pondělí 26. května 2014

Hvězda

AUTOR: Alex Flinn
ORIGINÁL: Diva (HarperTempest, New York, 2006)
PŘEKLAD: Veronika Volhejnová
NAKLADATELSTVÍ: Moba
ROK: 2014
POČET STRAN: 228
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ



Anotace
Někdy se blog stane tím jediným místem, kde se můžete bez obav svěřit se vším, co vás trápí. Tak to aspoň dělám já. Podle ostatních jsem prý skvělá, talentovaná, prostě okouzlující, ale já si tak rozhodně nepřipadám, spíš naopak...

Něco málo o ději
Caitlin je šestnáctiletá dívka, kterou baví zpívání, respektive opera. Jenže každý, kdo si vybaví operu, si vybaví i tlusté zpěvačky. A Caitlin do posledního léta byla také tlustá, nikdo si ji nevšímal. Nakonec odjela na odtučňovací tábor, odkud se vrátila  úplně jiná.

A najednou si ji lidé začínali všímat, začala chodit s úžasným klukem, který nakonec tak úžasný nebyl. Aby se Caitlin od Nicka odpoutala, rozhodla se, že tajně udělá talentové zkoušky na Miamskou střední hudební školu a uspěla.

A Caitlin se splnil sen. Poznává nové kamarády, objevuje svoje schopnosti. Snaží se urovnat i svůj vztah s matkou. který je odjakživa špatný a vyhlídky, že by se změnil k lepšímu, jsou velmi vzdálené.

Jestli se jí to podaří a jak se jí bude dařit v nové škole, si budete muset přečíst už sami.

Hodnocení
Třetí kniha od Alex Flinn je volné pokračování románu Dýchání po vodou. V Dýchání pod vodou jsme se mohli setkat s Nickem. Caitlin byla jeho přítelkyně, Hvězda patří jen jí a jejímu příběhu.

I když od předchozího dílu neuplynulo příliš mnoho času, je vidět, že hrdinové trochu vyspěli. Zvlášť Caitlin, která už není tou holčičkou, která si všechno nechala líbit a byla snadno manipulovatelná. Ve Hvězdě vyzrála a její sebevědomí také narostlo.

Určitě vyzrála i díky Nickovi a talentové zkoušky na střední hudební školu vzala jako výzvu. Zkoušky zvládla a ona se stala úspěšnou studentkou. 

Stejně jako Nick v Dýchání pod vodou i Caitlin si vede svůj deník. Ne v papírové formě, ale píše si ho na internetu, kde sděluje své pocity, jak se cítí, co zrovna poslouchá a také, kolik váží. Pro Caitlin je to velmi důležité. Na jedné straně má můj velký obdiv, že se rozhodla zhubnout a podařilo se jí to, ale od této chvíle je to celoživotní cíl si váhu udržet tak, aby byla spokojená.

Hvězda je romantický příběh, takže v něm nesmí chybět i láska. Tu zde najdete, ale je tu i velké přátelství mezi spolužáky, kteří jsou si spřízněnými dušemi.

V příběhu se objeví také Nick, ale jen letmo, a od předchozí Nicka se velmi liší. Ve Hvězdě se mi líbil mnohem víc, nebyl takový frajer, ale normální kluk.

Důležitou roli zde hraje i Caitlinina matka, dáma vystřižená jako z módního časopisu, a ke Caitlin nemůže najít tu správnou cestu. Dokud byla Caitlin tlustá, vše bylo v pořádku, ale poté, co ze z ní stala štíhá dívka, ji matka bere jako možnou konkurenci. Avšak i ona sama má problémy, se kterými se nechce svěřovat ani Caitlin.

Hvězda je příběh pro mládež, především pro dívky, takže ji můžu bez váhání doporučit právě jim. Mně se příběh líbil, byl to odpočinkový příběh a pokud strávíte šest hodin ve vlaku, měli byste ji stačit přečíst během této doby.

O autorce
Alex Flinn je americká spisovatelka, která píše převážně pro mladé čtenáře. Dosud vydala jedenáct knih. Do češtiny byly přeloženy pouze tři romány: Netvor, Dýchání pod vodou a Hvězda.

Obálky
Ať si každý říká co chce, naše obálka je nejhezčí.

 

Trailer

Děkuji nakladatelství Moba za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat