úterý 9. června 2015

Ema a pusinkový lupič

AUTOR:  Rudolf Král
ILUSTRÁTOR: Lukáš Urbánek
NAKLADATELSTVÍ: Mladá fronta
ROK: 2015
POČET STRAN: 168
ZDROJ: knihovna

HODNOCENÍ:




Anotace
Osmiletá Ema má pocit, že se k sobě její rodiče nechovají tak hezky jako dřív. Rozhodne se tomu přijít na kloub a na pomoc si vezme lehce bláznivou sousedku, o které si myslí, že je čarodějnice. Společně odhalí nesmělého Vincenta, co se tak stydí žen, že si žádnou nemůže najít, a musí po nocích chodit krást pusinky jiným lidem. Aby se maminka s tatínkem měli zase rádi jako dřív, potřebuje Ema pusinkovému lupiči sehnat nějakou přítelkyni, která by mu všechny ty pusinky, co u nich doma krade, dala. 

Něco málo o ději
Ema je obyčejná holčička, která bydlí v panelovém domě. Její maminka a tatínek se mají moc rádi, jenže Ema začala pozorovat, že něco není v pořádku. Tatínek si je dřív s maminkou obě posadil na klín a dával jim pusinky za ucho, na krk i na nos. Klidně dvě nebo tři hodiny. Nebo tak nějak...Jenže najednou si tatínek a maminka přestali povídat.

Emě to vrtá hlavou, a tak poprosí babičku a také sousedku paní Prstovou (myslí si o ní, že je čarodějnice), aby jí pomohly vypátrat, co se děje. Zjistí, že za to může pusinkový lupič, který se jmenuje Vincent. Dokáže Ema, její babička a čarodějnice Prstová Vincentovi zabránit, aby už nekradl polibky?

Hodnocení
Při prohlížení novinek v knihovně mě zaujal a knížka s názvem Pusinkový lupič. Nejprve mě napadlo, že nějaký lupič bude krást bílkové pusinky, ale po přečtení anotace mi bylo opravdu řádně vysvětleno, že to tak není. 

Pusinkový lupič je velký zloděj. Krade lidem pusinky, aby si zachránil vlastní život. Ale je děsně nesmělý, navíc je malého vzrůstu a to mu na sebevědomí taky moc nepřidá. Ale naštěstí tady má tři zachránkyně, které mu pomůžou a seženou mu přítelkyni, která je jeho pravým opakem. Jenže Vincentova nesmělost je opravdu velká, takže hrozí to, že o paní Vilmu přijde.

Pusinkový lupič je kniha pro malé čtenáře, především pro předškoláky a děti, které se naučily číst. Písmena jsou dostatečně velká, takže je s přehledem zvládne druhák i šikovnější prvňáček. Co se týče obrázků, jsem z nich lehce na rozpacích. Dámy, kterým trčí prsa daleko dopředu? Působilo to trochu zvláštně, zvlášť když uvážíme, že jsme většinou zvyklí na něžné obrázky babiček či maminek. Ale jsou barevné a to se dětem líbí, takže se snad nad proporcemi jednotlivých postav možná ani nezastaví.

Knížku doporučuji, je moc pěkná, rychle se četla a tak trochu svádí k zamyšlení, jestli pusinkový lupič neobchází zrovna vaše příbytky a nenakukuje do ložnic a nekrade vám polibky.

Žádné komentáře:

Okomentovat