neděle 15. února 2015

Jura a lama

AUTOR: Markéta Pilátová
ILUSTRÁTOR: Dora Dutková
NAKLADATELSTVÍ: LePress
ROK: 2012
POČET STRAN: 64
ZDROJ: knihovna

HODNOCENÍ


:

Anotace
Malý Jura ze statku v horách Jestřábníkách ještě nechodí do školy a už toho tolik umí. Stará se o ovce, s lamami mluví indiánsky, plete šály a když je třeba, vydá se na záchrannou výpravu, která skončí až v kouzelných norách krtčí královny. A k tomu všemu má dvě báječné mámy.

Něco málo o ději
V horách Jestřábníkách na jedné farmě žije Jola a Jula, které se mají moc rády. Spolu s nimi žije i Jura, jejich syn, a dohromady tvoří harmonickou rodinu.

Jejich obživou je farma, kde chovají ovce. Jaké je však Jurovo překvapení, když k nim přijedou lamy z daleké Bolívie!

Ovce začnou na exotické lamy žárlit a pomlouvají a v zápalu pomluv vyjde najevo, že lamy mají v horách ukrytý poklad. To vše slyší malý beránek Julek a rozhodne se na vlastní pěst vypátrat, jak to s tím pokladem ve skutečnosti je.

Hodnocení
Markétu Pilátovou jsem měla možnost osobně potkat na besedě, která se týkala její knihy pro dospělé čtenáře Tsunami blues. Protože jsem dosud žádnou knihu od autorky nečetla, rozhodla jsem se chybu napravit a začala jsem knihou pro děti.

Jura je malý chlapec, který má dvě mámy Julu a Jolu. Všichni žijí na farmě v horách, kde chovají ovce pro vlnu. Na Jurovy narozeniny obě mámy dovezou velký dárek - lamy z Bolívie. 

"Tohle jsou naše nové kamarádky. Jsou to lamy a nechaly jsme je přivézt z Bolívie. Umějí zatím jenom indiánsky, ale časem se určitě naučí něco zabečet i česky, abyste si mohly popovídat" Ovce jenom koukaly a přemýšlely, co je to Bolívie a proč se ty hubeňourky jmenují lamy a co to všechno má znamenat. Nechápaly, proč by se měly kamarádit s někým, kdo neumí bečet česky a kdo vypadá tak podivně, a vůbec...a všechny se jako na povel otočily a odkráčely zpátky na pastvinu okusovat poslední výhonky zmrzlé podzimní trávy.

Mámy a Jura odvedou lamy vysoko do hor na loučku, kde je ostrá tráva, fouká tam vítr a to mají lamy moc rády. Jenže ovce, které žijí s maminkami a Jurou na statku, jsou velmi žárlivé a pomlouvačné, a tak si vymyslí historku o lamím pokladu a důvěřivý beránek Julek je velmi zvídavý a chce té záhadě přijít na kloub a vydá se za lamami do hor, kde se nakonec ztratí.

Jura a lama je velmi hezký příběh, který je tak trochu netradiční. Za prvé je to příběh, ve kterém si zvířata a lidé vzájemně rozumí a žijí v harmonii s přírodou. Příkladem jsou právě hory Jestřábníky a farma, o kterou se všichni starají. 

Druhé téma, které tak trochu vybočuje z tradičních pohádek, je homosexuální rodina. Toto téma je zmíněno jen okrajově, protože není hlavní linií příběhu, přesto je vztah mezi mámami popsán věcně, jednoduše a bez předsudků.

Hlavní linie příběhu je však dobrodružná a plná napětí. Je to pohádka pro děti, v které jsou kouzla i mluvící zvířata. 

Kniha je určená malým čtenářům buď k samostatnému předčítání nebo vybízí ke společnému čtení s rodiči. Knihu určitě doporučuji dál, protože byla svižná, dobře se četla, děj rychle ubíhal a než se člověk nadál, příběh byl u konce.

O autorce
Markéta Pilátová žije v Bataypora (Baťova dobrá voda) v Brazílii, kde učí nejen češtinu, ale také naslouchá příběhům krajanů, pořádá kuchařské workshopy, chodí na tréninky folklorního kroužku a píše o krajanech v reportážích pro týdeník Respekt. Také začala učit na třech brazilských základních školách češtinu a protože je v lednu a únoru v Brazílii léto a děti mají prázdniny, tráví dva měsíce volna v České republice. Na svém autorském kontě má řadu knih pro děti i dospělé čtenáře. Za ty dětské zmiňuji např. příběhy o Víle Vivivíle, příběh o Jurovi či o holčičce Kiko. Pro dospělé čtenáře napsala knihy Má nejmilejší kniha, Žluté oči vedou domů a Tsunami blues.

Žádné komentáře:

Okomentovat