čtvrtek 19. června 2014

Beseda s Alenou Ježkovou - 19. 6. 2014 Knihovna Kroměřížska

V konferenčním sále Knihovny Kroměřížska se 19. června 2014 uskutečnila beseda se spisovatelkou Alenou Ježkovou. Alena Ježková píše především pro děti a je autorkou řady knih o pověstech a historii určené dětem. Napsala také příběhy pro děti jako např. Dračí polévka, Dobrý svět nebo Hrochoslon. Kromě knih pro malé čtenáře vznikla také kniha pro dospělé s názvem Tichá srdce a pojednává o klášterech a lidech, co v nich žijí. Autorka pracuje již na dalším pokračování.

Na besedu přišly děti ze čtvrtých tříd, aby si poslechly velmi zajímavou vyprávění o pověstech moravských, českých a pražských. Děti ukázaly své znalosti a upřímně, byla jsem hodně překvapená, že děti pověsti dokonale ovládaly. Přiznám se, že moje vědomosti v tomto ohledu silně zaostávají.

Paní Ježková povídala velmi poutavě a dokázala děti zaujmout. Představila některé své knihy, velký prostor věnovala právě zmiňovaným pověstem. Došlo i na autorské čtení. Paní spisovatelka se ptala, z jaké knihy má úryvek přečíst a děti se shodly na tom, že nejlepší budou moravské pověsti a ukázka musí být hodně strašidelná. Vybrala se tedy pověst z hradu Buchlova, která splnila podmínku o strašidlech.

Po přečtení následovaly dotazy od dětí. Zazněly otázky, např. jestli má autorka něco rozepsaného, kdy začala psát, na čem píše a dokonce v jakém programu, kolik se prodalo výtisků a jak dlouho jí trvá, než napíše knihu. Paní Ježková na všechny otázky pečlivě odpovídala.

Seznámila děti také s tím, jak vzniká kniha, že to není úplně jednoduchá práce, pověděla dětem o tom, že na knize pracuje nejen spisovatel, ale i redaktor, korektor, grafik, tiskař a spoustu dalších lidí, kteří se starají o to, aby se kniha dostala ke čtenáři tak, jak by měla vypadat.

Na závěr besedy spisovatelka přečetla kapitolu z knihy Dobrý svět o tom, jak děti pomáhaly prababičce Matyldě zlikvidovat neznámého vetřelce v kůlně. 

Beseda byla velmi zajímavá a myslím si, že se dětem líbila a mně koneckonců taky. 

2 komentáře:

  1. Závodům, škoda, že u nás se podobné akce nekonají :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás takové akce také moc často nebývají. A docela mě to mrzí, protože na ně chodím ráda.

      Vymazat