neděle 12. července 2015

Na sto kusů

AUTOR: Lucy Dillon
ORIGINÁL: A Hundred Pieces of Me (Hodder & Stoughton, 2014, Londýn)
PŘEKLAD: Zdena Tenklová
NAKLADATELSTVÍ: Beta
ROK: 2015
POČET STRAN: 510
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:




Anotace
Inspirativní příběh o ztrátě, lásce, odpuštění a hledání toho, co je v životě důležité. Gina Bellamyová se musí vypořádat s mnoha těžkými situacemi, čelí zákeřné chorobě i rozpadu manželství. Zůstane sama a začíná znovu v malém bytě, takže se rozhodne ponechat si z bývalého života jen sto věcí. Co se dostane na Ginin seznam a čeho se zbaví? Třídění je bolestné, ale očistné. Gina bojuje a nachází v sobě víc síly, než si myslela. Přestože zakouší zármutek, není kniha románem pochmurným, ale povzbudivým, jenž nutí k zamyšlení.

Něco málo o ději
Gina začíná nový život. Po rozvodu se odstěhovala do malého bytu a jejím prvotním úkolem bude roztřídit věci, které si přivezla z velkého domu. Věci vyvolávají vzpomínky na okamžik, kdy si je pořídila a proto je pro Ginu těžké rozhodnout, které věci si ponechá, které daruje, které prodá. 

Ale tím, že něco ztrácí, něco i získá. Je to přátelství, radost z přítomného okamžiku a možná také láska.

Hodnocení
Na sto kusů je pořádná kniha. Má pět set stran, hustota písmen je docela malá, takže s touto knihou strávíte několik příjemných večerů. 

Hlavní hrdinka Gina mi byla sympatická hned od prvních řádků. Bylo to především tím, že byla moje vrstevnice a to se pak čte ještě lépe. Neměla to v životě moc snadné, s matkou si moc nerozuměla, Z Ginina pohledu byla moc tvrdá a nespokojená se vším, co kdy Gina udělala. Neschvalovala jí vztah s Kitem, kterého Georgina opravdu milovala, za to však matka schvalovala vztah a později manželství se Stuartem, který byl Kitův pravý opak. Když došlo k rozvodu, svalovala vinu na Ginu. A pak tu byla rakovina a následná léčba, kterou Gina musela podstoupit. Tenkrát se uzdravila. Velkou oporou jí byl právě Stuart. 

Po rozvodu se Gina odstěhovala do malého bytu. Jak vměstnat do mini prostoru maximum věcí z bývalého domu? Těžko. A tak se Gina rozhodla své věci roztřídit. Ponechá si sto věcí. Sto věcí, které mají pro ni velkou hodnotu. Dokážete si představit, že si takto roztřídíte svůj život? To potřebuji, to nepotřebuji, na to mám vzpomínky, na to se jenom lepí prach. Je to těžké nebo lehké? Pro Ginu to těžké je. Kousek po kousku se zbavuje věcí.

Ale není to jen příběh o třídění věci, ale i o tom, jak si dát do pořádku život. Život se skládá nejen ze ztrát, ale i z nálezů. I když něco ztratíte, něco dalšího naleznete. To se stalo i Gině. 

Příběh vypráví Gina v er-formě, Kniha je rozdělena do několik časových úseků. První úsek je z let 1991 - 2002, kdy poznává svou nejlepší kamarádku Naomi a svou první velkou lásku Kita. Druhý úsek popisuje roky 2005 až 2008. Tyto roky charakterizuje seznámení se Stuartem a diagnostika rakoviny. Poslední část je současnost. Kromě rozvodu tato část souvisí s novým životem. Co se v něm událo, to už neprozradím.

Co bych knize vytkla, bylo několik klišé, které nebyly moc originální, ale celkově příběh vyznívá velmi dobře. Dílem se jedná o lehce psychologický román, dílem je to společenský román. V každém případě byl příběh opravdu krásný. Sice jsem podle anotace čekala něco jiného, ale líbil se mi.

Rozhodně je to opravdu inspirativní příběh, nutí k zamyšlení, které věci jsou pro nás opravdu důležitých. Určitě by to nebyla lehká volba rozhodovat se, co si ponechat a co půjde pryč. A kdyby jen věci, příběh nabízí spoustu dalších podnětů k tomu, abyste si užívali přítomného okamžiku.

O autorce
Lucy Dillon je anglická autorka romantických příběhů. Už na škole vytvořila divadelní  hru a redigovala časopis, později pracovala pro knižní nakladatelství. Žije na vesnické usedlosti, kterou postupně renovuje, má ráda psy, poslouchá klasickou hudbu, a když zrovna nevymýšlí další román, peče zázvorové sušenky.

Obálky
Nejvíce se mi ze zahraničních obálek líbí německá a švédská. Pejsci na anglické a italské jsou sice pěkní, ale tentokrát zvítězilo chmýří pampelišek a moře.
   







Knihu můžete zakoupit v e-shopu knihkupectví.
Děkuji knihkupectví Knihcentrum za poskytnutí recenzního výtisku.

2 komentáře:

  1. Je to moc zajímavý námět, ale nevím, jestli by se mi kniha líbila. Mám dojem, že v poslední době se v každé druhé "knize s hrozně hlubokým poselstvím" píše o rakovině a také fakt nemám ráda klišé. Na druhou stranu, navzdory tématu to nevypadá jako nějaké extra složité čtení a k létu pro mě tyhle "oddychovky k zamyšlení" tak nějak patří. Ještě nevím, jestli po knize přeci jen sáhnu, ale Tvá recenze mě ale docela naklonila variantě "přeci jen to zkusit" :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta rakovina. Docela jsem byla zvědavá, jak se autorka s tímto námětem poradí. Průběhu nemoci a léčby se dotkla, ale nešla úplně do hloubky, přednost dostaly jiné věci. Přesně jak jsi napsala, je to oddechovka k zamyšlení a určitě neuděláš špatně, když si ji přečteš. :-)

      Vymazat