středa 26. března 2014

Divoký leknín

AUTOR: Karolína Rychtecká
NAKLADATELSTVÍ: Moba
ROK: 2014
POČET STRAN: 459
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:





Anotace
Blanka de Rougille prožívá se svou starší sestrou dětství na venkovském zámku v Burgundsku. Život tam plyne poklidně uprostřed vinic a krásné přírody, ale zdánlivou idylku narušují rodinné vztahy. Otec nemá mladší dceru rád a dává jí to najevo při každé příležitosti. Trestá ji za ty nejbanálnější prohřešky, zatímco starší dceru Rosalindu nekriticky zbožňuje a omlouvá všechny její nedostatky.

Něco málo o ději
Píše se rok 1707 a na zámku Rougille ve Francii vyrůstají dvě sestry Rosalinda a Blanka. Jsou velice rozdílné, zatímco Rosalinda nemá pochopení pro přírodu, dobrodružství, má jen své tajné románky a večírky, Blanka zase večírky nemusí, ale zato miluje přírodu, dobrodružné výpravy a vyjížďky na koních.

Jednou se sama dostala do velkého nebezpečí, kdy ji znásilnil zběh z armády. Čtrnáctiletou Blanku tento otřesný zážitek poznamenal a otec jí za trest poslal do kláštera. O dva roky později je povolána zpět na sestřinu svatbu. Má si brát Luise, muže, kterého nemiluje. Rosalinda však miluje jiného - je to Luisův bratr Gerard. Jenže shodou okolností a náhod Gerarda potkává i Blanka a zamiluje se do něj a on do ní.

Jenže vše není tak úplně jednoduché, je zde mnoho překážek, které se jim staví do cesty - sama Rosalinda i jejich otec, který Blanku nenávidí. Překonají Gerard i Blanka velké problémy, které se jim staví do cesty?

Hodnocení
Podívejme se nejdříve na obal samotné knihy. Obálka je nádherná a oba mladí lidé dávají tušit, že v knize bude láska. A ano, byla tam, ale mně osobně moc nezaujala. Přišlo mi to celé zdlouhavé a natahované. Na 450 stránkách se toho moc nestalo a já jsem čekala na pořádný zvrat v ději nebo něco napínavého. Bohužel se nic takového nekonalo.

Příběh je zasazený na začátek 18. století a odehrává se ve Francii v Burgundsku. Na zámku Rougille, který je obklopený vinicemi, žijí dvě sestry. Jsou rozdílné jako noc a den. Rosalinda je intrikářská slečna, zatímco Blanka je upřímná, miluje přírodu, divoké vyjížďky na koních, chodí mezi vesničany. Je zkrátka velmi oblíbená.

Na jedné ze svých toulek přírodou ji znásilní tulák. Tato událost Blanku silně poznamená a místo, aby našla ukliďnující náruč u svého otce, tak jí pošle do kláštera, aby o sobě hodně přemýšlela. Po dvou letech se Blanka vrací zpět na zámek, aby se zúčastnila Rosalindiny svatby. Na zámek se vrací moudřejší, dospělejší a vytrvalejší v boji proti otci.

Jenže nečeká, že se seznámí se šarmantním Gerardem. Ale aby to nebylo vůbec jednoduché a snadné, tak Gerard je Rosalindin tajný milenec a Rosalinda na Blanku žárlí. Rosalinda není jediná proti Blance, je tu i jejich otec, který Rosalindu zbožňuje a Blanku nenávidí z důvodu, který bych se ráda dozvěděla a v příběhu nebyl vyřešen. Bude řešení v dalším díle, který autorka píše?

Příběh obsahoval zdlouhavé popisy. Na jednu stranu se mi líbily, vyvolávaly ve mně představy, jaká je krajina kolem zámku, jak jsou lidé oblečení, a tak to má být. Na druhou stranu popisy zabíraly dost velkou část na úkor příběhu. Ale abych zase příliš nekrtitizovala a neodradila případné čtenáře této knihy, můžu říct, že samotný příběh byl zajímavý, skoro až psychologický.

I přesto, že mě kniha neoslovila, může oslovit někoho jiného, protože co člověk, to jiný  názor.

O autorce
Karolína Rychtecká je pseudonym, pravé jméno autorky je Eva Kodýmová. Pracuje jako knihovnice ve Světlé nad Sázavou. Vystudovala střední ekonomickou školu. Je vdaná a má dospělého syna. Mezi její záliby patří psaní, čtení, historie, kreslení, má ráda koně a přírodu.

Děkuji nakladatelství Moba za poskytnutí recenzního výtisku.

2 komentáře:

  1. Hezká recenze, ale mě by kniha asi také moc nezaujala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baru, díky. Pokud se nelíbí nám, může se líbit někomu jinému.

      Vymazat