sobota 10. ledna 2015

Pustina

AUTOR: Moira Young
ORIGINÁL: Rebel Heart (2012, Marion Lloyd Books, Londýn)
PŘEKLAD: Zdeněk Uherčík
NAKLADATELSTVÍ: CooBoo
ROK: 2013
POČET STRAN: 328
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:



Anotace
Saba doufala, že se její svět vrátí do normálu poté, co porazila Tontony a zachránila svého bratra Lugha. Všichni teď míří na západ za lepším životem a toužebně očekávaným setkáním s Jackem. Avšak nový, mnohem nebezpečnější nepřítel je na vzestupu a postupně buduje svou vizi nového světa, kde jeho odpůrci nemají co dělat. A jaká je vlastně pravda o Jackovi? Opravdu je tím, za koho se celou dobu vydával? A kam až je Saba ochotna zajít, aby dostala to, co chce?

Něco málo o ději
Saba s bratrem Lughem, sestrou Emmi a Tommem putují k Veliké vodě, aby zde začali nový život. Mají se tam setkat s Jackem, který odešel oznámit Molly ke Ztracenému případu, že její milovaný Ike statečně zemřel. Jejich cesty se tak nakrátko rozešli, ale než se Saba a její milovaný Jack znovu setkají, stane se řada událostí, které zamíchají jejich životem.

Hodnocení
Na druhý díl série Dustlands jsem si musela hodně dlouho počkat, než se mi dostal do rukou. Moc jsem se na něj těšila, protože první díl se skvěle četl, Saba s Jackem mi byli velice sympatičtí a neuvěřitelné bylo, co se do knihy vešlo dějových akcí a zvratů. Pustina navazuje tam, kde Krvavá cesta skončila. Saba se rozloučila s Jackem a se sourozenci se vydala přes nehostinnou Pustinu k úrodnému Západu. Trápí ji vidiny mrtvých a zlé sny a ostatní mají o ni strach. Přesto všechny nesnáze překoná, aby se vydala na pomoc Jackovi, který se dostal do nebezpečí. Ale je skutečně v nebezpečí? Co zvěsti o tom, že se Jack stal jedním z Tontonů a dostal se tak na špatnou stranu? 

Saba je statečná stejně jako v prvním díle, ale v Pustině poznáváme i jinou Sabinu stránku, už to není ta drsná bojovnice, která se ničeho nezalekne, ale je to především dívka, která si neví rady se svými city, protože v jejím životě se objeví další muž - DeMalo, nový vůdce po bývalém vládci Vicaru Pinchovi. Tak jako v první díle se Sabě podlamovala kolena u Jacka, v tomto díle ji zcela ovládl Hledač, jak si teď DeMalo říká. Přitažlivý mladý muž, který v tomto dílu dostal více prostoru než samotný Jack a čtenáři tak mohli nahlédnout do Hledačovy povahy. A bez mučení se přiznávám, že mě DeMalo dostal. Rozhodně víc než Jack. Jak dopadne tento milostný trojúhelník? Sama nevím, jaké rozuzlení si pro nás autorka připraví v posledním díle.

Také další postavy prošly velkým vývojem, i Lugh, který už není ten velký bratr, pro něhož by Saba obětovala celý svůj život. I on se změnil, pořád byl ten, kdo věřil v život bez násilí a vražd, přesto i on musel odložit růžové brýle, aby pochopil, že bez boje to prostě nejde.

Jediný, kdo zůstal stejný, byl Nero. Ochočená a chytrá vrána, trochu škodolibá, ale věrná své paničce. K němu přibyl další věrný druh - vlčák Stopař, se kterým jsme měli možnost se setkat již v Krvavé cestě.

"Žil s naší přítelkyní Mercy. Daleko odsud. Je to zvláštní, ale najednou se objevil. Odvedl mě rovnou za tebou."
Mluvíme potichu, abychom nevzbudily ostatní.
"Už nějaký čas se potlouká kolem tábora. Bylo mi to divné."
"Myslela jsem si, že tu asi bude Mercy."
"Ten pes přichází a zase odchází. Nikdo se k němu nehlásí. Ale vybral si tebe. Teď bude s tebou. Vlčák a vrána. Dobří společníci pro bojovnici."

Zpestřením bylo další zvíře, tuze exotické, ale jaké, to vám neprozradím. Je to jedno z mnoha překvapení, které na čtenáře čeká, když si knihu vezme do ruky a začte se.

Stejně jako v Krvavé cestě je vypravěčkou Saba a příběh vypráví v přítomném čase. Věty jsou krátké a úsečné a při napínavém ději slova rychle plynou, takže se od knihy nemůžete odtrhnout. Přesto je jiná, postrádala jsem ten přitažlivý náboj mezi Sabou a Jackem a taky jemný humor. 

I když kniha byla slabší než předchozí díl, pořád se velmi dobře čte a kniha se nedá odložit, dokud není přečtená do konce. A já už se těším na další pokračování.

O autorce
Moira Young byla herečkou, tanečnicí a operní pěvkyní, ale její velkou láskou jsou knihy a psaní. Přesto, že je kanadské národnosti, nyní žije ve Velké Británii. Krvavá cesta je její první román. 
Zdroj: Goodreads

Obálky
Ze stránek Goodreads jsem vybrala čtyři různé obálky. Nejvíce se mi líbí ruská obálka, ten srdcekámen je prostě nádherný. Co mi však trochu vadí je to, že obálka připomíná trochu jinou sérii.
      
anglická                          německá                          ruská                              švédská

Žádné komentáře:

Okomentovat