středa 1. dubna 2015

Večer s Andersenem 27. 3. 2015 - Knihovna Kroměřížska

Rok se s rokem sešel a znovu se přiblížilo výročí narození dánského spisovatele pro děti Hanse Christiana Andersena. Letošní 15. ročník se nesl ve znamení dalšího pohádkáře, a to Jana Drdy, od jehož narození letos uplyne 100 let.

Do Noci či Večera s Andersenem se zapojilo přes 1200 českých knihoven, škol a dalších institucí. Do akce se také přihlásilo např. Slovensko, Španělsko, USA či Nový Zéland.

Kroměřížská knihovna si pro všechny děti připravila pestrý program. Na úvod se děti sešly v konferenčním sále, kde se jim předvedly pohádkové bytosti: babka, vodník, princezna, čertice, selka a loupežník. V krátkosti se děti seznámily s tím, kdo to byl H. Ch. Andersen a Jan Drda, přečetl se pozdrav od režiséra Drdových pohádek Zdeňka Trošky. Nakonec si děti s pohádkovými postavami zatančily na píseň Marthy Issové a Vojty Dyka Ty jsi můj strašnej zloděj času

Po tanci se děti rozprchly do oddělení pro dospělé čtenáře, kde už na ně čekal vodník s udicí a zlatými rybičkami. Pokud se dětem podařilo jednu rybičku ulovit, jako odměnu dostaly zlaťáček. O kousek dál čekala opravdová čertice s vidlemi. Děti měly za úkol trefit míčky do makety lucifera a když se trefily, z pekelného hrnce si mohly vzít perník. Další pohádkové zastavení bylo v lese, kde číhal loupežník. Úkolem bylo rozhodnout, která zvířátka patří do lesa a která ne. Byl to velmi těžký úkol, ale po správné odpovědi děti získaly krásnou šišku. Se všemi třemi odměnami se děti vydaly do dětského oddělení, kde na ně pod hradem čekala selka. Aby děti dostaly obrovské Honzovy buchty plněné povidly, musely jí ukázat všechny odměny. 

Hřebem večera bylo scénické čtení Drdovy pohádky Jak princezna hádala, až prohádala, které si pro děti připravili knihovníci. Pohádka je to dlouhá, ale téměř všechny děti ani nedutaly. Čekaly na to, jestli si Honza princeznu Rozmarýnku vyhádá nebo přijde o obě uši a nos, pokud neuhodne Rozmarýnčiny hádanky.

Po pohádce následovala básnička, kterou složily knihovnice z knihovny v Roubanině a pak najednou zazvonil zvonec a Večera s Andersenem byl konec. Na závěr děti dostaly dárečky v podobě pexesa, pohlednice hradu Brada a balónků partnera akce Pleas.  Děti se pak spokojeně rozešly do svých domovů. Snad se jim večer líbil a příští rok přijdou znovu.


Zdroj: Noc a Andersenem, foto: Roman Zikmund

Žádné komentáře:

Okomentovat