neděle 18. října 2015

Kubík a bubák Galaktol

AUTOR:  Hana Chocholatá, Tereza Janesová, Barbara Havlíčková
ILUSTRÁTOR: Kristýna Ligasová
NAKLADATELSTVÍ: Nadace O2 Think Big
ROK: 2013
POČET STRAN: 72
ZDROJ: půjčeno

HODNOCENÍ:




Anotace
Pohádková knížka vznikla za pomoci projektu Think Big O2 a občanského sdružení Metoděj. Cílem bylo napsat knihu, která bude pomáhat dětem s jiným typem stravování než je obvyklé.

Něco málo o ději
V jedné rodině žije maminka, tatínek, bratři Kuba a Pavlík. Navíc spolu s nimi žije čert Čertík, který vymýšlí různé lumpačiny a čas od času ponouká Kubíka, aby snědl něco, co by Kuba jíst neměl. Kubík ale ví, že kdyby to udělal, objevil by se tu bubák Galaktol, který by ho strašil. A tak se řídí tím, co ví a je správné a nikdy Čertíkovým pokusům nepodlehne.

Hodnocení
Je to už nějaký čas, kdy jsem byla na přednášce o vzácných onemocněních. Přednáška mě zaujala natolik, že jsem Sylvu, maminku Matýska, který onemocněl galaktosémií, vyzpovídala a rozhovor o strastech s touto nemocí vyšel v regionálním tisku. Zároveň jsem ji poprosila o zapůjčení této knihy.

Kniha je určená nejen pro děti, ale i pro rodiče. Hlavní postavou je malý Kuba, kterému krátce po narození diagnostikovali galaktosémii. Galaktosémie je metabolické onemocnění a člověk musí celý život dodržovat přísnou dietoterapii. Kubík ví, že nesmí sníst nic, co by mu ublížilo. Jenže Čertík nemá pro lumpárny daleko, a tak čas od času dostane nápad, že Kubíka popíchne. Někdy je těžké odolat, ale Kubík má silnou vůli. A navíc má strach, protože kolem pořád obchází bubák Galaktol, který ho straší i ve snech.

Nástup do školky je pro děti velká změna a totéž platilo i pro Kubíka, který se od dětí odlišoval tím, že měl vlastní jídlo a holčičce Bětce to přišlo zvláštní a začala se mu posmívat. Jenže Kubík s paní učitelkou na ni vyzráli.

Jednotlivé příběhy obsahují několik věcí, které se galaktosémie týkají. Například, že jídlo pro Kubíka maminka servíruje na modrém talíři a ostatní mají jídlo na žlutých talířích. Také je zde představena hra, kterou můžou děti hrát se svými rodiči a přišla mi hodně zajímavá a také zábavná. Dítko se tak učí, které potraviny jíst může a které ne.

Dalším příkladem, který se mi líbil a byl hodně poučný a názorný, byla situace se štěnátkem, které snědlo jídlo, které nemělo a bylo mu hodně špatně a skončilo v nemocnici.

Avšak závěrečná kapitola se mi líbila ze všech nejvíce - konkrétně se jednalo o smíření se s bubákem Galaktolem. I s bubákem/nemocí se dá žít v harmonii a pokud se budou dodržovat pravidla, bubák Galaktol nebude nikoho strašit.

Kniha není volně dostupná, byla vydána jen ve 160 výtiscích v rámci projektu Thing Big nadace O2 v roce 2013 a je určená pro rodiče, pedagogy, zdravotníky i sdružení. Má přiblížit všem život s galaktosémií a jejími nástrahami.

Pokud se vám tato kniha dostane do rukou, přečtěte si ji. Pochopíte, že galaktosémie je opravdu vážná nemoc, která změní všem život. Přesto však i s ní se dá žít.

O autorkách
Hanka Chocholatá, Tereza Janesová a Barbara Havlíčková vystudovaly porodní asistenci, psychologii a speciální pedagogiku. Chtěly vydat informační brožuru, aby daly rodičům informace o životě s galaktosemikem a edukovaly zdravotníky. 

Žádné komentáře:

Okomentovat