pondělí 8. září 2014

Jako zvěř

AUTOR: Kerstin Signe Danielsson, Roman Voosen
ORIGINÁL: Rotwild (Verlag Kiepenheuer, 2013, Kolín)
PŘEKLAD: Eva Osinová
NAKLADATELSTVÍ: Moba
ROK: 2014
POČET STRAN: 375
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:



Anotace
Mrtvé tělo na břehu a tajemné znamení v katedrále – o letním slunovratu jsou všechny dosavadní jistoty rázem zpochybněny. Během jednoho červnového rána je nalezena mrtvola učitele. Tělo má probodané šípy. Zdá se, že zemřel hrůznou mučednickou smrtí. Jenže umírají další lidé. Komisařku Nyströmovou i její kolegyni Forssovou stále více sžírá přesvědčení, že o náboženskou rituální vraždu nepůjde. A tak jsou tyto dvě rozdílné vyšetřovatelky hnány až na samou hranici svých možností.

Něco málo o ději
Ve Växjö je nalezen mrtvý muž. Jeho tělo někdo prostřílel harpunovými šípy. Shodou okolností se v areálu, kde je muž objeven, pořádá turnaj v lukostřelbě. Je vrahem někdo z přítomných? Probíhá řada vyšetřování, které vede vyšetřovatelka Ingrid Nyströmová. Její tým vyslýchá všechny podezřelé, ale úspěch nemají. .

Zanedlouho se bohužel objeví další mrtvola. Tentokrát je vražda ještě více brutálnější - tělo je rozřezáno na kusy. Vyšetřovatelům je jasné, že se jedná o sériového vraha.

Je na nich, aby vypátrali, kdo provádí tak otřesné vraždy a doufat, aby už k žádné další nedošlo.

Hodnocení
Opět jsem zabrousila do krimi žánru. Tentokrát se jednalo o švédskou detektivku z pera dvou autorů, kteří mohou být českým čtenářům známi již svým prvním románem Motýlí dům. Znovu se setkáváme s Ingrid Nyströmovou a Stinou Forssovou. Obě jsou si povahově velmi rozdílné. Nyströmová má manžela pastora, děti i vnoučata. Forssová má něco málo po třicítce, svobodná, bezdětná, single. Její bystrý úsudek dost často pomáhá při vyšetřování a i tentokrát si ji Nyströmová vyžádala, i přesto, že po minulém případě byla degradována na policistku pochůzkářku.

Je doba slunovratu, ale ve Växjö je nálada na bodu mrazu. Někdo tady brutálním způsobem zavraždil místního učitele. O několik hodin později je nalezena další mrtvola - poštovní doručovatel. Nikde žádné náznaky, že by se znali, že by měli něco společného. Jen to, že zemřeli mučednickou smrtí. Ale opravdu nemají nic společného? Vybíral si je vrah náhodně nebo je úmyslně vraždil?

Pro Ingrid je to velmi těžký úkol a čím víc vražd přibývá, tím je na ni vyvíjen větší tlak z vyšších míst. Vyšetřování však stojí na místě a jen pomalu se získávají stopy. Navíc Ingrid trápí nemoc a obává se nejhoršího. Zatím se nikomu nesvěřila a aby zahnala strach, pracuje na plné obrátky.

Stina je zvláštní osoba, tak trochu samotář, trochu outsider, má za sebou nepříliš povedený vztah, který ji z Německa přivedl do Švédska. Ale je chytrá a její šestý smysl ji nikdy nezklame. Tak to je i v tomto případě, kdy rozkrývá celou záhadu brutálních vražd a jednotlivé dílky skládanky dává dohromady.

Hned na začátku knihy na vás autoři vychrlí mnoho podezřelých, vzápětí vás ohromí brutálními popisy vražd a nakonec vám naservírují konec, který mě moc nenadchl. Bohužel pro mě se do vraždy zapletla i politika, sice jen okrajově, ale i tak kniha získala jiný rozměr a mně moc nesedl.

I přes konec jsem knihu četla jedním dechem, byla napínavá a čtivá. Také oceňuji, že postavy neřešily jen případ, ale měly i svůj vlastní život se svými problémy. Do příběhu to bylo skvěle zakomponováno a v žádném případě to nerušilo hlavní linku.

Na podzim letošního roku by měla vyjít další kniha se sympatickou Ingrid Nyströmovou a Stinou Forssovou, takže s největší pravděpodobností by ji mohlo vydat i české nakladatelství a já si ji s chutí ráda přečtu.

O autorech
Kerstin Signe Danielsson se narodila v roce 1983 a vyrůstala ve Växjö. Studovala v Německu a ve Švédsku.
Roman Voosen se narodil v roce 1973, vyrůstal v Papenburgu, žil v Brémách, Växjö a Göteborgu.

Obálky










Děkuji nakladatelství Moba za poskytnutí recenzního výtisku.

1 komentář:

  1. Vypadá to zajímavě. Krimi mám v poslední době hodně ráda a myslím, že by se mi to líbilo. Určitě si to pokusím sehnat, protože to vypadá skvěle. :)

    OdpovědětVymazat