čtvrtek 23. října 2014

Manolito Brejloun

AUTOR: Elvira Lindo
ORIGINÁL: Manolito Gafotas (1994)
PŘEKLADATEL: Eva Šašková
ILUSTRÁTOR: Emilio Urberuaga
NAKLADATELSTVÍ: Omega
ROK: 2014
POČET STRAN: 208
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:


Anotace
Hlavním hrdinou knihy je desetiletý chlapec Manolito Brejloun, který žije s rodiči, mladším bratrem a dědečkem v madridské čtvrti Carabanchel Alto. Díky svým svérázným komentářům a naivnímu pohledu na svět prožívá s kamarády nejedno vzrušující dobrodružství, byť část z nich se odehrává jen v jeho představách. Zábavné příběhy, pamětníkům připomínající nesmrtelné Mikulášovy patálie, si okamžitě podmanily celou Evropu.

Něco málo o ději
Manolito je chlapec, která bydlí ve čtvrti Carabancehl s rodiči, dědečkem Nicólasem a malým bratrem, kterému říká Blbeček. Chodí do školy, kde má každý svou přezdívku. Manolito se jmenuje Morano, ale protože nosí brýle, všichni mu říkají Brejloun a už si nikdo nedovolí se mu posmívat.

Spolu s kamarády Ušatcem a frajírkem Džihádem vyvádí spoustu vylomenin, někdy jsou však až životu nebezpečné.

Hodnocení
Manolito je normální chlapec. Co je na něm jiného, je to, že je děsně upovídaný. Kamarádí s Ušatcem Lópezem a frajírkem Džihádem, který patří ke klukům, jež se rádi perou. Všichni bez rozdílu bojují o přízeň Susany  (přítelkyně pro všechny), ale Susana je panovačná a velký generál, takže nakonec jsou rádi, že se Susana soustředí na někoho jiného.

Manolito má tatínka, který jezdí kamionem, pracovně vytíženou maminku, která s oblibou dává Manolitovi vořecha (záhlavec), malého bratra, kterému od narození říká Blbeček a dědečka, který je pro každou špatnost, občas je horší než dítě, a trpí na prostatu.

Kniha není jednolitý příběh, ale skládá se z několika příběhů. Jsou vtipné, některé i s poučením. Manolitův jazyk je hovorovej a nespisovnej a tím, že Manolito nezavře pusu, zjistíte, že čtete ve stejném běsilém tempu jako Manolito, když mluví.

Kniha je  určená spíše chlapcům nebo těm, kdo má rád Mikulášovy patálie, protože španělský Manolito a francouzský Mikuláš mají hodně společného - trochu naivitu, trochu humoru a trochu ironie.

Série o malém Manolitovi čítá osm knih, takže český čtenář se má na co těšit.

O autorovi
Elvira Lindo vystudovala v Madridu žurnalistiku. Později pracovala v rozhlase i televizi jako hlasatelka, herečka a také jako autorka scénářů. Dnes z New Yorku pravidelně spolupracuje s nejvýznamnějším španělským deníkem El País. Svět ji zná hlavně jako autorku dětských příběhů o Manolito Brejlounovi, které byly vydány již ve více než dvaceti zemích a dočkaly se i seriálového a filmového zpracování. Kromě Manolita, dětské série o velmi zlobivé holčičce Olivii a několika dalších příběhů pro malé čtenáře, napsala i pět románů pro dospělé. Zdroj: Databáze knih

Obálky
Tak která se vám líbí nejvíce? Mně tedy asi ta finská.
      
finská                                      anglická                               španělská

Děkuji nakladatelství Omega za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete zakoupit přímo v e-shopu nakladatelství.

1 komentář:

  1. Tak o téhle knížce jsem ještě neslyšela :) Ale vypadá zajímavě :) Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat