pondělí 26. ledna 2015

Taková medvědí rodinka

AUTOR: Zbyněk Černík
ILUSTRÁTOR: Eva Sýkorová-Pekárková
NAKLADATELSTVÍ: Knižní klub
ROK: 2014
POČET STRAN: 72
ZDROJ: vlastní


HODNOCENÍ:



Anotace
Malajský medvěd Lumpur se nastěhoval s medvědicí Kualou do mezonetu v korunách stromů. Kuala však nepočítala s mimořádně vypečeným kamarádíčkem Tygrem, který jejího mlsného mužíčka pořád svádí na scestí, takže některé scény z medvědího manželského života jsou skutečně vydařené.

Něco málo o o ději
Lumpur je malajský medvídek, který žije s medvědicí Kualou na stromě v jednom mezonetovém hnízdě. Kromě Kualy má také velkého kamarádka Tygra, který ho pokouší, kde může. Vyvádí spolu samé lumpárny a není se co divit, že se to Kuale vůbec pranic nelíbí a Lumpurovi zakazuje se s Tygrem přátelit.

Že vám to něco říká? Že je to skoro stejné jako u lidí? Ano, je to tak. 

Hodnocení
Tuhle útlou knížku jsem měla přečtenou během volné půlhodinky. Je to veselá a humorná knížka pro děti s dvojsmyslnými vtípky, které pochopí spíše dospělý. Proto dávám o jednu hvězdičku méně. Ale nic na tom nemění to, že se mi kniha líbila a četla se velmi snadno.

Autor medvědům přidělil lidské vlastnosti - Kuala je svědomitá, pořádkumilovná, žárlivá a má Lumpura omotaného kolem prstu, takže ten ji poslouchá na slovo. Lumpur je takový dobromyslný člověk medvěd, miluje med (jako každý jiný medvěd), do dobrodružství jde jen na základě Tygrovy výzvy, jinak by to nikdy neudělal, byl tak trošku lajdák, flink, flákač a povaleč. Rád mlsal, rád si hrál, rád se toulal po džungli a rád se opaloval ve větvích stromů, zkrátka a dobře si užíval života a s ničím si nedělal moc těžkou hlavu. Tygr by si s Lumpurem rád hrál, ale protože je Lumpur dost silně pod pantoflem, zas tak snadné to není.

A tak si tam tak žijí, zažívají spoustu příhod jako je pití piva s mírou nebo jak Lumpur pořádal jazykový kurz nebo to, jak s Kualou pořádali velký medvědí sraz. 

Kniha má příjemnou velikost písma, takže ji zvládne přečíst každý malý čtenář, jednotlivé kapitoly nejsou dlouhé a každou z nich doprovází ilustrace od paní Pekárkové. Nejvíc se mi asi líbil řvoucí tygr, když zjistil, že jeho kamarád Lumpur je pod pantoflem.

Příběhy jsou to milé a vtipné. Autor určitě při psaní myslel na to, že rodiče svým dětem budou knihu předčítat a vsunul tam i dospělácké věci. Řekla bych ale, že tam vůbec nemusely být.

O autorovi
Zbyněk Černík je jedním z nejvýznamnějších českých překladatelů ze švédštiny a podílel se mj. na zdomácnění tvorby Ingmara Bergmana také jako autor filmových titulků a překladů pro dabing. Od roku 1975 píše sci-fi, povídky publikuje v časopisech. Je autorem povídkové sbírky Louh na báby  a pro děti napsal Malou medvědí knížku a Takovou medvědí rodinku.

Děkuji portálu Databáze knih za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat