čtvrtek 19. února 2015

Bridget Jonesová: Láskou šílená

AUTOR: Helen Fielding
ORIGINÁL: Bridget Jones: Mad About the Boy (Jonathan Cape, 2013, Londýn)
PŘEKLAD: Barbora Punge Puchalská
NAKLADATELSTVÍ: XYZ
ROK: 2014
POČET STRAN: 384
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:



Anotace
Bridget Jonesová se vrací po téměř šestnácti letech na scénu. Leccos se bezpochyby změnilo, ale hodně toho zůstalo při starém. Pravda, Bridget zestárla, sama vychovává dvě děti, ale na jejím přístupu k životu se nezměnilo zhola nic. Někde pod povrchem té současné dospělé Bridget je pořád ta rozpustilá třicítka, co se po hlavě vrhá do nových dobrodružství, věří v lásku až za hrob, je magnetem na trapasy a neustále řeší svou váhu.

Něco málo o ději
Bridget je žena ve středním věku, má dvě malé děti a je sama. Na jejich výchovu i na život. Její přátelé ji v tom však nenechají samotnou a snaží se jí dohodit některé ze svých přátel.

Bridget se nakonec přes Twitter seznámí s Roxsterem, kterému je třicet. A Bridget je zase šťastná a opět jsou na světě trapasy, nad kterými člověk kroutí hlavou.

Hodnocení
Stará dobrá Bridget je zpět. Je o několik let starší, narodily se jí dvě děti, ale jak se říká, že s věkem přichází i moudrost, u Bridget tohle pořekadlo neplatí a asi ani platit nebude. Je pořád stejná jako ve třiceti - opět stejná prokrastinátorka, průšvihářka, všude jezdí pozdě, i do školy a školky a proto se moc nesmí divit, když o ni její syn Billy píše, že je podivná.

Celý její život se nyní točí kolem dětí - pětileté Mabel a sedmiletého Billyho. Ani ve výchově není tak důsledná, jak by měla být - má své děti velmi ráda, to ano, ale s její organizací času je to velmi špatné a jestli přijedou o hodinu později? Nic se neděje, však ostatní na ni počkají. Její děti byly zlatíčka a hodné, protože věděly, že jejich maminka je taková, jaká je, ale co mě opravdu rozčilovalo, bylo šišlání pětileté Mabel. Mám doma skoro stejně staré dítě, neumí sice říkat r, ale mluví hezky.

Bridget se vrhla na televizní scénář. Má na něm spoustu práce, ale než vůbec začne pracovat, nejdříve se mrkne na Twitter, jestli ji přibyly nějací foloweři, pak stráví čas přemýšlením a prohledáváním seznamek, zda se jí někdo nebude líbit. A pak už je čas vyzvednout děti, ale než se z domu vypraví, nejprve musí napsat pár slov nebo se znovu podívá na Twitter. A to je celá ona.

První část knihy je, řekněme, trochu melancholická a autorka v ní nechala, aby se Bridget vypořádala se ztrátou, která ji potkala a nechala ji dozrát k přesvědčení, že potřebuje nového muže. V druhé části se autorka zaměřila na hledání nového vztahu, začlenění se zpátky do společenského života, zapojení se do sociálních sítí, a v třetí části se její životní kapitola uzavře. Zda si někoho najde nebo zůstane sama? To už záleží na Bridget, aby se s tím vypořádala sama.

Kniha se četla velmi dobře a kniha je psána ve stejném stylu jako dvě předchozí. Ale přece jenom mohla autorka nechat Bridget trochu "dospět". Na druhou stranu, byla by to však pořád ona?

O autorce
Helen Fieldingová se narodila roku 1959 v malém průmyslovém městečku Morley v hrabství Yorkshire v rodině ředitele místní textilky, její matka byla v domácnosti a starala se o čtyři děti. Helen vystudovala univerzitu v Oxfordu a poté pracovala deset let v televizi - pro BBC například natočila dokumentární seriál o Africe. Vlastní zážitky z afrického pobytu zachytila v roce 1994 ve svém prvním románu Celebrity pro Afriku. Dnes je tato autorka považována za představitelku nové generace spisovatelek, které úspěšně bourají dosavadní stereotypy ženské literatury ve stylu Joanny Trollope. Obrovský úspěch ji přinesly dva romány s hlavní hrdinkou Bridget Jonesovou, s níž se početné čtenářky ztotožnily.
Zdroj: Bridget Jones, Databáze knih


Obálky
Co říkáte na zahraniční obálky? Nejvíce se mi líbí kanadská paperbacková verze s kabelkou.

   
                                                                            anglické


     
                                        lotyšská                    rumunská                    chorvatská

Napsáno pro portál Databáze knih.

2 komentáře:

  1. Knihu bych si ráda přečetla, protože jsem četla předešlé dva díly, které mě celkem bavily a zbožňuji filmové zpracování. Na zlepšení nálady je to perfektní, tak jsem zvědavá i na tenhle třetí díl. krásná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc bych si chtěla přečíst nějakou knihu od této poměrně známé spisovatelky. A fíky tvé pěkné recenzi, bych asi dala přednost konkrétně této :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat