sobota 28. března 2015

Pralinky pro sousedku

AUTOR:  Dorota Gellnerová
ORIGINÁL: Czekoladki dla sąsiadki (2008, Wilga, Varšava)
PŘEKLADATEL: Michal Černík
ILUSTRÁTOR: Maciej Szymanowicz
NAKLADATELSTVÍ: Albatros
ROK: 2009
POČET STRAN: 32
ZDROJ: knihovna

HODNOCENÍ:


Anotace
Hlavní hrdinkou je sousedka a její dva domácí mazlíčci pejsek Pupík a kocour Albert. Sousedce se dvoří soused, jeho snahu však často hatí oba chlupatí přátelé. Knížka velmi krátkých, jednoduchých a vtipných příběhů.

Hodnocení
Anotace slibovala mnoho, bohužel však nesplnila moje očekávání ani požadavky. Pod pojmem vtipné si představuji minimálně to, že po každém příběhu nadzvednu aspoň koutek úst do podoby úsměvu. Ale nestalo se tak. Abych nebyla úplně kritická, tak možná u dvou příběhů jsem se lehce pousmála.

Hlavními postavami jsou všudypřítomní pes Pupík a kocour Albert, kteří svou nešikovností přivádějí paničku k šílenství, např. rozcupovali prachovku na tři díly nebo se poprali mezi maceškami.

Kniha je určená pro malé čtenáře. Těžká slova se zde nevyskytují, písmenka jsou veliká přesně tak, jak je prvák nebo druhák potřebuje. Příběhy jsou vhodné spíše na procvičení čtení, krátké příběhy však bohužel nemají co říct.

Co však musím na této knize vyzdvihnout, jsou nádherné ilustrace, na ty bych se mohla dívat snad pořád. Ale ani krásné obrázky však nezmění můj názor na to, že mě kniha nezaujala.

O autorce
Dorota Gellnerová je básnířka, prozaička, autorka knih pro děti, rozhlasových her a pohádek a textů písní, rodačka z Varšavy.

Žádné komentáře:

Okomentovat