pátek 25. dubna 2014

Velké dobrodružství Pepíka Střechy

AUTOR: Pavel Čech
ILUSTRÁTOR: Pavel Čech
NAKLADATELSTVÍ: Nakladatelství Petrkov
ROK: 2012
POČET STRAN: 214
ZDROJ: knihovna

HODNOCENÍ:



Anotace
Pavel Čech patří v současné době k našim předním ilustrátorům. V jeho další knize, na které bez přestávky pracoval dva roky, se znovu objevuje řada motivů, které má výtvarník rád - ožívají tu jeho starší olejomalby, vracejí se konkrétní místa i postavy jeho z jeho knih O zahradě a Tajemství ostrova za prkennou ohradou. Současně je to příběh nový, kompakní a zcela svébytný. Čechova poetika získala další netušené fasety - po stáří a smrti pronikla do krajiny foglarovské oslavy klukovského snění také první křehká láska i touha najít své místo v nepřehledném světě.

Něco málo o ději
Pepík Střecha patří ve třídě k outsiderům - každý se mu posmívá a dělá mu naschvály. Už i proto, že Pepík koktá, neumí skákat do vody. Pepík je z toho všeho nešťastný. Pak jednoho dne najde modrý kamínek a hodí ho do vody, protože věří, když ho do té vody pustí, svět už nikdy nebude takový, jaký byl. Ale nic se nestalo. 

Ale přece jen ano - na popelnici najde odloženou modrou knihu. Jmenuje se Velké dobrodružství kapitána Fragoramise. Pepík se do ní okamžitě začte a je knihou naprosto unešený. Takové dobrodružství by chtěl také zažít.

Do třídy přibyla nová spolužačka. Jmenovala se Elzevíra a hned se posadila k Pepíkovi a skamarádila se s ním. Stali se z nich velcí kamarádi, Pepík ji zavedl na svá oblíbená místa a Elzevíra brala Pepíka takového jaký byl a vůbec se mu neposmívala. A Pepík byl konečně šťastný.

Jenže jednoho dne Elzevíra zmizela, Pepík nevěděl kam, ale protože měl o ni velký strach, rozhodl se, že ji najde. A tak mu začalo, stejně jako kapitánovi Fragoramisovi, velké dobrodužství.

Hodnocení
Další kniha Pavla Čecha nás zavádí k obyčejnému chlapci Pepíkovi. Je to moc hodný kluk, má velkou fantazii, miluje dobrodružství. Ve škole však platí za podivína a outsidera a spolužáci ho šikanují. Pepík to těžce nese a jeho sebevědomí je pořád nižší a nižší. Ale jen do chvíle, kdy si k němu do lavice sedne okouzlující spolužačka se zvláštním jménem - Elzevíra.

Elzevíře však nevadí, že Pepík koktá, spřátelí se s ním a postupně Pepík získává víc a víc na sebevědomí, už to není ten bojácný chlapec, který se obává skočit do vody. Jenže pak Elzevíra zmizela, zůstal po ní jen vzkaz v láhvi, aby ji Pepík zachránil.

A Pepík, velký snílek a čtenář toužící po velkém dobrodružství sebere veškerou svou odvahu a vydává se na nebezpečnou a napínavou cestu.

Pokud jste již četli předchozí knihy Pavla Čecha O zahradě a Tajemství ostrova za prkennou ohradou, tak při čtení této knihy zbystříte. Obě dvě knihy se tady objeví taky. Pro mě to bylo obrovské a musím říct, že i velmi příjemné překvapení, když jsem zde našla zmínky o tajemné zahradě, která bývá pořád zamčená a o zlatých hodinkách, které zastavují čas. Bylo to jako potkat své staré známé, které jste dlouho neviděli (možná to zní střeleně, ale je to tak).

Jestli v Zahradě byl jen text a v Ostrově se text střídal s komiksem, tak Dobrodružství je z větší části už jen komiks. Ale i zde hraje důležitou roli obrázek. Každý z nich vás nutí k tomu, abyste si ho důkladně prohlédli a hledali v nich každý drobný detail.

Jenom bych se znovu opakovala, protože Čechovy knihy se mi začaly hodně líbit a cíleně je vyhledávám. Mají v sobě kousek dobrodružství, kousek fantazie, kousek návratu do dětství a to vše dohromady tvoří celek, na který budete po dočtení ještě dlouho vzpomínat.

O autorovi
Pavel Čech je ilustrátor, spisovatel a scénárista.Vyučil se zámečníkem, poté pracoval v Královopolské strojírně a jako hasič, od roku 2004 je na volné noze. Napsal a nakreslil několik autorských knížek pro děti a mládež, mj. Dědečkové (2011), Tajemství ostrova za prkennou ohradou (2009), O klíči (2007) a O zahradě (2005). Věnuje se knižní ilustraci. Je laureátem komiksových cen Muriel za roky 2011 (kategorie Nejlepší kresba: Dědečkové) a 2010 (Nejlepší původní český komiks: Tajemství ostrova za prkennou ohradou). Řekl o sobě: Mám rád zarostlé zahrady, pohled na hvězdné nebe, motýly a brouky, lidi s dobrým srdcem, vůni lesních jablek a borového lesa, toulání, oprýskané zdi, indiány, Rychlé šípy, písničku Andělská, pouštění draka, knihy Michala Ajvaze, zrezavělé klíče, stará kina, čistou vodu, tajemství... a pokouším se to namalovat na plátno a nebo o tom psát a kreslit knížky.
Zdroj: http://www.czechlit.cz/

Žádné komentáře:

Okomentovat