středa 14. ledna 2015

Vražedné chardonnay

AUTOR: Věra Fojtová
NAKLADATELSTVÍ: Moba
SÉRIE: Vinařská krimi
ROK: 2014
POČET STRAN: 240
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:



Anotace
Kapitán Otakar Kuba přijíždí do malebného kraje pod Pálavou, aby tu strávil svoji poslední řádnou dovolenou. Vzhledem ke známosti se starostkou je přítomen na VIP akci Tvář pro chardonnay. Krátce před zahájením slavnosti však dívka záhadně zmizí. Nikdo netuší proč - utekla sama, unesl ji někdo proti její vůli, nestala se obětí násilného činu? Kapitán Kuba se v průběhu pátrání dostává do středu vybrané společnosti podnikatelů a vlivných lidí, z nichž mnozí jsou plní falše, závisti a připraveni k těm nejpodlejším intrikám. Najde krásnou Terezu, dívku, která se záhadně ztratila, ještě živou?

Něco málo o ději
Je horké léto a kapitán Kuba tráví svou poslední dovolenou v rodné vesnici. Po této dovolené odejde do důchodu a bude si užívat klidu a pohody. Jen ještě musí absolvovat se svou přítelkyní Lenkou a starostkou v jedné osobě povinný VIP večírek na podporu prodeje kvalitního vína chardonnay, který pořádá místní vinař Leoš Vinařický. 

Tváří této propagace je mladá dívka Tereza, krásná jako obrázek. Měla být hřebem večera, jenže Tereza nepřišla. Druhý den byla Tereza nalezená mrtvá. Kdo mohl chtít zavraždit dívku, která nedělala nikomu žádné problémy? Jaký byl motiv? 

Hodnocení
Vražedné chardonnay je čtvrtým dílem ze série se sympatickým kapitánem Otakarem Kubou. Tentokrát se ocitáme v horkém létě a kapitán ve své rodné vesnici tráví poslední dovolenou před odchodem do důchodu. Avšak mnoho klidu zatím nemá - po důležitém VIP večírku je v rybníku Kačinec nalezená mrtvá dívka.

Do Staré Hory přijíždí již známá mordparta, tentokrát pod vedením nadporučíka Lukáše Vrby, který po kapitánovi převzal funkci. Dalo by se říci, že se ze sokolíka (jak mu důvěrně říká Kuba) stal sokol, své funkce se ujal zodpovědně a stal se z něj správný velitel. Přesto mezi ním a kapitánem stále zůstává stejný humor, stejné špičkování, stejně tak i u mrtvoly vtipkují.

Kromě starých známých se seznamujeme s rozličnými postavami s různými povahami. Postavy jsou věhorohodně popsány tak, že jim věříte každé slovo, které řeknou a nenajdete zde postavy, které by byly stejné - je tady snobská panička, bodrá zaměstnankyně vinařství nebo taková ta klasická babička z Jižní Moravy. Protože jsme zrovna na Pálavě, v oblasti vín, určitě poznáte chuť chardonnay, které knihu doprovází v každém slově.

A vrah? Zase jsem ho nevypátrala, prostě detektivem nikdy nebudu, ale jiný nebo bystřejší čtenář na to určitě přijde. Mimo vraždu musí kapitán řešit i své osobní problémy, které se mu nečekaně postavily do cesty a že to zrovna nejsou jednoduché problémy.

Vtipné dialogy, lyrické až poetické popisy míst, které čtenáři přibližují krásný kraj pod Pálavou. K tomu sklenička chardonnay a příjemná krimi oddechovka bez krváků a brutalit. Vřele doporučuji.

O autorce
Věra Fojtová se narodila v roce 1947. Psala básně, ale především se věnuje románům. V její tvorbě najdete jak detektivní žánr, tak i historický a píše i o lidských vztazích. 

Děkuji nakladatelství Moba za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat