pondělí 9. června 2014

Berta a Ufo

AUTOR: Miroslav Adamec
ILUSTRÁTOR: Jitka Petrová
NAKLADATELSTVÍ: Česká televize
ROK: 2014
POČET STRAN: 128
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:



Anotace
Veselé příhody o tom, jak se začala holčička Berta, nejmenší ve školce, přátelit s Ufíkem, nejmenším ve vesmíru. Že Ufo neexistuje? Ale ano, a dokonce je s ním velká legrace! Roztomilé příběhy z večerníčku nyní i v knižním zpracování s mnoha krásnými ilustracemi


Něco málo o ději
Ve vesmíru je živo, pořád tam něco svítí a bliká a lítá a PRÁSK a BUM! Ale pro děti, pro děti to ve vesmíru není. Zato u nás na Zemi...!


Berta je nejmenší holčička ve školce a Ufík je nejmenší ufo ve vesmíru. Jednoho dne se tito dva malí tvorové setkali a bylo z toho velké přátelství.

Berta s Ufíkem zažívají spoustu dobrodružství a neuvěřitelných příhod. Rodiče považují Ufíka za novou plyšovou hračku, kterou si Berta pořídila a vůbec jim nepřijde zvláštní, že se kolem nich dějí divné věci.

Hodnocení
Bertu a Ufo můžou někteří z vás znát jako Večerníček, který vznikl v roce 2006. Namluvila ho nezapomenutelná Jitka Molavcová. Mým dětem se veselé příhody Berty a Ufíka moc líbily, a tak jsem si myslela, že by se jim mohla líbit i knižní předloha.

Kniha se skládá z jednotlivých příběhů, které kopírují díly Večerníčku. Berta s Ufíkem zažívají úžasná dobrodružství jako když ve školce během spaní usnula paní učitelka a Ufík z dveří, na kterých byl plakát moře, udělal kouzelné dveře, které vedly přímo na pláž. Nebo jak šla Berta se svými kamarády navštívit maminku ve Výzkumném ústavu hraček a z Ufíka se stal kouzelný bublifuk a vytvářel bubliny roztodivných tvarů.

Kniha je určená dětem od čtyř let. Trošku bych s tvrzením polemizovala, protože pro děti od čtyř let to opravdu není, řekla bych, že je to vhodné pro děti školního věku - za prvé proto, že malé děti potřebují jednoduché příběhy bez abstrakcí a fantasy prvků a za druhé jsou kapitoly dost dlouhé na to, aby udržely dětskou pozornost. Tento fakt mě trochu vadil, protože ne vždy se mi podařilo dítko zaujmout natolik, aby vydrželo poslouchat celou dobu.

Obrázky však byly velmi krásné a ty hodnotím velmi pozitivně - jsou velmi nápadité a někdy i přes celou dvoustranu, což velmi oceňuji.

Pokud máte doma již starší čtenáře, určitě se jim kniha bude líbit, protože těm je kniha spíše určená než malým čtenářům.

O autorovi
Miroslav Adamec je spisovatel a scenárista. Ženatý, má dvě děti - syna Štěpána a dceru Adélu. V roce 1983 absolvoval na FAMU obor dramaturgie a scenáristika, napsal mnoho časopiseckých a rozhlasových povídek a her, ale také pohádky a seriály. Také píše pro dospělé čtenáře.

Děkuji portálu Databáze knih za poskytnutí recenzního výtisku.

2 komentáře:

  1. Večeníček neznám, ale vypadá to hezky. Včera jsem četla dětem 4 knihy, kromě Neználka jsem žádnou z nich neznala, překvapilo mě, co si vybraly a že je to baví pořád dokola, že je to pak ještě vůbec uspí...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já také volbu knih nechávám na dětech, ať si vyberou, co chtějí sami, sem tam jim to proberu :-) Večerníček je moc fajn, ten se nám hodně líbil.

      Vymazat