pondělí 6. dubna 2015

Mušle

AUTOR: Hana Kolaříková
NAKLADATELSTVÍ: Kniha Zlín
ROK: 2015
POČET STRAN: 252
ZDROJ: vlastní


HODNOCENÍ:




Anotace
Baladický příběh o osudu pětileté holčičky a její rodiny z doby represivní normalizace, který po mnoha letech skládá jako již zralá žena z nesouvislých střípků svých vzpomínek. Její rodiče patřili mezi emigranty, jimž se nepodařilo dostat své dítě za hranice. Starala se o ni babička v drsném a rázovitém Pobeskydí na hranici Moravy a Slezska, v kraji horského vlnobití na pozadí proměnlivého nebe, černých uhelných slojí a prvních panelákových sídlišť barvy šedi. Vnímání předškolního dítěte je však plné barvité fantazie a hravé magie.

Něco málo o ději
Magdalence je pět let. Žije se svou babičkou na pomezí Moravy a Slezska. Rodiče po jejím narození emigrovali do Francie a svou dceru museli nechat v normalizačním Československu. Magdalena, již jako dospělá žena, vzpomíná na své dětství, na babičku, na hodnou tetu Terku i na svět plný fantazie, který ji chvílemi celou pohltil.

Spletité osudy žen Havránkových na konci sedmdesátých let dvacátého století nejsou lehké a přináší nejen řadu  trápení, ale i radosti, i když tehdejší doba moc veselá nebyla.

Hodnocení
Na knihu Mušle jsem slyšela velmi kladné ohlasy. Sice mě trochu odrazovaly pojmy jako je represivní normalizace, cenzura, komunismus atd. V politických termínech a dobách se lehce ztrácím, takže obavy byly na místě. Naštěstí dostal přednost příběh před politikou, do knihy jsem se proto lehce začetla.

Zrození Magdalenky předcházelo dobrovolné testování Heleny dieatylamidem kyseliny lysergové neboli LSD. Tato testování a výzkumy probíhaly po celém světě pod lékařským dohledem až do roku 1974. Možná právě proto byla Magdalenka vnímavější a citlivější než ostatní děti, její bujná fantazie občas překračovala hranice normálnosti. Ale kdoví, třeba to byla jen opravdu dětská představivost, která Magdalenku přenášela do minulosti a do vzpomínek jiných lidí.

Příběh není jen o Magdalence, ale je také o osudu její babičky Anny a o jejích láskách. Z tety Terky vyzařoval smutek ze všech pórů jejího těla, opakem byla její sestra Helena, Magdalenčina matka, která byla ztělesněním krásy a veselosti. 

Důležitým prvkem v knize je Bůh a víra v něj, lidé se k němu obraceli v té době asi dost často. Kromě víry si lidé v horách uchovávali magii, věštění a lásku k sobě.

Kniha se vyznačuje krátkými kapitolami, zdánlivě spolu nesouvisí, ale jak děj postupuje, všechny jednotlivé dílky do sebe zapadají, až vznikne baladický příběh o lásce, rodině, nemoci, stýskání a ano, trochu i o politice. Zvlášť v závěru. Víc prozrazovat nebudu, možná trochu napovím, že konec byl hodně tvrdý a vyvolal ve mně smíšené pocity.

Příběh vypráví Magdalenka v ich-formě a věci, které napadají dospělého, Magdalenka nevidí a nevyvolávají v ní žádné otázky, jen postupné odhalování děje poodkrývá jisté skutečnosti.

Díky opravdu velmi krátkým kapitolám je kniha rychle přečtená a na konci si budete říkat, že by kniha mohla být ještě delší nebo mít další pokračování.

O autorce
Hana Kolaříková se narodila ve Frýdku-Místku. Po absolvování bakalářského studia historie-muzeologie na Slezské univerzitě v Opavě působila patnáct let v Praze v různých odvětvích kultury a cestovního ruchu – od svobodného povolání v oblasti umění a spolupráce s výtvarníky, přes zaměstnání v Archeologickém ústavu AV ČR až po prodej suvenýrů a uměleckých předmětů. Po nástupu na mateřskou dovolenou se začala zabývat psaním, debutovala v roce 2011 historickým románem Tma před úsvitem. V současnosti žije ve Frýdku-Místku, pečuje o dvě děti a věnuje se literární tvorbě. Zdroj: Databáze knih


Děkuji portálu Knihcentrum.cz za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu můžete zakoupit v e-shopu knihkupectví.

2 komentáře:

  1. Veľmi pekne napísaná recenzia. :) Ste ma na tú knihu až navnadili a mne by tam tá politika ani nevadila, práveže by ešte pridala.

    OdpovědětVymazat