čtvrtek 26. června 2014

Vyhlášení vítězů výtvarné soutěže ANDĚL PRO KARLA KRYLA - 26. 6. 2014 Knihovna Kroměřížska

V konferenčním sále kroměřížské knihovny 26. června 2014 proběhlo vyhlášení vítězů výtvarné soutěže s názvem Anděl pro Karla Kryla. Letos uplynulo 70 let od narození známého písničkáře a hudebníka a na jeho počest vznikla právě tato soutěž. Myšlenka napadla Petra Oupora z Nadačního fondu Karla Kryla a protože mu bylo líto, že veškeré akce se pořádají jen pro dospělé, dostal nápad, že by se do oslav mohly zapojit i děti. Slovo dalo slovo a v dubnu byla soutěž zveřejněná.

Dva měsíce mohly děti malovat nebo jinak ztvárnit svého anděla. V knihovně se sešlo 180 prací, zúčastnily se děti nejen z Kroměříže, ale i z Holešova a Bystřice pod Hostýnem. Soutěžilo se ve třech kategoriích - speciální školy, děti do 12 let a děti od 13 let a soutěže se zúčastnily děti z 12 základních škol v kroměřížském okresu

Na úvod této slavnostní akce vystoupil Antonín Laciga, který výtečně zahrál na housle Holku modrookou od Otakara Ševčíka a druhá skladba byla od Julesa Masseneta. Poté si vzal slovo učitel hudební školy Karel Janeček, jež je znalcem Ševčíkovy hudby a se svými studenty sklízí velké úspěchy.

Poté představil "Anděla" tvůrce soutěže Petr Oupor. Karla Kryla znal osobně a píseň Anděl má své reálné základy - Karel Kryl v kostele, který byl v katastrofálním stavu, našel sošku anděla, kterému chyběly dvě části - křídla a svatozář. Dal si anděla do krabičky od mýdla a přinesl si ho domů.

Několik slov pronesla i výtvarnice Eva Navrátilová, která je členkou Sdružení přátel výtvarného umění Kroměřížska a popřála dětem, aby ve svém kreslení nepřestaly a pokračovaly dál. V krátkosti také přítomné seznámila s činností SPVUK.

Nakonec si vzal slovo i Miroslav Karásek, zakladatel internetového Rádia Kroměříž. Rádio Kroměříž je také partnerem Knihovny Kroměřížska a Rádio všem vítězům umožní prohlídku rádia a dokonce si můžou vyzkoušet moderování.

A pak už přišlo samotné předávání cen. Každý vítěz obdržel diplom a výhru, která určitě potěší všechny děti. A na závěr sálem zazněl Krylův Anděl. Tím také skončilo vyhlášení soutěže.

Během prázdnin si můžete vybraná díla prohlédnout ve vestibulu knihovny a po prázdninách tyto obrázky procestují celou republiku jako připomínku na to, že i děti znají Karla Kryla.

Žádné komentáře:

Okomentovat