čtvrtek 18. června 2015

Babička drsňačka

AUTOR: David Walliams
NAKLADATEL: Tympanum
ROK: 2014
ČTE: Jiří Lábus
DÉLKA: 14:33:00
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:




Anotace
Britského autora dětských knih Davida Walliamse označují kritici za nového Roalda Dahla. Jeho vypravěčsky brilantní příběhy s překvapivou pointou a černým humorem dávají tomuto označení za pravdu. Jako první se k českému čtenáři dostává Babička drsňačka. Vypráví se v ní příběh o předsudcích a toleranci, o překvapivých odhaleních a jedné šíleně troufalé loupeži.

Něco málo o ději
Každý pátek Ben odjíždí za svou babičkou, aby s ní strávil jeden večer. Jeho rodiče jsou nadšenci do společenských tanců a rádi je sledují buď z tepla obývacího pokoje nebo jedou na natáčení, aby mohli obdivovat Flavia Flaviolliho.

Ben je jako každý pátek šíleně naštvaný. Babička smrdí po kapustě a je děsně nudná. Jednoho dne však objeví plechovku s diamanty a jeho zvědavost mu nedala spát, musí zjistit, co babička skrývá za tajemství. A taky ho objeví. Babička mu vypráví, že je uznávaná lupička diamantů. Nikdy nebyla přistižená, vždycky se jí loupež povedla. Jen na jedny diamanty si ještě netroufla. A to jsou korunovační klenoty. Ben, celý nadšený, že je babička drsňačka, celou loupež vymyslí.

Hodnocení
Babička zlodějka a ještě ji nikdo nechytil? Ta musí být vážně dobrá a navíc celosvětově hledaná! Jak to, že se o tom Ben dozvídá až teď? Z jednoho prostého důvodu - Ben si o babičce myslí, že je stará, nudná, nezajímá ji nic jiného než kapusta, scrabble a navíc nikam nechodí. A najednou se o ní dozví takovou věc? A když babička prohodí, že si dělá zálusk na korunovační klenoty, Ben se toho hned chytne a celou akci naplánuje do nejmenšího detailu.

Babičku drsňačku jsem měla v podobě audioknihy, kterou namluvil Jiří Lábus. A možná právě jeho přednes ve mně vyvolal nečekaně řadu emocí. Od vzteku až po slzy.

Benovi rodiče jsem vážně nemusela. O syna nejeví až tak moc zájem, jejich prioritou číslo jedna je společenský tanec, pro který žijí, ale ne aktivně, pouze pasivně a aby na něj měli klid, milého Bena pátek co pátek posílají pryč k babičce. Benovi se k babičce moc nechce, a tak je to jen povinná návštěva, ze které nemá nikdo radost. Já chápu, že rodiče chtějí mít chvíli jen pro sebe, ale každý pátek odkládat dítě někam, kde ho to prostě nebaví, i když je to babička? Určitě existují další možnosti, aby šlo zařídit, aby Ben zůstal s nimi. A taky mi hodně vadilo, jak byli zahledění jen do tance a Ben byl tak postavený na druhou kolej. Nechtěli slyšet, že Bena zajímá instalatérství, jejich snem bylo, aby se Ben stal profesionálním tanečníkem jako Flavio Flaviolli.

Druhým extrémem byla babička. Ta mi zpočátku byla taky docela nesympatická, protože autor pořád zdůrazňoval, že babička smrdí kapustou, vydává při chůzi kvákavé zvuky a pořád mluvila o scrabble. To jí moc také nepřidalo na babičkovském vystupování.

A pak vám to najednou dojde. Že i přes všechny zápory je to přece jen babička, která se cítí osamělá a jedinou radostí v životě je její vnuk a trápí ji, že ji Ben nemá rád. Je ochotná s ním vyloupit i korunovační klenoty, což pro zkušenou lupičku není problém, když má po boku Bena, který našel v kanalizačním systému v Toweru chybu.

Je to také příběh s poučením, že ne všichni staří lidé jsou nudní a blázniví. Stačí se někdy zaposlouchat do vyprávění babiček a dědečků, když byli malí (ano, i oni se kdysi dávno narodili), vzít je takové jakou jsou, protože to oni tvořili historii našich dějin a nebýt jich, nebyli by ani jejich vnuci. Nebudou tu navěky, tak je mějme rádi.



I když jsem knihu zkritizovala, dávám pět hvězdiček, a to především za přednes Jiřího Lábuse, který měl velmi nesnadný úkol. Přesto se mu podařilo vystihnout všechny postavy - od flegmatického otce, přes důstojnou královnu Alžbětu II. až po nadšeného Bena, z toho, že má babičku zlodějku. Ale nejvíce se mi v jeho podání líbila babička. Takovou babičku bych si dovedla představit i já.

Babička drsňačka zvítězila v kategorii Nejlepší audiokniha pro děti v rámci vyhlašování Audiokniha roku 2014. A vítězství získala oprávněně. Jeden příklad za všechny: v knihovně chtěla babička knihu od tohoto spisovatele, ale bylo jí řečeno, že v jedné základní škole "ho zrovna čtou" a momentálně není k dispozici ani jeden Walliams.

O autorech
David Walliams je britský herec a scénárista, spolutvůrce populární komediální série Little Britain (Malá Velká Británie), za kterou se svým kolegou Mattem Lucasem obdržel tři ceny BAFTA a British Comedy Award. V roce 2008 napsal svou první knihu pro děti. Literární kritici jej dnes označují za nového Roalda Dahla a na kontě má knížky Babička drsňačka, Pan smraďoch, Kluk v sukních, Malý miliardář, Krysburger a Ďábelská zubařka. Jeho vypravěčsky brilantní příběhy s překvapivou pointou a černým humorem dávají tomuto označení za pravdu.

Jiří Lábus patří k domácí herecké stálici, jeden z nejvýraznějších českých herců své generace. Ztvárnil mnoho rolí v seriálech i filmu, jmenujme například Arabela, Slunce, seno, jahody, Amerika, Zapomenuté světlo. Již tři desítky let je hvězdou divadla Ypsilon. Spolu s dlouholetým hereckým partnerem Oldřichem Kaiserem se stali synonymem osobitého humoru, který si diváci oblíbili prostřednictvím televizních pořadů Možná přijde i kouzelník, Ruská ruleta, Zeměkoule. Pro Tympanum načetl audioknihy Bajky i nebajky, Tracyho tygr, Straka v říši entropie a další.
Zdroj: audiotéka.cz

Napsáno pro databázi Audiotéka.
Audionihu si můžete zakoupit přímo v e-shopu Audiotéky.

Žádné komentáře:

Okomentovat