středa 12. března 2014

Kalendárium: 11. březen - Evropský den mozku

Evropský den mozku byl vyhlášen Evropskou aliancí DANA pro výzkum mozku již v roce 1998. V tomto týdnu se také setkávávají špičkové neurologové z celého světa, aby diskutovali na téma mozek.

Mozek je nejméně probádaný lidský orgán, skrývá v sobě různá zákoutí, která teprve čekají na svá odhalení. Proto někteří vědci pátrají po tom, proč vznikají různá onemocnění. Mezi významná onemocnění patří Alzheimerova a Parkinsonova choroba, roztroušená skleroza či mrtvice. Mezi další vážné nemoci patří migrény, epilepsie, schizofrenie nebo deprese.

Není to vůbec žádná legrace a nikdo neví, jestli ho někdy v budoucnu nečeká nějaké neurologické onemocnění.

"Mozek je aparát, jehož pomocí si myslíme, že myslíme." Julian Tuwim

Lidský mozek (encephalon) je řídící a integrační orgán nervové soustavy člověka. Řídí a kontroluje veškeré tělesné funkce, jako je činnost srdce, trávení, pohyb, řeč, ale i samotné myšlení, paměť či vnímání emocí. Proto je dobré mozek procvičovat a trénovat. Malým dětem stačí i jednoduché pexeso, větším dětem i dospělým se můžou dávat různé úkoly na logické uvažování, paměť. Velmi dobře zpracované úkoly jsou na stránkách SENSEN, kde si můžete procvičit váš mozek. Stránky jsou sice určené pro lidi staršího věku, ale můžete si zde nastavit i obtížnost.

Na problematiku paměti byly napsány i knihy. Např. nakladatelství Metafora vydala v roce 2012 knihu Posilovna pro mozek. V nakladatelství Portál pak vycházejí tyto knihy: Mozek a vnitřní svět a Trénink slovní zásoby pro každý věk

Mozek je sval, který je nutný procvičovat stejně jako ostatní svaly. Však víte, jak vypadají necvičené brišní svaly, že?

Zdroj: wikipedie, obrázek: geocaching

Žádné komentáře:

Okomentovat