií, vyzpovídala a rozhovor o strastech s touto nemocí vyšel v regionálním tisku. Zároveň jsem ji poprosila o zapůjčení této knihy.

Kniha je určená nejen pro děti, ale i pro rodiče. Hlavní postavou je malý Kuba, kterému krátce po narození diagnostikovali galaktosémii. Galaktosémie je metabolické onemocnění a člověk musí celý život dodržovat přísnou dietoterapii. Kubík ví, že nesmí sníst nic, co by mu ublížilo. Jenže Čertík nemá pro lumpárny daleko, a tak čas od času dostane nápad, že Kubíka popíchne. Někdy je těžké odolat, ale Kubík má silnou vůli. A navíc má strach, protože kolem pořád obchází bubák Galaktol, který ho straší i ve snech.

Nástup do školky je pro děti velká změna a totéž platilo i pro Kubíka, který se od dětí odlišoval tím, že měl vlastní jídlo a holčičce Bětce to přišlo zvláštní a začala se mu posmívat. Jenže Kubík s paní učitelkou na ni vyzráli.

Jednotlivé příběhy obsahují několik věcí, které se galaktosémie týkají. Například, že jídlo pro Kubíka maminka servíruje na modrém talíři a ostatní mají jídlo na žlutých talířích. Také je zde představena hra, kterou můžou děti hrát se svými rodiči a přišla mi hodně zajímavá a také zábavná. Dítko se tak učí, které potraviny jíst může a které ne.

Dalším příkladem, který se mi líbil a byl hodně poučný a názorný, byla situace se štěnátkem, které snědlo jídlo, které nemělo a bylo mu hodně špatně a skončilo v nemocnici.

Avšak závěrečná kapitola se mi líbila ze všech nejvíce - konkrétně se jednalo o smíření se s bubákem Galaktolem. I s bubákem/nemocí se dá žít v harmonii a pokud se budou dodržovat pravidla, bubák Galaktol nebude nikoho strašit.

Kniha není volně dostupná, byla vydána jen ve 160 výtiscích v rámci projektu Thing Big nadace O2 v roce 2013 a je určená pro rodiče, pedagogy, zdravotníky i sdružení. Má přiblížit všem život s galaktosémií a jejími nástrahami.

Pokud se vám tato kniha dostane do rukou, přečtěte si ji. Pochopíte, že galaktosémie je opravdu vážná nemoc, která změní všem život. Přesto však i s ní se dá žít.

O autorkách
Hanka Chocholatá, Tereza Janesová a Barbara Havlíčková vystudovaly porodní asistenci, psychologii a speciální pedagogiku. Chtěly vydat informační brožuru, aby daly rodičům informace o životě s galaktosemikem a edukovaly zdravotníky. 

sobota 17. října 2015

Sára. Kniha první

AUTOR: Jerry a Esther Hicksovi
NAKLADATEL: Synergie
ROK: 2015
ČTE: Aglája Krausová, Dušan Hřebíček, Petra Výtvarová Krausová.
DÉLKA: 3:24
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:




Anotace
Sára je plachá, uzavřená desetiletá dívka, která není příliš šťastná. Má zlomyslného bratra, který ji neustále provokuje, kruté a bezcitné spolužáky, a ve škole ji to moc nebaví. Je zkrátka jako mnoho jiných dnešních dětí. To všechno se změní, když potká Šalamouna, moudrou nadpozemskou sovu, která jí ukáže, jak se na svět dívat jinak, očima bezvýhradné lásky. Naučí Sáru, jak přijímat čistou, pozitivní energii.

Něco málo o ději
Sára je malá dívenka, která není příliš sebevědomá, její bratr jí provádí spoustu zlých vylomenin a děti ve škole se jí posmívají.

Jednoho dne se její bratr žene za obrovskou sovou, jenže ji nikde nenašel. Sáru vede do houští zvědavost a ta sova tam opravdu je. Sára ji pojmenuje Šalamoun. Jaké je její překvapení, když na ni Šalamoun promluví! A od té chvíle se z nich stali dobří přátelé, moudrý Śalamoun Sáru učí, jak si užít přítomného okamžiku, jak být pozitivní za všech okolností.

Hodnocení
Nedokázala jsem si představit, že by kniha osobního rozvoje byla i pro děti. Ale příběh o Sáře je zářným příkladem, že i pro děti se dá psát v tomto žánru velmi kvalitně. A nejen pro děti. Příběh mohou poslouchat i dospělí a vzít si z něj ponaučení.

Audiokniha je pomyslně rozdělená do několika kapitol, kdy Šalamoun učí Sáru vnímat svět pozitivně.

S několika málo věcmi jsem se snažila ztotožnit, ale přiznám se, že to není tak snadné a je potřeba myslet na to, jak mít neustále otevřený ventil a jak je těžké něco či někoho ocenit. A také je docela těžké uvěřit zákonu přitažlivosti. Ale funguje. 

Audiokniha je ochuzená o ilustrace, které jsou v knižní podobě. Petr Vyoral, ilustrátor knihy, vtisknul obrázkům nezapomenutelný ráz. 

Audioknihu namluvila řada českých herců. Důležitá je však postava Sáry a Šalamouna. Holčičku Sáru namluvila Aglája Krausová a Šalamouna Dušan Hřebíček. Na oba hlasy jsem si musela dlouho zvykat. Aglája je malá slečna, ale na to, že je právě tak malá, je moc hlasově šikovná. Do hlasového projevu se snažila dávat své emoce, částečně se jí to dařilo. Dušan Hřebíček v roli Šalamouna měl namluvit chytrou a vážnou sovu. Přišlo mi, že je v této roli bez emocí a trochu monotónní. Bylo to tím, že byl Šalamoun moudrý učitel, který si udržuje odstup? Tohle mě napadlo ze začátku. Po určité době jsem však všem hlasům přišla na chuť.

Audio je doprovázeno hudebními předěly - příjemnou hudbu na klavír uslyšíte převážně na začátku každé kapitoly. Hudební vsuvky se vyskytují i uprostřed kapitol. A rozhodně je to krásné na poslech, protože navozuje správnou atmosféru, trochu smutnou, trochu slavnostní i plnou relaxační energie. 

O autorech
Esther Hicks je americká autorka knih o sebeobjevování a duchovní harmonii, které píše se svým manželem Jerrym Hicksem, akrobatem v cirkuse a po dlouhá léta úspěšným obchodníkem s produkty Amway. Esther říká, že komunikuje s nefyzickou bytostí jménem Abraham. Z této komunikace vychází při psaní knih a pořádání seminářů. Manželé společně vydali přes 700 knih, kazet, CD, videí a DVD. 

Z publikovaných knih měl největší úspěch Zákon přitažlivosti (2006), dále Požádej a je ti dáno (2005), Moc a síla přesného záměru (2005), Úžasná síla emocí (2008). Uvedené tituly se dostali na žebříček nejprodávanějších knih New York Times. Zdroj: Gnosis9.net

Napsáno pro databázi Audiotéka.
Audionihu si můžete zakoupit přímo v e-shopu Audiotéky.

středa 14. října 2015

Jedna stačí! Jeden svědek

AUTOR: Tomáš Lörincz
NAKLADATELSTVÍ: Nová forma
ROK: 2011
POČET STRAN: 154
ZDROJ: vlastní



HODNOCENÍ:




Anotace
Už je to nějaký ten pátek, co chodíme do školy. Historie je stále stejná. Vidím kolem sebe jen spokojené tváře. Všichni si mezi sebou povídají. Všichni se smějí a učí se spolu. Jen já jsem zas mimo dění. Nepatřím sem? Připadám si pro spolužáky jako odporný bodavý hmyz, který se musí za každou cenu a co nejrychleji zlikvidovat.

Něco málo o ději
Tomáš a Martina jsou spolužáci. Je jim čtrnáct a právě se do sebe zamilovali. Jenže Martina je v partě, která ji ovládá a dává ji vybrat - buď oni nebo Tomáš. Martina si vybere partu. Od té doby se všichni do Tomáše naváží a psychicky ho šikanují.

Výsměch a nemístné poznámky jsou na denním pořádku. Ale Tomáš se nevzdává, Martinu stále miluje a chce ji získat zpět.

Hodnocení
Kniha, která je určená nenáročným mladým čtenářům ve věku do patnácti let. Já už jsem krapet odrostla a na rovinu přiznávám, že kniha nebyla můj typický šálek kávy.

Vlastně jsem Tomášovi nerozuměla, přemýšlela jsem, proč Martinu nenechá na pokoji, proč se kolem ní pořád točí a musí snášet její posměšky a nadávky. Bylo mi ho i líto, protože šikana je opravdu vážná věc a málokdy se o ní mluví. Také zarážející je to, že Tomáš navenek vystupuje jako slušný a chytrý kluk, ale v některých situacích se choval stejně jako ta povedená partička.

Martina mi přišla jako slečinka s nosem nahoru, která neví, co vlastně chce. Bohužel byla ovládaná tou jejich partou, takže nemohla ani svobodně přemýšlet. Ale kdyby opravdu chtěla, mohla se od nich odpoutat. Jenže od čtrnáctiletého dítěte nikdo nemůže chtít, aby se chovalo dospěle. 

A občas jsem měla chuť jimi pořádně zatřepat, ať se proboha vzpamatují.

Autor knihu napsal ve čtrnácti letech. A bylo to poznat. Přesně takhle nějak jsem si psávala i deníček já, zaláskovaná až po uši a nešťastná z toho, že mě on nechce, ale já jeho ano.  Autor sám podotýká, že kniha byla sice napsána ve čtrnácti letech, ale vyšla až o sedm let později. Do knihy několikrát zasahoval, takže občas se mi přihodilo, že jsem četla slova typická pro puberťáky, pak najednou skok a Tomáš mluvil jako dospělý.

Příběh je vyprávěn jak v er-formě, tak v ich-formě. Ich-forma jsou Tomášovy myšlenky a pocity. Tohle mi přišlo docela zajímavé. V textu se také objevily písničky, které jsem neslyšela strašně dlouho a když jsem byl teenager, moc se mi líbily a vlastně líbí dodnes.

Tomášův příběh je vlastně jednoduchý a přesto komplikovaný a zamotaný v tom, že jednou se chtějí, pak se nechtějí, pak zase chtějí a pak zase ne.... A závěr knihy? No, tak takový jsem opravdu nečekala. Asi jsem už dospělá a na pohádky moc nevěřím.

O autorovi
Tomáš Lörincz je mladý český spisovatel, který píše nejen prózu, ale také poezii. Hraje na klavír a v divadle, účastní se literárních soutěží. V letech 2009 a 2010 získal diplom v mezinárodní česko-polské soutěži z poezie.

Děkuji Tomášovi za poskytnutí recenzního výtisku.

sobota 10. října 2015

Relaxační omalovánky pro dospělé

ODPOVĚDNÝ REDAKTOR: Ivana Auingerová
NAKLADATELSTVÍ: CPress
ROK: 2015
POČET STRAN: 104
ZDROJ: vlastní



HODNOCENÍ:




Anotace
Chcete vypnout, chvíli se zastavit a jen tak si vybarvovat? Už nemusíte brát omalovánky svým dětem, budete mít své vlastní! Ornamentální obrazce, orientální motivy, květy, zajímavé vzory... A když se vám váš výtvor bude líbit, můžete si ho z knihy vytrhnout (je k tomu přizpůsobená) a kamkoli pověsit.

Hodnocení
Relaxační omalovánky pro dospělé jsou první knihou tohoto typu, kterou jsem si pořídila. Bylo to v době, kdy se teprve omalovánky dostávaly do povědomí. Proto jsou i tyto jedny z prvních, které u nás vyšly.

V omalovánkách najdete přes sto stran ornamentů, orientálních motivů a mandal. Kniha na první pohled zaujme právě těmito motivy, ale při bližším zkoumání zjistíte několik věcí.

Za prvé - obrázky často obsahují spoustu malých plošek a proto je potřeba mít neustále ostrou špičku u pastelek, a za druhé - většina obrázků není úplná. Například mandaly jsou useknuté buď po stranách nebo jsou posunuté tak, že velká nebo i malá část obrázku chybí. Podle informací, které jsem získala z nakladatelství, jsou tyto obrázky z komerční fotobanky a autor pravděpodobně záměrně obrázky tímto způsobem umístil.

Co však považuji za velkou nevýhodu je papír. Je tenký a při použití fixů se některé barvy propily na druhou stranu. Stejně tak i při použití obyčejných pastelek se na druhé straně papír zvlnil. Pravdou je, že jsem použila pastelky, které měly tvrdší tuhu. Když jsem použila pastelky akvarelové, protlačený vzor jsem na druhé straně nenahmatala.

Ilustrace v této knize jsou oboustranné, u středu je papír perforovaný. Papír si tak můžete vytrhnout, obrázek nechat zarámovat a pověsit.

I přes nedostatky, které kniha má, ji nebudu odsuzovat ani zbytečně kritizovat. Každému se líbí něco jiného a třeba tento styl se může líbit právě vám.

Orientální motivy a ornamenty není můj šálek kávy, ale vykreslené obrázky vypadají moc zajímavě a když se zvolí vhodná kombinace barev, může vzniknout opravdu dokonalá ilustrace.

Napsáno pro Databázi knih.

neděle 4. října 2015

První velký případ

AUTOR:  Dana Rusková
ILUSTRÁTOR: Luděk Bárta
NAKLADATELSTVÍ: Albatros
ROK: 2015
POČET STRAN: 88
ZDROJ: knihovna

HODNOCENÍ:




Anotace
Seznamte se s Leopoldem alias Poldou, amatérským detektivem, a jeho pátracím týmem: sestřenicí Borkou Laborkou a bratrancem Lupem! Zatímco tato neohrožená trojice řeší záhadu rozbitých ptačích krmítek, stane se mnohem závažnější zločin: krádež vzácného diamantového náhrdelníku. Souvisí spolu tyto dva případy nějak? A podaří se je detektivní partě vyřešit? Nebo je předstihne konkurenční tým?

Něco málo o ději
Začaly prázdniny a Polda, Borka a Lupo si je chtějí náležitě užít. Tato parta zdědila po dědečkovi Leopoldovi detektivní schopnosti a neoficiálně Předměstí, kde všichni bydlí, hlídají, aby se nestal žádný zločin.

Poklidné prázdniny naruší příjezd pana Zimoty, kterého si každý oblíbí. Navíc je to režisér a umělec a spolu s obyvateli Předměstí začne zkoušet divadelní představení. Dalším pozdvižení je vandalismus. Někdo úmyslně ničí ptačí budky pana Sýkoříka, milovníka ptáčků. Ale to, co se stalo potom, vyděsí všechny obyvatele - někdo ukradl diamantový náhrdelník paní Kratinkové!

Polda, Borka a Lupo vezmou vyšetřování do vlastních rukou. I Sherlock Holmes je na tyto malé detektivy krátký.

Hodnocení
Když na stránkách Albatrosu zveřejnili tuto knihu pro děti, hned se mi zalíbila. A o pár týdnů později jsem ji držela v ruce a o pár hodin později jsem ji stihla přečíst.

Z pohledu dospělého čtenáře je příběh velmi jednoduchý - na Předměstí dojde k několika zločinům, které spolu zdánlivě nesouvisí. Na třech dětech je, aby klubko zločinu rozmotaly. Dospělému čtenáři bude asi od prvních stránek jasné, kdo je viník. Ale pro děti možná ne. Ještě si pamatuju dobu, kdy jsem byla malá a doslova jsem hltala příběhy o dětech, které dokázaly vypátrat zločince a vždycky jsem toužila po tom, abych byla jako oni.

Polda a jeho sestřenice Borka a bratránek Lupo. To je sympatická trojka dětí, které nezlobí a jsou hodné. No dobrá, zlobí tak trochu jako normální běžné děti. A také si všímají věcí, které se okolo nich děje a už mockrát se osvědčily při hledání ztracených věcí, naposledy to byla slepice, která zanášela vejce na tajné místo a naše trojka to místo našla. A pak je tu také konkurenční tým Cliftondovců. Slovní půtky mezi nimi jsou na denním pořádku, ale pořád jenom v mezích normy.

Kniha se dobře četla. Bylo to svižné a rychlé, žádné odbočky, jen přímý děj. Takové typy knih k dětem patří. Délka každé kapitoly je akorát tak dlouhá, písmo přiměřeně velké tak, aby je zvládl šikovný třeťák či čtvrťák.

Obrázky od Luďka Bárty jsou velmi povedené a některé mě pobavily, zvlášť celostránkové barevné ilustrace. 

Pokud se chcete dozvědět, kdo ničil ptačí krmítka a kdo ukradl diamantový náhrdelník, knihu si přečtěte, buď sami nebo spolu s dětmi, protože knížka za to opravdu stojí.

O autorce
Dana Rusková je autorka, která píše fantasy povídky, s nimiž uspěla v soutěžích Vidoucí, CKČ, Daidalos a Žoldnéři fantasie. Žije na Vysočině, kde se věnuje rodině, chová koně a psy a jiná zvířata.

sobota 3. října 2015

Proroci z fjordu Věčnosti

AUTOR: Kim Leine
ORIGINÁL: Profeterne i Evighedsfjorden Gyldendal, 2012, Kodaň)
PŘEKLAD: Magdalena Jírková
NAKLADATELSTVÍ: Host
ROK: 2015
POČET STRAN: 534
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:



Anotace
Mladý misionář Morten Falk přijíždí na konci osmnáctého století do dánské kolonie v Grónsku, aby mezi tamními obyvateli šířil křesťanství a obrátil je na víru. Chce změnit svůj život a něco dokázat v daleké, neznámé zemi. Část místních vedená charismatickým Habakukem a jeho ženou Marií Magdalenou se ale pokusí vytvořit vlastní náboženskou obec, v níž realizují své představy o ideální společnosti. Konfrontace Mortenových naivních představ s někdy krutou realitou v jeho novém působišti ho ubíjí a přivádí na scestí. Nechuť místních obyvatel přizpůsobovat se stylu života rozporuplných dánských kolonizátorů, všudypřítomné zlo, špína a chtíč vyústí v dramatický střet kultur.

Něco málo o ději
Morten Falck přijíždí do kolonie Sukkertoppen. Tato kolonie se nachází ve vzdálené zemi obývané nejen původními obyvateli, ale i kolonisty. Je řeč o Grónsku.

Morten je plný optimismu a víry, že divochy obrátí na křesťanství. Misionář Falck však netuší, že život v kolonii není jednoduchý, bude ho trápit hlad, nemoci, ale i deprese a nepřátelství.

Hodnocení
Ach, ty anotace. Opět jsem se nechala napálit tím, že jsem se anotací řídila. Anotace slibovala opět něco jiného, než jsem ve skutečnosti dostala. Těšila jsem se na to, jak se bude Morten přetahovat s Habakukem o své věřící a jejich boje budou na ostří nože. Místo toho čas, který Morten strávil na fjordu Věčnosti, byla jen (z pohledu knihy) minimální.

Morten Falck si od dětství přál studovat medicínu. Jeho otec však s ním měl jiné plány a chtěl, aby Morten studoval teologii. Na konci osmnáctého století to nebyla žádná novinka, že rodiče rozhodovali za své děti. A tak Morten studuje, zpočátku sice neochotně, ale nakonec si teologii oblíbí a studuje s nadšením. Na lékařství však nezapomněl a tajně navštěvuje i hodiny na lékařské fakultě.

Po vystudování se stává pastorem a je mu nabídnuta misie kdesi daleko v Grónsku, v dánské kolonii Sukkertoppen. Po sebevraždě předchozího pastora je misie prázdná. Morten je natěšený, plný energie a jeho plány přivést všechny divochy ke křesťanství jsou plné naděje.

Jenže po příjezdu zjistí, že to nebude jednoduché. V Sukkertoppenu žijí sice dánští kolonisté, kteří si Mortena oblíbili, ale jsou tu také divoši, kteří si žijí svůj vlastní život, mají své pohanské rituály. A pak se dozvídá, že kus cesty od této kolonie je fjord Věčnosti, kde žije spousta lidí, kterým se zalíbilo kázání a způsob života Habakuka a jeho ženy Marie Magdaleny. Mají zde více jídla, muži si půjčují své ženy, nahota jim nevadí. Morten je zděšen, chce je napravit, ale místní ho mezi sebou nechtějí.

Život v osmnáctém století evidentně nebyl jednoduchý. A zvlášť v Grónsku, kde si lišky dávají dobrou noc. Nákladní loď připlouvá na pobřeží jednou za rok, lékařská péče chybí. Je záhadou, proč v kolonii neměli lékaře. Tuto práci suploval Morten, ale jeho znalosti medicíny nebyly tak velké, aby věděl, jak vyléčit zápal plic. A způsob, jak provést potrat, byl přímo nelidský a mohl vyústit v obrovskou tragédii. Ale těžko říct, jestli by lékař zmohl něco proti nemocem jako je tyfus, kurděje či velké úmrtnosti dětí.

Knih o Grónsku moc není a není ani historických knih, které by popisovaly, jak vypadal život v této drsné krajině před dvěma sty lety. Jen sníh, zima, hlad. Hrdinové z příběhu trpěli depresemi, samotou, steskem, dánskými zákony, kterými by se měli lidé podřídit, ale ve většině případů se jimi obyvatelé neřídili. Když Dánsko bylo tak daleko.... Mortenovi uvízl v paměti citát od J. J. Russeaua: Člověk se rodí svobodný a všude je v okovech! A přesně to vystihuje situaci v Grónsku v době, kdy se děj odehrává - sice svobodná země, ale pod vládou Dánska. A tato metafora se vztahuje i na Mortena samotného v závěru knihy. 

Nejzajímavější část knihy, dle mého, byla třetí část, která detailně popisuje událost, která se stala v Kodani v roce 1795 a autor ji vystihl tak dokonale, že je čtenář lapen do sítě písmen a nemůže přestat, dokud se nedostane na poslední řádek. 

Originalita knihy spočívala v absenci uvozovek u přímé řeči. Možná to někomu bude vadit, ale po pár stránkách si na to čtenář zvykne a přijde mu docela normální, že uvozovky chybí.

I přesto, že má kniha přes pět set stran, se kniha rychle a dobře čte. Z nedostatku času jsem knihu četla dlouho a možná to trochu ovlivnilo můj názor na knihu. Pro milovníky historických románů je kniha jako stvořená, ale pro ty, kteří mají rádi více akce, moc není.

O autorovi
Kim Leine je norský spisovatel žijící v Dánsku. Své knihy píše v dánštině, do rodné norštiny je většinou sám překládá. Patnáct let žil v Grónsku, kam se vrací i ve svých románech. Jeho prvotina Kalak (2007) je autobiografickým příběhem muže z jehovistické rodiny, jenž bojuje s alkoholem, drogovou závislostí a traumatem ze zneužívání vlastním otcem v dětství. V roce 2008 vydal román Valdemarsdag (Valdemarův den), v němž zdokumentoval vraždu, která se stala v jeho vlastní rodině. Za svůj nejnovější román Proroci z fjordu Věčnosti (2012) získal Cenu Severské rady za literaturu 2013. (databáze knih)

Obálky
Obálky z Goodreads se mi moc nelíbí. Jsou hodně smutné a temné, moc radosti nevyvolávají, spíše vyvolávají pocit chladu.
    








Knihu můžete zakoupit v e-shopu knihkupectví.
Děkuji knihkupectví Knihcentrum za poskytnutí recenzního výtisku.