úterý 30. června 2015

Kočka se vdávala, pes se ženil

AUTOR: František Nepil
NAKLADATEL: Supraphon
ROK: 2015
ČTE: Zdeněk Řehoř, Jovana Žáková, Filip Žák, Jan Kreidl, Lucie Vojtěchová
DÉLKA: 00:31:00
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:



Anotace
Kočka se vdávala, pes se ženil - audiokniha obsahuje titul s výstižným podtitulem "řetízek písniček, vyprávění a hádanek pro mateřské školy". Autor František Nepil, účinkuje Zdeněk Řehoř. Vyprávění Františka Nepila (v interpretaci Zdeňka Řehoře) o zvířátkách, která bývají na obyčejném dvorku a o řemeslech, která by měly děti znát, je propojené hádankami, říkankami a lidovými písničkami.

Hodnocení
Tahle audiokniha mi udělala obrovskou radost. Jak by ne, když jsem ji ráda poslouchala v dobách gramofonových desek, kdy neexistovaly žádné CD a MP3 přehrávače. To jsme se vždycky se sestrou posadily na zem ke gramofonu, v ruce obal, prohlížely si ho a zároveň poslouchaly písničky a hádanky, i přesto, že jsme je znaly nazpaměť.

V roce 2015 hudební vydavatelství Supraphon tuhle kouzelnou záležitost převedlo do digitální podoby a udělalo moc dobře. Není nad to si poslechnout známá říkadla a písně, které byly natočené v roce 1987!

Vypravěčem je Zdeněk Řehoř, který svým vlídným hlasem dětem představuje domácí zvířata jako je kočka, kráva či koza, učí děti, jak jsou tato zvířata užitečná a jak lidem pomáhají. Druhá strana desky (pardon, druhá část audioknihy) zase děti seznámí s profesemi, které jsou zapotřebí k tomu, aby se postavil dům od kopáčů až po malíře.

Povídání je doplněno básničkami a lidovými písničkami, které si děti můžou zazpívat. Písničky jako Horo horo vysoká jsi nebo Na tom našem dvoře zná každý. K tomu si děti můžou ověřit, jak znají hádanky. Přiznám se, že některé jsem neznala. 

Celá audiokniha má jen půl hodiny. ideální čas na to, aby malé děti udržely pozornost a aby se dozvěděly spoustu informací. Pro dospělé, konkrétně pro generaci dnešních třicátníků, je to však návrat do dětství plné nostalgie.

O autorech
Zdeněk Řehoř se narodil v Jičíně, jeho původní povolání byl učitel, ale divadlu se věnoval již od mládí. Kromě divadla se prosadil i ve velkém množství filmů a seriálů, Děti si ho mohou pamatovat z Večerníčku Krkonošské pohádky, dospělí z filmů jako je např. Hříšní lidé města pražského, Sňatky z rozumu, Taková normální rodinka, Žena za pultem či seriál Sanitka.

František Nepil byl český spisovatel a scenárista, bytostný vypravěč v psaném i mluveném projevu. Přispíval do mnoha časopisů, především pro děti a mládež, drobnými prózami, fejetony, sloupky a také pohádkami. Je také autorem řady scénářů a televizních pohádek. K nejznámějším a nejoblíbenějším relacím Františka Nepila patřily jeho fejetony v Československém rozhlase „Dobré a ještě lepší jitro“, které nezaměnitelně interpretoval.

Napsáno pro databázi Audiotéka.
Audionihu si můžete zakoupit přímo v e-shopu Audiotéky.

1 komentář:

  1. ahoj. Se svolením Audiotéky.cz, jsme si dovolili nasdílet Vaši recenzi na Facebook na stránky "Recenze knih a audioknih". Pokud máte zájem, můžete svými recenzemi na naše stránky přispívat a my je pak umístíme na Timeline. Děkujeme !!! Správce stránek, Honza

    OdpovědětVymazat