pátek 2. května 2014

Ve stínu černých ptáků

AUTOR: Cat Wintersová
ORIGINÁL: In the Shadow of Blackbirds (Amulet Books,  2013)
PŘEKLAD: Libuše Čižmárová
NAKLADATELSTVÍ: Jota
ROK: 2014
POČET STRAN: 352
ZDROJ: vlastní e-kniha

HODNOCENÍ



Anotace
V roce 1918 si v kalifornském San Diegu vybírají svou daň smrtící chřipka a první světová válka. Šestnáctiletá Mary Shelley Blacková, pojmenovaná po slavné autorce románu o Frankensteinovi, dívka s přírodovědným nadáním, která se ocitla bez rodičů, odjíždí ke své tetě z Portlandu v Oregonu do San Diega.


Zděšeně sleduje, jak se zde zoufalí pozůstalí hrnou na seance a k fotografům duchů, kde hledají útěchu. Jedním z takových fotografů je i bratr jejího milého Stephena Emberse Julius, jehož Mary Shelley považuje za podvodníka.

Něco málo o ději
Píše se říjen 1918 a ocitáme se v Americe těsně před skončením první světové války. To ovšem nikdo netuší, protože většina lidí má strach. Strach ze španělské chřipky, která zabije více lidí než válka samotná. Seznamujeme se s Mary Shelley Blackovou, šestnáctiletou dívkou, která odjíždí za svou tetou do San Diega. Kromě tety zde žije i její velká láska Stephen. Ten se ovšem o několik měsíců dříve rozhodl odejít do války. 

Poté, co se u tety zabydlí, o pár dní později zjišťuje, že Stephen zemřel. Mary Shelley je nešťastná a zklamaná a ve svém zoufalství se vystaví bleskům. Jeden do ní udeří a Mary Shelley nakrátko umírá. Vrací se však zpět do svého těla, ale najednou je vše jiné - dokáže cítit chuť emocí a také vidí mrtvého Stephena. Jeho duše stále bloudí - pronásledují ho velcí černí ptáci a on pořád pod jejich zobáky umírá.

Na Mary Shelley je, aby zjistila, co jsou ti černí ptáci zač a dopřála tak Stephenovi věčný klid. Podaří se jí to?

Hodnocení
Výzvy se neodmítají a když jsem dostala šanci přečíst si tuhle knihu, neváhala jsem.

Španělská chřipka. Nemoc, která náhle udeřila, vzala s sebou miliony životů, a zase zmizela. A právě v této největší hrůze se odehrává i tento příběh. Mary Shelley Blacková odjíždí za svou tetou, aby se schovala nejen před nebezpečím, které  na ni čekalo doma (její otec byl zatčen za vlastizradu), ale paradoxně i před španělskou chřipkou. 

Žije zde také rodina Embersových, především Stephen, kterého je Mary Shelley zamilovaná. Ten však v dubnu téhož roku odjel do Francie bojovat. V San Diegu zůstal jen jeho bratr Julius s jejich matkou. Julius využil aktuální situace a poptávky a rozhodl se, že bude pomocí fotoaparátu vyvolávat duchy těch, co zemřeli ve válce a pozůstalí před jejich domem tvoří velkou frontu.

Julius mi byl už od začátku nesympatický. Už jen proto, že chodil bez roušky a vystavoval se tak obrovskému riziku nákazy španělské chřipky a připadlo mi, že si byl sebou moc jistý. Jeho bratra Stephena jsme měli možnost potkat živého jen ze vzpomínek prostřednictvím Mary Shelley. Narozdíl od Julia mi byl Stephen sympatický a smrt jsem mu rozhodně nepřála.

Mary Shelley byla pro mě velmi statečná. Nedokážu si představit, jak bych se zachovala, když bych viděla ducha svého milého, který mě žádá o pomoc. Naštěstí Mary Shelley si zachovala chladnou hlavu a zbaběle neutekla. Navíc se mi líbilo, jak obětavě šla pomáhat do Červeného kříže vojákům, kteří se vrátili z války zmrzačení a unavení životem.

I na tuto oblast kniha poukazuje - zbytečné ztráty na životech mladých mužů, kteří odešli bojovat za svou vlast. A ti muži, kteří se vrátili zpět, už nebyli stejní jako před válkou - někteří se vrátili bez nohou či rukou, se šrámy na těle i na duši. Neodmyslitelnou součástí první světové války zajisté patří již několikrát zmiňovaná španělská chřipka, zákeřná nemoc, která se záhadně objevila a stejně záhadně zmizela, přesto si vyžádala mnoho lidských obětí.

A třetí téma byl spiritismus. Přiznám se, že jsem k tomuto tématu skeptik a na duchy nevěřím a ani po přečtení knihy na duchy dále věřit nebudu. Přesto mě kniha vtáhla do sebe a četla jsem ji, dokud jsem neskončila.

Najdete zde také velice působivé dobové fotografie, které se týkají nejen války, ale i vyvolávání duchů na fotografiích. Musím se také zmínit o grafice celé knihy. Je totiž úplně jiná než knihy, které jsem doposud četla - začátek každé kapitoly je vyveden bílým písmem na černém pozadí a to dělá knihu hodně tajemnou.

Příběh je určený především mládeži a věřím, že se při čtení některých pasáží budou i lehce bát.

O autorce
Cat Wintersová v roce 2013 vydala svou prvotinu, román Ve stínu černých ptáků, který je nominován na cenu YALSA (Young Adult Library Services Association, organizace knihovnických služeb pro mladé dospělé) za nejlepší román pro mladé.

Druhý román Cat Wintersové, The Cure for Dreamimg, má vyjít na podzim 2014. Jejími autorskými vzory jsou mj. sestry Brontëovy, Edgar Allan Poe, Sarah Watersová, Margaret Atwoodová, Daphne du Maurier.

Cat Wintersová žije v Portlandu v Oregonu s manželem a dvěma dětmi.
Zdroj: Cat Winters


Děkuji nakladatelství Jota za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete objednat přímo zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat