sobota 23. srpna 2014

Amadeus, 8. 8. 2014 Divadlení 2014

I tentokrát počasí večernímu představení přálo a diváci, kteří navštívili nádvoří kroměřížské radnice a klubu Starý pivovar, se těšili na to, jaký divadelní zážitek si v srpnový pátek odnesou. Po dvou divadelních představeních, které provázel smích a veselí, přišel vážný Amadeus. Tuto dramatickou hru připravilo Rádobydivadlo Klapý.

Něco málo o ději
Italský dvorní skladatel Antonio Salieri vzpomíná na dobu, kdy se seznámil s mladým a nadaným skladatelem Wolfgangem Amadeem Mozartem. Salieri na Mozarta silně žárlí a pomocí lstivých intrik se ho snaží zdiskreditovat, přesto však nepopírá, že ho Mozartova hudba fascinuje a přitahuje. Mladý Amadeus je nezkrotný, sebevědomý a drzý, ženy mu padají k nohám, kdežto Salieri je až ten druhý a to ho nesmírně irituje.

Hodnocení
Co má společného filmový Amadeus s tím divadelním? Mnoho, téměř všechno. Dokonce i ten bláznivý smích jako by byl úplně stejný. Stejný frajer, stejný drzý a sebevědomý mladý muž, který touží po slávě. Ale právě Salieri, dvorní hudební skladatel, mu kazí všechny jeho plány a pomocí lží a pomluv dospívá k tomu, že Amadeus tře bídu s nouzí, navíc musí živit nejenom sebe, ale i svou ženu a děti.

Scény byly dramatické a tajemné a chvílemi bylo v celém hledišti i jevišti naprosté ticho. Hlavní představitel Antonia Salieriho svým hlasem a vystupováním diváky vtáhl do děje, byl vypravěčem po celou dobu a objevoval se v každé scéně, byť jako nezúčastněný pozorovatel.

Zážitek z představení však nebyl úplně dokonalý – nevhodné komentáře jednoho diváka působily velmi rušivě a nemístně a můj osobní názor je, aby tito lidé vůbec do divadla nechodili. Jeden příklad za všechny: v jedné scéně nese Mozart Salierimu partitury Figarovy svatby. Nese asi devět knih a tomu divákovi připadlo, že nese pizzy a taky to dal dost hlasitě najevo. Ale i přes tuto nepříjemnost se hra lidem líbila a při rozcházení byla slyšet slova chvály.
Zdroj fotografií: deník.cz

2 komentáře:

  1. Ani si nepamatuju, když jsem na nějaké hře byla, ale naštěstí se mi nikdy nestalo, že by se v divadle někdo choval tak neslušně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prostě někteří lidé do divadla nepatří. Maximálně si to užívám a připomínky si nechám pro sebe. Stejně jako se neodchází uprostřed hry.

      Vymazat