sobota 25. října 2014

Slunečnice

AUTOR: Klára Mandausová
NAKLADATELSTVÍ: Mladá fronta
ROK: 2014
POČET STRAN: 200
ZDROJ: vlastní



HODNOCENÍ:



Anotace
Kristina má vytíženého muže, všetečnou dcerku i věčně tápající matku. Zkrátka takovou normální, spokojenou rodinu. A taky práci – vysněnou. V redakci časopisu, se šéfem, který se nepředře, a kolegyní, která si brousí zuby na její místo. A smysl pro humor a tajnou vzpomínku. A kamarádku, která si pro změnu brousí zuby na švédského doktora, a skončí s tenistou. Osud? Možná. Jenže mu to nestačí a obrátí naruby i život Kristiny. Protože vedle muže vytíženého je tu i jeden osudový, a pak další, náhradní. Není toho moc na jednu lehce zmatenou novinářku?

Něco málo o ději
Kristina je vdaná za Pavla, má šestiletou dceru Magdalenu a je novinářka. Dalo by se říct, že je  ve svém životě spokojená a nic jí neschází. Ale i když je šťastná, čas od času si vzpomene na Štěpána, kterého milovala před patnácti lety.

Zničehonic se však najednou spolu setkali, jak dlouho si Kristina v duchu představovala jejich setkání? Mockrát a pak ji setkání přistihlo nepřipravenou. Navážou spolu tam, kde před tolika lety skončili? Ale co když se najednou v Kristinině životě objeví další muž jménem Adam? Co bude s ním? A jak tuto zapeklitou situaci Kristina vyřeší? Pavel, Štěpán nebo Adam? Anebo nikdo?

Hodnocení
Slunečnice mě zaujala hned, jak vyšla. Nebojím se to říct, ale prostě jsem se zamilovala do krásné žluté obálky, která mi bude vždycky připomínat léto. Nebylo to jen obálkou, ale i obsahem, protože děj téhle útlé knihy je více než zajímavý.

Příběh vypráví o Kristině a jejich láskách. Je šťastně vdaná za Pavla, mají spolu hezký vztah i přesto, že je časově vytížený. Kristině čas od času vytane na mysli Štěpán, do kterého byla bláznivě zamilovaná, ale opustil ji a pak všichni muži, které Kristina potkala, byli náhradníci. Kromě Pavla. A pak se najednou Štěpán znovu objevil a Kristina je zmatená. Navíc Pavel začal žárlit, a tak se rozbíhá kolotoč událostí. A když se pak na scéně objeví Adam se zelenýma očima, situace se ještě více zkomplikuje.

Kristina mi byla sympatická od začátku příběhu až do úplného konce. Její vnitřní monology mě nejednou rozesmály a její vtip a ironický nadhled u situací byly trefné. Jen si je vždycky nechávala pro sebe, což je škoda, protože kdyby je řekla nahlas, určitě by se stalo mnoho zajímavých věcí, ale také by si zadělala na spoustu problémů.

Ve Slunečnici nehledejte složitý příběh, ale není to příběh ani banální, který přečtete a hned vrátíte do poličky. Určitě vás také zaujme to, že věty jsou krátké. Stejně krátké jsou i jednotlivé kapitoly, které jsou označeny výstižnými nadpisy.

Slunečnice je příběh, který se mohl stát každé z nás. Není přikrášlen o žádnou velkou romantiku, přesto je to krásný příběh, který nejen pohladí duši, ale i rozesměje.

O autorce
Klára Mandausová je žena, která ráda píše, poslouchá příběhy a dívá se kolem sebe. Psaní ji nejen baví, ale i živí. Začínala jako novinářka v ekonomickém týdeníku, třináct let pokračovala v Mladé frontě Dnes a médiím zůstala věrná dodnes. Pracuje v časopise Marianne. V roce 2010 získala za stránku svých blogů na serveru idnes.cz titul Blogerka roku

Děkuji nakladatelství Mladá fronta za poskytnutí recenzního výtisku.
Knhu můžete zakoupit v e-shopu Kniha.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat