středa 5. února 2014

Neberte nám Ptáka Loskutáka

AUTOR: Pavel Brycz
ILUSTRÁTOR: Katarína Ilkovičová
NAKLADATELSTVÍ: Mladá fronta
ROK: 2013
POČET STRAN: 136
ZDROJ: knihovna

HODNOCENÍ:



Anotace
Máte v rukou veselou knížku o mluvícím ptáčkovi a odvážné holčičce, která se díky němu naučí správné řeči. A po správné řeči přicházejí i správné činy, když se její malý kamarád a přítel ocitne v ohrožení. Tak neváhejte! Kdo nečte, houby s octem ví...

Něco málo o ději
Klárka Řehořová z Prahy 4 je devítiletá dívenka. Je to moc šikovná holčička, ale bohužel se nenaučila říkat r a ř. A tak se tatínek s maminkou rozhodli, že v jejich domácnosti se tyto dvě hlásky říkat nebudou. Proto místo smažených řízků s vařenými brambory měli obalované masové plátky z pašíka s maštěnými hlízami.

Nepomohl ani uznávaný logoped Macháně a Klájka Žehožová z Pjahy čtyži byla smutná a s ní i rodiče. Na její narozeniny se vydali do ZOO ke slonům, ale místo slonů tam potkali malého černého ptáka loskutáka a ten, světe div se, naučil malou Klárku krásně vyslovovat r a ř. Klárka mu byla moc vděčná a slíbila mu, že kdyby se mu něco přihodilo, vždycky mu pomůže.

A ono se přihodilo. Ptáka Loskutáka unesli tři obávaní zločinci a Klárka se rozhodla na vlastní pěst vypátrat, kde jejího kamaráda schovali.

Hodnocení
O téhle knížce jsem poprvé slyšela v jednom televizním pásmu pro mládež a na první pohled mě zaujala. A o něco málo později jsem ji zahlédla v knihovně a už byla doma. Říkala jsem si, že by se mohla dceři líbit a líbila. Obě jsme se hodně nasmály a bavily jsme se při některých scénkách.

Je sice bláhové si myslet, že Pták Loskuták naučí malou Klárku během málo minut r a ř, protože sama vím, jak je těžké se je naučit. Ale dokážu tuhle bláhovost odpustit, protože je to kniha pro děti a v těchto knihách se dějí zázraky a nemůžete nad nimi moc přemýšlet. Důležité je, že se příběh dětem líbí.

A mně se líbil taky. Děj byl rychlý, svižný, nepostrádal akci a detektivní pátrání a Klárka si v příběhu dokázala vždy poradit v těžké situaci.

Také mi přišlo docela zajímavé, jak se rodiče vypořádali s tím, že tatínek zakázal doma používání r a ř. Rozšiřovali si tak slovní zásobu, ale zároveň jim ta dvě písmenka chyběla a aby si je procvičovali, schovávali se do skříně a tam trénovali tři sta třicet tři stříbných stříkaček...

"Maminko!!!" zvolal rozradostněný tatínek, sotva se Klárka vzdálila do dětského pokojíku za svým syslem. "POJĎ!"
"TEĎ? Myslíš, že je na to vhodná chvíle?" bránila se maminka. "Vždyť nás Jája uslyší! A vůbec! Může nás načapat..."
"Neboj se a pojď," vzal tatínek Řehoř maminku za útlou ručku a táhl ji z kuchyně.
"A co říz...ehm, obalované masové plátky z...pašíka?" varuje maminka tatínka. "Spálí se na popel..."
"Nespálí, dáme je na menší plamen, podívej," tiší tatínek maminku i plamínek sporáku a už stojí na chodbě jejich činžovního bytu a popostrkuje maminku do obrovské šatní skříně po babičce Marii....Obrovská almara z mahagonového dřeva má neprodyšné dveře, které nepropustí jediný zvuk. A tak jen šatní moli uvnitř staré skříně na vlastní uši slyší ten podivuhodný koncert.

A pak je tu také Hrombác, místní bulvární plátek, který ví o všem, co se kde šustne a kdo nečte Hrombác, houby s octem ví. A díky Hrombáci se o chytrém Ptáku Loskutákovi dozví i tři zločinci, kteří mluví jak dlaždiči. A rozhodnou se, že ho unesou.

Kapitoly v knize jsou středně dlouhé, písmenka jsou větší, takže příběh zvládne přečíst již trochu zkušenější malý čtenář.

O autorovi
Pavel Brycz působil jako středoškolský učitel, publicista a jako textař v reklamní agentuře. Vedle povídek a novel píše rovněž básně a literární hříčky. Píše rovněž povídky pro děti, uváděné v dětských pořadech Tu rádio a Rádio na polštář v Českém rozhlasu Praha; jeho knižním debutem v oblasti dětské literatury je kniha Kouzelný svět Gabriely. Za scénář hry Neberte nám ptáka Loskutáka Zvláštní cenu poroty na festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio v roce 2005.

Knihu můžete objednat na stránkách e-shopu Kniha.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat