čtvrtek 17. července 2014

Rošťák Oliver a korále pro mořskou vílu

AUTOR: Petra Braunová
ILUSTRÁTOR: Zdeňka Krejčová
NAKLADATELSTVÍ: Albatros
ROK: 2014
POČET STRAN: 94
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:




Anotace
Je konec školního roku, děti se nemůžou dočkat prázdnin! Oliver dostal dopis s pozváním od Marici – chtěl by zase strávit léto u moře? Cožpak o to, Oliver bývalou spolužačku miluje od první třídy, a když se měla vrátit do rodného Chorvatska, byl smutný. Ale pak přijel i s tatínkem za ní, a společný měsíc u moře byl báječný. Tentokrát však má Oliver letět sám, zvládne to? Určitě! A tak Oliver prožije s Maricou a chorvatskými kamarády úžasné dobrodružství. Téměř detektivní. A bude to právě Oliver, kdo všechno objasní!

Něco málo o ději
Oliver ke konci školního roku dostává dopis z dalekého Chorvatska. Píše mu kamarádka Marica a tímto ho zve k sobě na prázdniny. Do Chorvatska však letí sám - jeho maminka čeká třetí miminko a kdo by se postaral o tříletou sestřičku Máří?

Pro Olivera je to velké dobrodružství. Ale to ještě netuší, jaké dobrodružství ho čeká s Maricou - on, Marica a kamarádi budou pátrat po ničiteli hradu z kamínků. Je to přímo detektivní úkol, který dá malým kamarádům pořádně zabrat.

Hodnocení
Od Petry Braunové jsem četla knihu Nejhorší den v životě třeťáka Filipa L. a i přesto, že je určena dětem, mnohým dospělým se bude určitě líbit taky. Tímto jsem si ověřila čtivost spisovatelky, takže když jsem dostala možnost si přečíst nejnovější knihu Petry Braunové, neváhala jsem.

Příběh vypráví o třeťákovi Oliverovi, který jednoho dne dostal dopis od kamarádky Marici. Marica ho zve do Chorvatska, aby s ní strávil prázdniny. Oliver má můj obdiv - letět sám, to chce určitě notný kus odvahy, ale bohužel okolnosti nedovolí, aby letěl s rodiči - maminka je ve vysokém stupni těhotenství, Oliver má ještě mladší sestřičku, o kterou se musí postarat tatínek. 

Setkání Olivera s Maricou je rozpačité. Přece jenom už jsou starší a odvykli si od sebe. Marica seznamuje Olivera se svými kamarády. Zpočátku je mezi nimi velká jazyková bariéra, ale to nevadí, vždyť chorvatština a čeština patří mezi slovanské jazyky.

Příběh je velmi jednoduchý, přesto s nádechem detektivky - kamarádi si postavili na pláži hrad z kamínků a někdo jim ho rozbořil. A ne jednou, ale dvakrát. Na základě indicií pak děti, ale i čtenáři, snadno vypátrají, kdo je viník.

Kniha je útlá, písmenka jsou vhodná pro děti, které už zvládnou první čtení a dokážou u příběhu přemýšlet. Kapitoly jsou krátké tak, aby si u dětí zajistily plnou pozornost. Ilustrace jsou velmi povedené. Protože se jedná o příběh pro starší děti, už obrázků není tolik, přesto navazují na příběh.

Knihu doporučuji přečíst všem - jak dětem, tak i dospělým čtenářům, zkrátka je to kniha pro celou rodinu. O knize si můžete s dětmi povídat a nechat děti, aby o příběhu diskutovali a říkali, co je špatně a co dobře. Kniha k tomu přímo vybízí.

O autorce
Petra Braunová působila několik let ve francouzských a belgických rodinách jako au-pair. Své bohaté zkušenosti z tohoto období pak zúročila v knížce Česká služka aneb Byla jsem au-pair. Literatura je její koníček už od dětství, často přispívá články do různých časopisů. Se svými dětmi Olivečkem, Marií a Johanou žije v Praze. Díky jim je neustále v kontaktu s dětským světem neutuchající fantazie a lotrovin, který je nevyčerpatelnou inspirací pro její literární tvorbu.
Zdroj: databáze knih


Děkuji portálu Databáze knih za poskytnutí recenzního výtisku.



Přečteno v rámci Letní knihomolské výzvy.

Žádné komentáře:

Okomentovat